Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pra praděda v 1. Světové válce

Od: trpaslik* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, je mi teprve 13, ale baví mě pátrat po předcích. Jsem však velice nezkušenný a proto potřebuji vaši pomoc. Přikládám nalezený doklad o mém pra pradědečkovi, který jsem našel na internetu. Nevíte někdo, kde by přesně v té Albánii mohl být hřbitov/památník, kde bych ho našel? Také by mě zajímalo, zda si mohu někde najít více o dědečkově hodnosti a pluku. Za všechny rady předem děkuji. Doplňuji: Dědeček se jmenoval Václav Roušal.
Pra praděda v 1. Světové válce

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Lístek je z Min. nár. obrany, proto bych se obrátil na našeho nejlepšího vojenského historika, plukovníka Eduarda Stehlíka, který určitě poradí, kde se dá o prapradědečkovi najít více informací - eduard.stehlik@army.cz
trpaslik*
hodnocení

@dvd99 Děkuji, že jste mi pomohl!

hodnocení

4x

Počítám, že je tam napsáno "severně od Beratu", i když je to dost naškrábáno. V Beratu a okolí se za 1. světové války bojovalo.

doplněno 06.07.18 13:42: Ten horní nápis je zřejmě "u Toska". V google mapách jsem našla hřbitov v místě, které se jmenuje Toska - a je poměrně nedaleko od Beratu, přičemž severním směrem (ale je divné, že by to český zapisovatel neskloňoval, takže nevím).
trpaslik*
hodnocení

@ildika Dobrý den. Hledal jsem v google mapách místo se jménem Toska. Nic jsem však nenašel. Našel jsem pouze Rruga Toska, což je ulice v Beratu. Můžete mi poslat fotografii místa, které jste našla? Stačí mi napsat na e-mail: antos555@email.cz

Zdravím, měla jsem na myslí toto:

google.cz/...

Nicméně se dívám, že je to spíš pohřební služba, navíc v Tiraně (to jsem nějak přehlédla).

Je pravda, že Tirana byla až do roku 1920 poměrně malým a nijak významným městem (a to místo do ní ani nemuselo spadat), ale snad by tam spíš napsali, že se to nachází u Tirany.

trpaslik*
hodnocení

Děkuji, že jste byla ochotná mi pomoct!

hodnocení

3x

To, že je tam napsáno "severně od Beratu"víš, knihu zemřelých jsi, počítám, viděl. Pokusil jsem se rozluštit onen řádek výš, čtu to jako "u Poska", ale nic toho jména jsem nedohledal. Google je k Albánii skoupý, ale ani podrobná mapa nepomohla. No, pořád jsi na tom líp než já, kde jsem u jednoho z prastrýců skončil u dědovy padesát let staré poznámky "zmizel v Rusku", kterou v téměř stejné kvalitě potvrdil i záznam ve výkazu ztrát :).

doplněno 06.07.18 14:45:

@ildika: To, co je napsáno, je P, T, alespoň v podání tohoto písaře, vypadá jinak. Ovšem to je zcela nepodstatné, tyhle zápisy jsou evidentně dělané dodatečně, takže chyba mohla vzniknout při přepisu. Kde jste to místo dohledala? Mně se povedlo najít pouze Rruga Toska, což je ulice přímo v Beratu, skutečně vede severně. Ale místo, natož hřbitov jsem nenašel.

Jj, máte pravdu - já jsem zkoušela vyluštit pouze ty nápisy na kartě, kterou sem vložil tazatel. Zápis v knize zemřelých jsem neviděla. Podobu "Toska" jsem tak nějak spíše vydedukovala z toho, že je to známý albánský etnonym - obyvatelé jihu Albánie se nazývají Toskové (a názvy obyvatelstva se často odrážejí i v názvech sídel).

trpaslik*
hodnocení

@amper Děkuji za ochotu mi pomoct!

hodnocení

3x

Hřbitov je zřejmě východně od Rruga Tosca, těsně nad (severně) Rruga Kondas. Co by to bylo jiného než hřbitov?

Jiný hřbitov je severně od centra města. Při Rruga Muzak Topla. Při zmenšení mapy se snadno objeví.

doplněno 08.07.18 14:14:

Něco mě zaujalo na rruga = (asi) ulice. Tak jsem se chtěla dozvědět víc o albánštině a s překvapením jsem našla informace o: Toska (zřejmě území) Toskové (obyvatelé toho území), toskičtina (jazyk). To zřejmě vnáší do pátrání po "Toska"mnoho dalších otazníků.

doplněno 08.07.18 14:15:

cs.wikipedia.org/...

trpaslik*
hodnocení

@bimbam Děkuji, moc jste mi pomohla!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]