Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje babička

Od: vnuk odpovědí: 13 změna:

Nikdy bych neřekl že k ní budu mít takové postavení ale jinak to bohužel nejde.
Poslední dobou se sní čím dál tím víc hádám kvůli kravinám který si ještě ke všemu vymýšlí ona.
Dám příklad: Strýc má přítelkyni se kterou se nesnáší(jako s každým) a nesnáší i jejího syna. Jednou si ten syn zapomněl vánoční dárek, takovou voňavku a ne jen voňavku ale i takovej ten fidget spiner. Jednou mi to řekla a jestli tu voňavku prý nechci, kdybych jí odmítl tak jí vyhodí, to jsem nechtěl. Vzal jsem si jí a postaral se o to aby se vrátila právoplatnému majiteli.Chápete co udělala? Ona si sprostě nechala vánoční dárek a pak ho dál nabídla! A ten spinner má dodnes a hraje si sním.
Tyhle věci jsem jí nedávno vyčetl a tak to začalo, naše válka. No uznejte že mám pravdu já.
Pak když třeba něco řeknu třeba strejdovi tak se urazí že si tou větou z ní dělám prdel a ještě se pak rozbrečí. Ano brečení je její denní nejčastější aktvita, že jsou prý na ní všichni zlí. Ale jí ještě nikdy nikdo nic nedělal, to ona se nikdy s nikým nepohodla, není v moc dobrém vztahu už z celou rodinou a ani v práci nebyla, a opět si to udělala sama. Romkám tam nadávala že se snima bavit nebude... atd.
Je uražená na 99% rodiny a prakticky bezdůvodně. Teď budu na řadě pravděpodobně já... Ale na mě si moc nedovolí protože jí hodně pomáhám.
Vždy jsem věřil jí že jí každej nějak oblížil alespoň podle toho co říkala, ale jak stárnu tak mi dochází že ta pravda je trošičku jiná.
Těch věcí je ale opravdu velká sposta to sem už vypisovat nebudu.
Co si o tom myslíte? Tady asi bude platit přísloví "Staré lidi nezměníš"

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marf*
hodnocení

4x

To přísloví skutečně platí. Díky hormonům se babičky stávají ostřejšími, zatímco dědové "měknou". Doporučuji trpělovost, brát s rezervou a vědomím, že i my budeme jednou staří a takoví :(. Tím hádek třeba ubyde. Teď, když moje babička už není, se mi po těch různicích docela stýská.*plac*

hodnocení

3x

Víš, asi je to i generační problém. To, co dnes mladí vidí jako jednoznačnou věc, starší a staří vidí trochu jinak. Pocit osamocenosti aopuštěnosti , kterou asi zažívá tvoje babička se asi právě zrcadllí v tom, že má pocit, že na ní nejsou ostatní hodní. Přála by si jiné vztahy a tak to bere jako ublížení. Mnoho starých lidí bere úkorně, že dnešní svět je jiný než oni zažili a že mu nerozumí, proto jsou pro mladší generaci ,,hloupí" a špatně snášejí, že je jim to dáváno dost vydatně najevo. Mladí nemají rádi rady a posudky a hanlivým mávnutím ruky, často i slovy starší generaci zatracují. Neuvědomují si, že technika, která je dnes, za časů té starší generace nebyla, neměli možnost se s ní naučit, ve stáří už je to složité.Ale i tak by mohli v mnohém poradit. Zatrpklost je častá a možná, kdybys s babičkou popovídal i o jejích pocitech a problémech a hned se nehádal, třeba byste našli nějakou společnou řeč a náhled.Vše je o komunikaci.

vnuk
hodnocení

No generací to asi nebude když se nebaví ani se svími sourozenci a dětmi, sourozencům je ještě více než jí a těmi to začlo.

hodnocení

3x

Každý máme nějakou povahu a nikdo z nás neví jak se bude chovat, až zestárne. Babičku respektujte a mějte k ní úctu. Vztahy v rodině jsou někdy komplikované, ale nikdy za to nemůže jen jedna strana. Možná, že kdybyste k ní změnil občas přístup a nezavdával příčinu ke zbytečným hádkám, prospělo by to oběma stranám. Zkuste se nad tím zamyslet. Vám přijde chování Vaší babičky v nepořádku a co Vaše chování? To je vůči babičce vždy v pořádku? S kým se baví nebo nebaví je jen její věc. Vy jste její vnuk a neměl byste ji soudit, ani jí cokoli vyčítat. Nežijete její život, tak jí ho zkuste občas opravdu jen zpříjemnit. Ne naopak. Chtěl jste názor, tak jsem napsala ten svůj, jak to na mě působí z Vašeho příspěvku. Samozřejmě Vaši babičku neznám, ale je prostě taková jaká je a s tím nic neuděláte. Smiřte se s tím.

hodnocení

1x

@vnuk - Tyhle věci jsem jí nedávno vyčetl a tak to začalo, naše válka. No uznejte že mám pravdu já.
Říká se "mluviti stříbro, mlčeti zlato" - někdy je lepší držet ústa, i kdybyste byl stokrát přesvědčen, že pravda je na vaší straně. Zvlášť když víte, jaká babička je.

