Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem na dně - co si o tom myslíte - co dělat?

Od: roman12541 odpovědí: 12 změna:

Potřebuji poradit, jsem v poslední době na pokraji psychického zhroucení. Včera, abych vydržel jsemm si vzal za celý den celkem 4 Neuroly 1.0, je to fakt síla. Já vím, že to není řešení, ale potřeboval jsem se trochu dostat mimo. Pomalu uvažuji si snad zajdu v Praze na RIAPS.

( centrum krizové intervence)

Na úvod říkám, že tento příběh je zcela pravdivý. Omlouvám se za rozsáhlost textu, ale jinak to nejde popsat.

Mám ženu, které je 36.let, mě je 39.let. Bydlím ve vlastním bytě. Který jsem koupil s částečným přispěním mé babičky ještě před svatbou asi před 8 roky. To jen pro okraj.

Má žena má určité psychické problémy jako je úzkost, vztahovačnost, vymýšlí si nepravdy, které zpočátku byly minimální.Navíc mě uráží atd. Udělal jsem velkou chybu, že jsem si ji vzal, to zjišťuji. Poslední dobou se to velmi zhoršilo. Je období, kdy je zcela normální a pak najednou vyvádí do nepříčetna přímo k nevydržení.

Docházela k lékaři na psychoterapii a brala léky. To vcelku šlo, před rokem chtěla otěhotnět a tak jí byly vysazeny všechny léky a postupně se to zhoršilo. Samozřejmně neotěhotněla, určitě díky nervůma apod.

Vím, že nikdo nemá ideální rodiče, všude něco je a vždy bude, jak v rodině, u tchýně, tchána, tak i třeba v zaměstnání. Takový je život, to je jasný.

S mými rodiči měla určité rozpory, kteří ji neměli moc v oblibě a ona také ne. Úplně nejhorší to bylo s mojí babičkou, které je aktuálně 88.let. Ta už od vždy je taková starostlivá, až někdy moc a poměrně často mě volá na mobil, zda je vše v pořádku, má prostě starosti, ale i mě to vadilo, tak jsem jí prostě domluvil, aby to omezila.

Ještě jsem ji pomohl, protože dříve moc nepracovala a našel zaměstnání na částečný úvazek v mém zaměstnání. To jen okraj. Ještě se u nás v práci ucházela o práci na hlavní prac. poměr, ale bezúspěchu, neboť neměla moc praxe a možná vědí, jaká je. ( těžko říci) Tak je tam alespoň na čsátečný úvazek.

Teď konkrétně k věci, prosím o reakci i ke konkrétním bodům.

Začnu v bodech:

1)Plánovaný výlet

Teď o prodloužený víkend, jsem jí navrhl, že si uděláme výlet vlakem, navštívíme památky, muzeum atd. Ona mi řekla, že ať to mé babičce neříkám, neboť bude celý den volat a ptát se, kde jsme a zda je vše v pořádku. Já ji říkám, že nebudu.

A ona se začala velmi nevybíravě vyjadřovat, jaký je ona zlý člověk, že jenom shání informace a otravuje lidi. Doslava řekla: Bába hnusná, prašivá, je to strašně zlý člověk, moc mě ubližila, ať brzy chcípne.

Já ji na to řekl, že ať dá pokoj a takto se nevyjadřuje, že to nemíním poslouchat. Takto to opakovala několikrát, že ona nikomu neublížila, že já a celá naše rodina je pěkná sebranka, která si nevidí do očích atd. Já jsem dobrý člověk a nikomu jsem neubližila.

Ať jízdenka na vlak vrátím, že nikam se mnou nepojede. Ať si jedu na výlet s moji babičkou, když jí takto obhajuji. Pak třeba za půl dne řekne, že se těší na výlet.

2) Žárlivost

Je navíc poměrně dost žárlivá a pokud třeba vidí, že se v zaměstnání bavím pracovně i nepracovně s kolegyní zhruba v mém věku či mladší, tak hned řekne: Ona je ti přednější než já, tak ať ti oni doma vaří, perou, já se na tebe vykašlu.

