Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak docílit kvalitního spánku a rychle usnout

Od: mila8 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
máte někdo nějaký tip, jak zvýšit kvalitu spánku? Nemyslím teď typická doporučení, aby lidé chodili spát dříve, měli minimálně 7-8 hodin spánku apod,. Myslím spíše nějaké vaše rituály. Poslední dobou mám celkem problémy, abych bez potíží rychle usnul. Často trpím nespavostí a když už usnu, tak se za noc několikrát vzbudím. Děkuji předem za odpovědi!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

3x

Souhlasím,že pomáhá pohyb,aby tělo bylo unavené a těšilo se na odpočinek.Ovšem když už je toho moc,je problém usnout.Já to tak mám často,že jsem tak unavená až nemůžu spát:(takže to si musí každý nastavit sám,kolik pohybu mu prospívá.

Pomáhají mi bylikové sirupy-meduňka a taky zklidnit mysl,"nepracovat"v hlavě,nemyslet na nic.Musím si říct,ted už je klid a začnu zase ráno.

Taky jsem zastánce zdravého spánku s melatoninem*smich*manžel se mi směje,ale podle mě je to hodně důležité,vytvořit v místnosti tmu,aby probíhala tvorba melatoninu.Žádné světlo z ulice,jinak si organismus neopočine.Kolikrát si myslíme,že spíme ve tmě,ale stačí se v noci vzbudit a uvidíme kolik světla nám jde do bytu.Proto doporučuju žaluzky+závěsy(nebo rolety)Dělala jsem to tak i po noční,je to podle mě nutnost ke kvalitnímu spánku.

still10k*
hodnocení

2x

Mám dvě metody, fyzickou únavu před spaním (sex nebo cvičení), nebo stupidní seriály v TV. Když vidím už jen titulek Ordinace... apod, má to na mě zaručeně anestetický účinek, okamžité usínám. Občas i teleportační účinek (okamžitě se přemísťuji jinam).

lucie*

*smich*souhlasím...u mužu tyhle varianty spolehlivě zabírají.Ještě bych doplnila-povídání s manželkou (přítelkyní),to taky chlapy uvádí do světa snů.Já tomu říkám že zapnou"chlapský spořič obrazovky"*smich*

still10k*

"chlapský spořič obrazovky", to je dobrý *smich* *palec*

hodnocení

2x

Mílo, mám problémy se spánkem celý život, někdy mají důvod, jindy ne. U obojího člověk musí zkoušet, zkoušet a zkoušet. Někomu zabírá toto, jinému tamto. Někdy zabírá toto, jindy tamto. Někde zabírá toto, jindy tamto... Mohla bych tu psát snad desítky způsobů, jak si pomoct. V zásadě ale platí to nahoře plus toto: Když jsem unavená, zabírá četba. Jakmile se začnou písmenka vlnit, hýbat, míhat sebou... zaklapnout a je to. Persen Forte, hodinku před spaním. Úplná relaxace svalů - můj fyzioterapeut mi kdysi ukázal, že i když si myslíme, že máme svaly uvolněné, nebývá tomu tak. Je třeba ležet na zádech, nohy mírně od sebe, ruce mírně od těla a soustředit se na každé místo na těle (od konců končetin až po hlavu), aby volně leželo. Většinou nedojdu výš než k loktům a spím.

No a v poslední době - garsonka - je můj recept na spánek vyčerpat večer kočky, jinak je příčinou mého špatného spaní jejích noční prohánění se přes moji hlavu *smich**frajer*

au1
hodnocení

1x
jo to bych taky rad vedel.Mne teda obcas pomuzou spunty do usi, protoze navodi takovej pocit vnitrniho klidu, a spim az do rana. Pokud teda nemame otevreny okno a nekdo ze sousedu si nezapali, to me vzbudi spolehlive i nekolikrat za noc. Jinak nekdo rika vypit na noc studeny mliko, nebo medunkovej caj - na me ani jedno nezabira.

hodnocení

1x
Zkuste přehodnotit Váš příjem vitamínu B. Nedostatek škodí spánku. Máme to vyzkoušené...
B vitamín obsahuje např. pivo. Ale také třeba pivovarské kvasnice, prodávané pod názvy Pangamin, Pargavit a pod. Lékárník poradí.
Zkuste "vypnout" rojení myšlenek při usínání. Třeba sledováním vlastního dechu. Ostatní myšlenky odpudit. Chce to cvik.

