Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěla bych se zeptat proč mi rodiče nedovolí přespat u mého přítele. Je mi 16 let a s přítelem jsme spolu asi měsíc, ale známe se 4 roky. Mám starší sestru a rodiče jsou zklamaní, když ví s kým teď bydlí. A to bylo jen díky tomu, že jí dovolily spát u svého přítele. Myslela jsem si že mě chtějí potrestat místo ní. S přítelem chceme trávit víc času spolu a docela nás štve že se vidíme jen tak krátce i když jsou prázdniny. Samozřejmě kdyby mi to rodiče dovolili tak by jsme jen spali, ale oni si asi myslí že toho hned zneužijem.
Jak si můžeš být tak jistá
Znám rodiny (rodiče), v nichž jejich 15leté děti mají daleko více rozumu, než otec s matkou dohromady. A kdyby mě tady některá z dam chtěla chytat za slovo, tak to myslím v obecné rovině, do které však patří i toto téma.
@satam, nakonec to budou vždycky rodiče, kdo se postará o těhotnou dceru, která kvůli mateřství třeba nedostuduje, a pak i o její dítě. Takových případů je mnohem víc než těch, kdy se zodpovědný 16letý otec postaral o svoji ženu a dítě a byl schopen je zabezpečit, ubytovat, nakrmit.
Protože:
§ 856
Povinnosti a práva rodičů spojená s osobností dítěte a povinnosti a práva osobní povahy vznikají narozením dítěte a zanikají nabytím jeho zletilosti.
§ 857
(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
V 16 letech jsem nejenže musela spát doma, ale nejpozději ve 21.00 být v posteli. Nic mi neuteklo.
Na spaní u kluků máš času dost. Proč spolu nejste přes den?
Ahoj, u mě podobné. Maximálně do 19:00 doma, maximálně do 21:00 v posteli a to ještě, když jsem chodila do 1. ročníku střední školy ... ale dnes je zřejmě jiná doba
No jistě, klidně může souložit, bude to ona kdo nedodělá školu, ona co se bude starat o děcko a nebo ještě lépe, starat se budou její rodiče, ten chlapec bude maximálně platit výživné a dál chodit po zábavách, vlastně co by platil když asi nemá z čeho, že? Takže opět jeho rodiče. Jak je psáno, rodiče mají rozum.
Proboha @lidus, za vás byly možná kondomy jen na příděl, ale dneska už každá holka ví, jak neotěhotnět.
Dobrý den, navrhněte doma, že přítel bude přespávat u Vás doma a rodiče to budou mít pod určitou kontrolou. Jenže, to asi zase nechcete Vy, i když jde skutečně jen o ten společný spánek (pokud tomu věříte, že žádné "kočkování" nebude). Zdravím!
Rodiče vás nechtějí "potrestat" - jenom se asi bojí, aby si to trápení, které mají s vaší sestrou, nezopakovali znovu. Divíte se jim?
Je na vás, abyste jim dokázala, že to tak není.
Babi, to, že jsou rodiče zklamaní, s kým sestra tazatelky bydlí, vůbec nic neznamená. Především o něm nevíme vůbec nic, takže to také může být perfektní chlap, který "jen tak" rodičům "nevoní"
@satam - to, že jsou rodiče zklamaní, s kým sestra tazatelky bydlí, vůbec nic neznamená
Přinejmenším pro ty rodiče ano - oni se z nějakého důvodu necítí dobře.
Sice chápu, že mladí chějí být spolu dnem i nocí - ale možná by trochu porozumění nezaškodilo. Má-li slečna pocit, že je "dost dospělá" na sex, měla by být "dospělá" i co do vztahů ostatních.
Proč?:
Mladík objímá svoji dívku v parku a něžně jí šeptá do ouška: "Lásko, řekni mi alespoň dvě slova, která nás navždy spojí!" "Jsem těhotná!"
Rozhořčená matka nadává své dceři:"Je ti 16 a lítáš si někde venku s klukama. To já v tvym věku seděla doma na prdeli a dělala si věci do školy..ale to ty nééé, Tebe zajímají jen kluci a to, že má maminka 32. narozeniny na to si ani nevzpomeneš."