Pak řekne, já jsem se ti nikdy nelíbila, ty máš radši úplně jiný typ žen, než jsme já. Ty máš radši štíhlé ženy, co jsou kurvy a nevážíš si hodné holky a jsou ti milejší kolegyně z práce, než já.

3)Psaní přes FB

Asi před 4 měsíci jsem si psal s jednou ženou přes FB o psychických problémech obecně. ( nemám s tím zkušenosti, jen mě to zajímalo) Jelikož bydlela blízko, tak jsem spolu pokecali v cukrárně a říkala, že byla i v léčebně a jak se jednotlivé nemoci projevují.

To jsem mé žárlivé ženě o seznámení přes FB vůbec neřekl.

Sama mě poprosila, zda nemám pár tbl. Rivotrolu, že jí dochází. ( zminil jsem se, že jsem ho jednou bral, teď ho chcvi vyhodit) Tak jsme šli ke mně domu, žena byla naštěstí pryč u rodičů.

Dal jsem jí pár tabletek prášků, uvařil kafe. V tom najednou se otevřeli dveře a má žena nečekaně přijela a začala strašně hysterčit.

Věty typu: Dala mi několik silných facek? ( mále rvačka) Ty jsi mě chtěl s ní podvést?

Já myslela, že jsi si objednal eskort kurvu? Ať okamžitě vypadne!

Do dnešního dne, mi to pořád vyčítá, že jsem jí chtěl být nevěrný. Já takový úmysl neměl, jen jsme prostě pokecali, dal bych jí pár přebyt. léků a to je vše.

Navíc zavolala moje rodiče a její sestru a do telefonu řvala. On tady má cizí ženu, rychle přijeďte. Pak přijeli a řešilo to s námi. Já ji říkám, že je to naše věc, ať se nám do toho nepletou.

Od té doby mě pořád sleduje, kde jsem co dělám a třeba 3x denně mi vyčítá návštěvu té ženy u mě doma. Pokud bych někam jel, tak si to pomalu ověřuje.

Vím, že jsem udělal chybu, že se cizí ženy zpravidla do bytu nevodí, ale chtěl jsem si pokecat o psychických problémech. I přes psychiatr. léčbu byl rozhovor s ní fajn, ale nikdy bych nechtěl s ní nic mít, jelikož by to byla cesta z pekla do louže.

4) Cesta práce vlakem

Jezdím do práce vlakem ( žena doposud autobusem)

Asi před měsícem a půl jsem ve vlaku pokecal s jednou asi 23-letou vdanou ženou. Ptala se mě na časový odjezd vlaku a dali jsme se do řeči. Pokud ráno jede, tak vždy sedíme spolu a cestou pokecáme o práci, běžných věcech co nového za kult.akce ve městě apod. Nic osobního, nemám na ni telefon či email.

Je pravda, že je velice atraktivní, ale nemám žádné s ní vedlejší úmysly. Jen prostě pokecáme cestou vlakem, když zhruba jede, což je tak 3x týdne. Normálně si tykáme, nabídnul jsem ji tykání, byla moc a ráda.

Moje žena jezdila autobusem, ale vlivem častého zpoždění, bude prý jezdit občas se mnou ráno vlakem. Jela teď ve středu a já šel s mojí ženou do vlaku, ona cestující z vlaku také a dalo mi dost práce dělat, že ji nevidím. ( pouze jeden malý vagón)

Nedovedu si představit, kdybych jí řekl, třeba jen Ahoj – to by byly žárlivecké scény od mojí ženy s otázkami: Kdo to je za tu krasavici, když si s ní tykáš? Ty mě chceš s ní podvést? Co je zo za couru, tobě se takové ženy líbí a já ne? Hrozné pomyšlení.

Vůbec netuším, jak to udělám v pondělí, kdy pojedeme s ženou vlakem do práce a ona dotyčná žena může klidně jet taky. To vůbec nevím.