hodnocení

1x

No to je téma pro mě. Zvláště teď v létě mám spaní úplně nanic kvůli teplu a pak se to zlepší až na podzim. U otevřeného okna můžeme spát jen přes týden, o víkendu jsou akce v blízké hospodě a navíc nedaleko je klub, kam jezdí taxíky semo tamo do brzkých ranních hodin. Takže moje opatření - v ložnici absolutní tma, takže máme žaluzie, přes to protisvětelné závěsy a na nich mám ještě pověšené normální závěsy. To tlumí aspoň částečně hluk, když jde manžel spát po noční a kolem jezdí auta a často ňafá pes souseda alkoholika. Pak někdy pomáhá čaj z třezalky nebo to pivo nebo jen Bvitamin. Uklidňující je také číst před spaním, ale ne horory apod. Mně taky pomáhá vymýšlet, co bych mohla zlepšit na zahradě nebo kam pojedeme na výlet.

pohanka*
hodnocení

1x

Tělesný pohyb, sport a manuelní práce, prostě se unavit.

Nyní je práce na zahradě plno, gruntuji na baráku, a usínám s jednou nohou ještě na zemi.

doplněno 07.07.18 12:53:

Večeři 2 a půl hodiny před ulehnutím. Lehčí věci, nic těžkého, žádné vepřové, sádlo, škvarky, řízky, smetanové omáčky, smažená vajíčka atd.

m123*
hodnocení

1x

Měla jsem taky problémy. Čím víc jsem byla unavená, tím to bylo horší. Asi jak bylo tělo nabuzený, tak se mu nechtělo. Když už to bylo nesnesitelný, tak jsem si třeba vzala Kinedryl, abych vůbec usnula. Rady jako číst si apod... nezabíraly. Pak jsem si zkusila koupit Hypnox a nevím jestli to bylo jen placebo nebo skutečnej účinek, ale spalo se mi dobře.

Kdyby mi to práce dovolovala, tak pro mě je nejideálnější spánek od 2.00 do 10.00. Když mám odpolední směny, tak toho využívám a musím říct, že to se cítím nejodpočinutější. Co třeba zkusit, pokud si to můžete dovolit, chodit spát naopak co nejpozději a dopoledne si přispat?

tlacenka
hodnocení

0x

Dobrý den, já doporučuji marihuanu. Pár šluků před spaním, lehnete a do 5 minut spíte jak špalek až do rána.

hodnocení

0x

Zkusil jste "šláftruňk"? Malého - ale fakt malého - panáčka před spaním.

hodnocení

0x
A nemáte nějaký zdravotní problém? Taky se poslední dobou budím v noci a mám zdravotní problém.

hodnocení

0x

Zjistit příčinu změny. Píšete, "poslední dobou". Já nemám dobré spaní, když musím vyřešit nějaký problém a v noci si na to vzpomenu. Mozek začne pracovat na plné obrátky a protože jsem v posteli, je tma a vlastně v tu chvíli nemůžu nic jiného dělat, než na to myslet, tak nejvíc funguje právě ten mozek a to je špatně. Je to adrenalin, který má být v té době v klidu a utlumen, aby si mozek odpočinul a "vypnul". Takže asi máte nějaký problém, na který třeba přes den nemáte čas myslet, ale vyvstane Vám to na mysli v mozku právě v noci. To Vás rozruší a mozek se napumpuje adrenalinem. A pak je spánek fuč. Oči dokořán a do tmy. A teď jsou dvě možnosti. Buď vstanete a uvaříte si nějaký uklidňující čaj, chvíli si pochodíte po bytě a snažíte se myslet na něco úplně jiného. Což bývá teda někdy skoro nemožné, ale ten čaj fakt zapůsobí. Nebo zůstanete v posteli a čekáte, až Vás to uondá a usnete. Ale to může trvat třeba hodinu a ta je v noci sakra dlouhá.

hodnocení

0x

Hezký den,

je důležité najít příčinu,proč nespíte. Jestli jste se dostal do nějakého stresu,jestli je něco doma,co Vás ruší atp...Cvičení nepomůže,pokud není odstraněna příčina nespavosti. Mně cvičení naopak ještě víc nabudilo,takže jsem o to víc byla vzhůru. Většinou nespím,když jsem z něčeho rozrušená,nebo když se něčeho (či o někoho)bojím. Zkuste vysledovat,co se Vám honí hlavou,když nespíte a tam možná najdete odpověď. Pokud by přesto nespavost přetrvávala,vyhledejte lékaře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]