Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí tresnovice metanol?

Od: hubbycka odpovědí: 9 změna:
Dobry den, jsem na vesnici u dědy a babičky a oni se rozhodli ze budou pálit tresnovici. Poprvý. No a děda si nikdy nenechá poradit protože říká že ví jak na to ze to četl. No já se prostě bojím ze v tom bude ten metanol. Tak jsme to zkusili zapálit na lzicce ve tmě a plamen byl jasně modrý a jenom opravdu na ty špičce toho plamene to bylo kousek oranžový. Myslíte že to je Teda dobře? Opravdu nechci abychom tu všichni oslepli nebo něco horšího. Jako děda říká že 100% ví jak na to. Tak mu teda asi budu věřit. Je Teda ještě nějaký způsob jak zjistit ze je to v cajku nebo tak? Děkuji ..

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pb®
hodnocení

2x
Od kolegy, který když byla ta kauza s metanolem, vynalezl metodu, kterak rychle a jednoduše změřit pomocí Ramanova spektrometru obsah metanolu "posvícením přes flašku" jsem se dozvěděla, že domácím pálením nelze vyrobit v pálence tolik metanolu, aby to uškodilo.
doplněno 06.07.18 22:53: Určitý podíl metanolu není na škodu, naopak zlepšuje chuť. V metanolové aféře byl průser, že ho tam prostě lili moc technického, aby snížili náklady. Pak už v konečné směsi bylo málo etanolu, který působí jako protijed.

 

majsterjoe*
hodnocení

2x

Prosím vás, smrtelné nebo zdraví ohrožující množství metanolu nemůže vzniknout při domácím pálení.

A co je hlavní, metanol je v každé pálence.

 

hodnocení

1x
avatar ernie

Jestli se chcete zabít, lze to udělat rychleji a bezbolestně.

A nedají si pokoj.

Nedají - když jim pozavírali výrobce, musejí sami ;)

 

hodnocení

0x

Nechte to laboratorně otestovat a máte jasno. Test plamenem je jen orientační.

 

hodnocení

0x

Při kvašení peckovin malé množství metanolu vzniká, ale v domácích podmínkách ho nikdy nebude tolik, aby to uškodilo. Všechny kauzy s metanolem způsobil metanol technický, přidávaný kvůli nákladům.

 

fram
hodnocení

0x

Methanol a ethanol rozliší plynový chromatograf velice jednoduše. Analytická laboratoř. Směs hoří modře, oranžový plamen má jen zcela čistý ethanol czvp.szu.cz/... Jestli děda ví jak na to, tak ví:

Po prvním vypálení kvasu vzniká takzvaný lajtr, který obsahuje kolem 20 procent alkoholu. Ten se pak přepaluje ještě jednou. Při teplotě kolem 60 stupňů se z něho odpařuje metanol, takže je třeba topit po kotlem obezřetně a tuto dávku zachytit a vylít. Pak se začne oddělovat etanol, asi při teplotě kolem 80 stupňů, a na to páleničáři čekají.

Zdroj: zpravy.idnes.cz/...

czvp.szu.cz/...

 

hodnocení

0x

A není to trestné, pálit doma načerno? Jinak švagr kdysi taky doma pálil, ale vždycky to bylo hnusnější než z pálenice.

fram

Jenom přestupek. Od roku 2010 vstoupil v platnost přestupkový zákon, který postoj zákonodárců k domácím černým pálenicím citelně zmírnil. Vyplývá z něj, že pokud policie prokáže výrobu, přechovávání, případně rozšiřování podomácku vyrobené pálenky, sáhne přistižený do peněženky a zchudne maximálně o tři tisíce korun. "Z trestného činu se stal přestupek, proto se změnil i trest. V minulosti hrozilo vězení v délce jednoho roku, zabavení majetku nebo větší peněžitý trest. To už dnes neplatí", ale, nelegálnímu velkovýrobci a prodejci lihu stále hrozí trest za daňový únik.*zdravi**pivo**kafe*

Takže když závistivý soused neudá a nekšeftuje se - tak ať žije pálenice.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]