Už mám pomalu strach co bude v pondělí, co mě poradíte?

4)Psychické problémy

Když si ona vzpomene na něco špatného z minulosti, tak třeba brečí a klidně vezmě mobil a vyčítá mi to do telefonu a pak vzteky položí mobil. ( urazí se)

Navíc veškeré její psychické stavy, konzultuje se svojí mámou telefonem ata jí ještě utěšuje.

Já jí říkám, na minulost se vykašli, hleď do budoucnosti. Vše bude dobrý.

Úplně zbytečně. Za pár dnů se to opakuje znovu.

5) Rozvod

Já jsem jí řekl, že už to nelze vydržet, že prostě se chci s ní rozvést. Ona na tom, že nemá kam jít, že bude požadovat, tady ještě chvíli bydlet.

Navíc mi řekla, já ti v práci udělám takové peklo, že tě tam úplně znemožním. Nechci kvůli tomu skončit v práci, neboť tam mám poměrně slušný plat a práce mě baví.

Rozvod, to bude doslova peklo. Vůbec nebude chtít na nic přistoupit, natož se vystěhovat. U její mámy nemá žádný prostor, kde by mohla bydlet. ( to je mě uplně jedno)

Taky mi řekla, udělej mi dítě, jinak jste mi všichni ukradeni.

Na závěr. Dnes ráno mi zase vyčítala, že se v práci bavím s lidmi, kteří nestojí za nic z jejího pohledu, jsou to hloupí lidé a jak se s nimi dokážu bavit.

Omlouvám se za delší text, pokud to bude možné, odpovídejte dle uvedených bodů.

Děkuji moc.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rozvod
hodnocení

4x

Není to vaše první zpověď. Co poradit? Vyberte si menší zlo.

Buď chcete se ženou zestárnout a zbláznit se nebo se rozvedete. Bude skandál, ale jednou tomu bude konec. Že vás znemožní v práci při rozvodu? Tomu se nevyhnete, to muže udělat i když s ní zůstanete. Risk je zisk. Čím déle to budete odkládat, tím to budete horší. Život je moc krátký takto jej přežít. Život se má žít !

Ihned ženu vystěhovat k rodičům, než si zařídí svoje bydlení. Neustoupit, nevěřit slibům.

iz*
hodnocení

4x

Romane, už jste se tu jednou ptal.Nepamatuji si, co Vám rádci poradili, ale očividně jste od té doby nikam nepokročil.

Takže si to shrneme: Užíváte Rivotriol a Neurol, ale psychické problémy má Vaše žena.

Nejste lékař, ale klidně neznámé ženě, s kterou jste poklábosil na Facebooku, v cukrárně a přivedl si ji domů v době, kdy Vaše žena neměla být doma, naordinujete Rivotril.

Vodíte si domů ženské návštěvy, klábosíte s ženami na sociálních sítích, ve vlaku i na pracovišti, ale vaše žena je žárlivá a nesnesitelná.

Co kdybyste si to srovnal v hlavě a začal jednat jako dospělý odpovědný muž?

K Vaší ženě mám také jednu výhradu → tak, jak mluvila o Vaší babičce, by neměla nikdy mluvit o nikom. Otázka však je, jestli jste jí k tomu nezavdal příčinu (někdy se člověk těžko udrží, pokud mu někdo stále dělá to, co Vy).

hodnocení

3x

Začnu od konce. Požádám admina, aby smazal vaši mailovou adresu. Nikdy ji nikam nepište. A vůbec nevěřete tomu, že by vám někdo rozumný ze své adresy odepsal. Třeba jen kvůli tomu, že adresu objeví vaše paní a udělá peklo i nevinnému rádci. Registrujte se zde a můžete soukromě komunikovat vnitřní poštou.

Jednotlivé body dotazy jsou samy o sobě závážné, ale celkový pohled na všechno, včetně vzpomínky na vaše předchozí dotazy, vedou k jedinému - volte rozvod. Situace v práci bych se bála ze všeho nejméně, každý z nás o nějakém bouřlivém rozvodu slyšel a četl. A pokud se paní navíc projeví nějak osobně, budou se na vás kolegové dívat spíše soucitně než nepřátelsky.