Starou paní nepředěláte, jen jste si zadělal na nepříjemnosti - sám, dobrovolně a teď si stěžujete. Nechte ji na pokoji.

vnuk,,,,,,,,,kolik má babička let?

jenda2*
hodnocení

0x

Berte to tak, že většině starých lidí mozek funguje nějak jinak než mladším. Vaše postřehy jsou totožné s postřehy většiny. Věc se dá řešit jedině tak, že omezíte návštěvy. Jinak to řešitelné není. Pokud by jste bydlel s babičkou, tak to nervově asi nedáte. To se stává.

hodnocení

0x

Netrapte se tím, nedohadujte se s ní, prostě to berte fakt, jaká je, ničím ji nezměníte. Připomíná mi to moji tchýni, co já se kvůli jejímu chování a blbým řečem nabrečela, dnes už jsem stará baba, tchýni je přes 80, chová se stále stejně, ale už to neřeším. Jen pro doplnění jednu příhodu. Měli jsme dlouhá léta sousedku, velice zlou ženskou, která nám záviděla, že i když jsem doma s postiženým synem, tak jsme spravili barák a tak. Jednou baba zlá na mě pokřikovala přes plot, že náš postižený syn je zkur..., že by ho měli odstřelit a mě zavřít pro příživnictví. Asi za půl hodiny přišla tchýně, tak jí to povídám, nijak se netvářila když odcházela, tak jen koutkem oka vidím, jak si s babou zlou, která odněkud šla, začala vykládat - jen jsem zaslechla, jak jí tchýně říká, že jsem z kluka na palici...Já blbec jsem si myslela, že se mě zastane! Při příštím setkání tchýni povídám, vám to nevadí, co ta baba sprostá o nás vykládá? A ona - mě nic neudělala. Kdyby bylo na mě, tak s tchýní v životě nepromluvím, ale manžel ji pořád omlouvá, takže nic.

vnuk
hodnocení

Tak to je teda extrém*sok*

Kdyby se lidé v dnešním světě starali o jiné věci než co kdo o kom řekl a co zas ten druhý na to, měli by jednodušší život a klid. Takhle to vytváří neuvěřitelné řetězce kdy, kdo ,o kom a s kým. Mezilidské vztahy jsou vždycky kompromis, jinak už to nebude. A každý by si měl zamést před svým prahem, nikdo nejsme akorát. Většinou to bývá jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

meruzalka111

Pro sisi: tak to mi připomíná i mojí tchýni, ona je v jádru dobrá, ale bohužel ta komunikce je strašná. Je vidět že jsem pro ní jen prach obyčejná snacha a nic víc. Všechno babka vidí jednoduše, nic víc už jí nedochází :( Takže tohle svým způsopbem chápu.

@meruzalka 111 - Je vidět že jsem pro ní jen prach obyčejná snacha a nic víc.
Asi vám nerozumím - co jiného byste měla pro tchyni být, než snacha?

hodnocení

0x

Nejspíše budu ve věku vaší babičky. Uvědomila jsem si, že čím jsem starší, tím více logika ustupuje do pozadí a nastupují emoce. Když mi něco mladí vysvětlují a mají důkazy, tím více se špracuju a mám pocit křivdy a nepochopení. A když odejdou, tak se cítím ublížená. Moji milovaní dávají za pravdu cizím, těm, kteří jsou tak protivní! Pak zchladnu a vím, že mají pravdu a já jsem jenom nějak jinak, než dříve, přecitlivělá. *zmateny* Uvědomuji si tohle všechno a snažím se tomu vyhýbat, ale přesto mi příjde, že oni nevidí ty kraviny, které obhajují a vysvětlují. Vy byste neměl obhajovat to, co pokládáte za důležité. V podstatě je to naprosto lhostejné, nic to nezmění. Jen ublíží. Dejte babičce najevo svou lásku a úctu. Tím dosáhnete mnohem více a když budete odcházet, babička bude šťastná a ne naštvaná a roztrpčená. :-D Je to jako bychom seděli ve tmavé místnosti, každý v jednom koutě a popisujeme a obhajujeme to, co vidíme před sebou. Ale nevidíme celou místnost.

Tuhle historku jsem už tady psala, ale dám ji ještě jednou. Jednou jsem se s mladou štěkla. Ona naštvaná, já naštvaná. Odešla a bouchla dveřmi. Ihned se vrátila, vzala mě kolem krku, dala mi pusu na tvář a řekla: "Jsem na tebe strašně naštvaná, ale to nemění nic na tom, že tě mám moc ráda. Mám tě hodně ráda, ale teď jsem naštvaná." Tiše zavřela dveře a odešla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]