Dítě - v žádném případě!

Zaujala mě rada od @janm. Abyste nezavdával důvod k žálivosti. Neumím si představit hranici nezavdávání důvodu. Nezdravit žádnou ženu? V dopravním prostředku si vedle cizí ženy nesednout? Nechodit na podnikové akce, formální i neformální? Udělal jste jednu hloupost, pozval cizí ženu do bytu. Už o chybě víte, omluvil jste se. Hotovo. Komunikovat s pravidelnou spoucestující ve vlaku je normální. Jinak budete vězeň ve vlastním těle. Vy už ale ten vězeň jste...

Často je špatné a až odsouzeníhodné, když někdo opouští partnera v nouzi. Vaše paní v nouzi je. Ale ve velké nouzi jste i vy sám. Já bych to to rozsekla. Buď se budete trápit oba dohromady, nebo se rozvedete a alespoň vy budete mít šanci se nadechout a klidně žít.

pohanka*
hodnocení

2x

Řešit svoje problémy dítětem /udělat dítě/ je velmi nezodpovědné. Pod přemírou léků, které oba berete, nemusíte mít dítě zdravé. Určitě tímto směrem neřešte svoje manželské a zdravotní problémy.

Máte doma manipulátorku, nebo snad kverulantskou paranoičku, osobu nehodnou, zlou, nesnášenlivou, pomlouvačnou.

Vy psychicky na dně, beroucí léky a Vaše manželka to samé. Jste oba psychicky nevyrovnaní.

Nic se nezlepší, paní jste si neměl brát. To vidíte sám. Ať uděláte, co uděláte, tak se jí nezavděčíte. Běžte do toho RIAPSU, ale též později zajděte do nějaké manželské poradny, či poradny pro mezilidské vztahy.

Snad najdete odvahu se rozvést, protože tak to bude lepší.

Mám dojem, že jste sem již psal, a pokud ano, tak vidíte, že to prostě není k dobrému konci, ty negativní pocity ve vztahu s příbuzenstvem jenom gradují a kolo nenávisti se roztáčí více a více.

hodnocení

2x

ROZVOD, jinak skončíte na lůžkovém oddělení psychiatrie.

rv*
hodnocení

1x

No buď spolu chcete žít, nebo ne. Polovina párů se rozvádí. A třeba pomůže poradna, kde mohou pomoci s nastavením vzájemné komunikace.

hodnocení

1x

Tohle je opravdu příběh pro odborníka a moc bych s tím neotálela. manželka se musí léčit, bez léků bude stav stále více neúnosný a vy jste na pokraji nějaké psychické poruchy, která se také bude zhoršovat okolnostmi. na těchto věcech je nutné pracovat a samy nepominou. Opravdu se nebraňte poradit se a vyhledat pomoc. Co třeba změnit na nějaký čas prostředí, třeba zaměstnání na týden jinde, na víkendy doma a td a dát se dohromady. Čas ukáže, co bude dál.Ale dítě v žádném případě, to by byla největší chyba, pořídit si do tohoto jěště dítě. A situaci vaší ženy by to jen zhoršilo, na to dejte jed.

sebod*
hodnocení

1x

no, asi takhle. Oba dva jste dost závažné případy pro Chocholouška. Nemáte to v hlavě v pořádku ani jeden. Vám na tohle neurol nezabere. To se musí léčit jinak. V první řadě se ROZEJDĚTE s manželkou, protože dva blázni vedle sebe nejdou vyléčit. Záměrně jsem napsala rozejděte s manželkou a nikoliv rozveďte, protože rozvod bude na dlouhou dobu. Prostě teď hned, pokud možno dnes KONEC. Jinak se v tom oba dva budete plácet dál a nikam to nepovede. Ale nebyla bych si až tak jistá, že potom jeden nebo druhý budete šťastní. Máte oba dva již v sobě určité vzory chování, které ve svém věku budete jen stěží měnit. Takže si budete oba hledat podobné partnery, jaké máte teď a kolotoč dalších problémů se bude zase točit dál.

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Uvedené "problémy" bych rozdělil na dvě části, za 1) psychika vaší ženy, 2) žárlivost. Co se týká bodu 1) Psychika vaší ženy, zažil jsem něco podobného dle popisu v podstatě "stejného" byť jsme nebyli v rolích "manžel-manželka" tady platí že pokud ona sama sebe nezhodnotí správně tj. že její projevy chování celkový přístup jsou jistým způsobem "vadné" a potřebují tudíž změnu (na níž musí ona sama aktivně a cíleně pracovat a to neustále a bez ohledu na to zda-li jí s tím zrovna pomáhá psycholog psychiatr či kdokoli jiný) nic se nezmění, i kdyby jí pomáhalo deset psychologů psychiatrů apod. Počátek řešení psych. projevů a potíží vaší ženy spočívá v tom, navést ji do "nadhledu" nad sebou samou aby si sama uvědomila že chyba není v okolí na které přenáší vinu ("zlí kamarádi", "zlá babka" "zlí rodiče" kteří jí všichni ubližují atd.) ale v ní v jejích špatných postojích v jejím pojetí v její psychice. Chce to si s ní o tom otevřeně promluvit ale v příhodné době tj. kdy "bude mít světlé chvilky" vyhnout se tomu aby to cítila jako "nátlak" nebo "rozkaz", vyložit jí, že pokud se nebude chtít změnit přijde nejen o vás ale i o možnost mít kohokoli jiného mít dítě mít to po čem touží tedy klidný život s dítětem, přijde o možnost dopracovat se jakéhokoli pocitu štěstí, zůstane rozervaná a tím víc naštvaná...Z osobní zkušenosti vím, že dovést tyto lidi k jakési "sebereflexi" aby začali svou situaci řešit a začali na sobě pracovat je velmi velmi těžké a to je také důvod proč přez veškerou péči psychiatrů a psychologů nakonec léčba nebo spíš "péče "selže"...Zkrátka a dobře bez obalu říkám, často to opravdu "nejde" rozvod je v této situaci více než pravděpodobný, zkuste to máte-li ještě chuť, ale...

Bod 2) tedy žárlivost má řešení v podstatě jednoduché, v jakémkoli vztahu se je třeba vystříhat čehokoli co by mohlo žárlivost zbytečně evokovat, tj. jsou situace v životě člověka které zkrátka "nevysvětlíte" jsou "nevysvětlitelné, jako např. cizí žena u vás doma, přátelský polibek na tvář, rozhovor s jinou ženou ve vlaku (zvláště pokud vidí že si "rozumíte")...to jsou všechno věci které ať je myslíte jak chcete nelze vysvětlit. Pochopitelně je žárlivost a žárlivost jsou jisté stupně od "zdravé" která sem tam něco ztoleruje až po "patologickou"...Každopádně pro vás zachovejte se tak, aby jste k žárlivosti nezavdával zbytečně podnět, a když už musíte zkuste se chovat "transparentněji" tj. chce-li už vás navštívit známá kolegyně apod. pak to oznamte uveďte běžný důvod a pozvěte zásadně i se ženou když bude doma, nikoli bez ní, byť chápu že vzhledem k bodu 1) by těžko ustála i toto...

iz*

@Janm, v tomto případě chybí nadhled tazateli.

hodnocení

0x

Co si o tom myslíme, jsme Vám již psali někdy v dubnu..

poradte.cz/...

m123*
hodnocení

0x

Řekla bych, že váš příběh jsem zde už před časem četla. Asi jste si z rad radců nic nevzal.

A jak se říká, komu není rady tomu není pomoci.

Takže se hned v pondělí sbalte a běžte podat žádost o rozvod, protože jinak skončíte v šaškecu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]