Mladá dívka přijela s přítelem na prázdniny k babičce. Ubytovali se v pokojíku v podkroví a skoro vůbec ho neopouštěli. Babičce to nedalo a jednou se vnučky zeptala: "Co tam pořád děláte, že nejdete ani ven?" "Užíváme ovoce lásky, babi." "Tak tomu svýmu řekni, ať z něho ty slupky nehází z okna na dvůr, dáví se mi tím slepice!"
Děvče hovoří otci: "Tati, jeden chlapec ve škole mi povídal něco, čemu jsem moc nerozuměla...Říkal, že mám pěkné čelní sklo, krásný kufr, super karosérii a moje nárazníky jsou bezchybné." Otec na to: "Pověz mu, že jsi ještě v záruce a když se opováží zvednout kapotu, aby zkontroloval hladinu oleje, tak mu urvu výfuk!"
No podle toho co se píše, tak bylo. Ale maminka pěkně kecá, že v jejím věku seděla na zadku a že se učila, protože tu dobou už asi byla v porodnici a rodila svou dcerušku. Autor zřejmě neumí počítat a nebo si jen tak "cintá pentli".
Jasně , jde o vtip, ale i ten vtip by měl být domyšlený. A tady v tom případě tuplem, když vtip je v tom, že maminka napomíná dcerušku a neuvědomuje si, že to co říká si silně protiřečí.
Suzymon zabije i tak jednoduchý vtip ! To asi bude Covid na mozku, protože je to vtip a ne rozbor trestného činu. V tom případě by židovské anekdody byly na suzymon asi nad rámec chápání !
No tak aby bylo jasno. Já reagovala na otázku návštěvníka "Io", který se ptal, jestli bylo matce 16 let a to mne docela pobavilo, protože má pravdu. A kdybyste nezačal vysvětlovat, že to je vtip, což snad bylo jasné, tak by to tím skončilo. Takže debatu jste rozproudil Vy, protože pak jsem Vám samozřejmě odpověděla. No a toho se okamžitě chytil "jenda2" jako to "hovínko košile", protože ten si takovou příležitost k tomu, aby mohl okomentovat to co jsem napsala já, nemůže odpustit. A tím pánové končím, protože takovouto pitomostí se já zabývat nebudu.
Nechytit se takové hovadiny, co tady suzymon vypotila ani nejde. Že dodatečně vysvětluje chápání vtipu je trapné. Domyšlený vtip. No nazdar. To je demence asi.
Každému vyhovují jiné vtipy, já bych se v tom nevrtala (navíc to určitě není důvod k urážkám - i kdyby to ten druhý opravdu nepochopil). Jinak mně se ten vtip líbí.
Terezko, zapomněla´s to podstatné → dát nám na své rodiče nějaký kontakt. Na tvou otázku totiž mohou odpovědět pouze oni. Nedokážeš-li si s nimi ta sama o problému rozumně (tj. bez výčitek a předhazování, že tě trestají za tvou sestru) promluvit, mohl by se tu najít někdo, kdo se jich zeptá za tebe.
Od nás se můžeš dozvědět jenom dohady a spekulace, skutečnou odpověď zjistíš u svých rodičů.
Protože je Vám 16 let a oni se obávají, že by mezi Vámi došlo k sexuálnímu styku. Zřejmě předpokládají, že na to, abyste otěhotněla, jste ještě hodně mladá. Vím, že dnes je všechno úplně jinak, než to bylo za našich mladých let a právě proto si klidně s rodiči promluvte a jděte si k lékaři pro nějakou vhodnou antikoncepci. Já být rodiči, tak to bude to první, co bych udělala, protože pohlavní styk můžete mít i přes den, ne jenom v noci. A pak, píšete, že je Vám líto líto, že se vidíte tak krátce. Proč? Jsou prázdniny a máte celé dny na to "vidění se". V noci člověk spí, takže napište na férovku, o co Vám vlastně jde. Trávit víc času spolu. Chápu, ale proč zrovna v noci a proč zrovna v posteli?
Tedy zírám na odpovědi a jejich hodnocení. Mám pocit, že někteří rádci (spíše některé rádkyně) zaspali/y dobu a jsou příšerně konzervativní.
Dívka v 16 letech může legálně žít plným sexuálním životem. Pokud jí rodiče nevěří, je to jejich chyba, něco zanedbali ve výchově. Pochopitelně když 16letá dívka bude spát u přítele, k sexu na 100% dojde a kdo říká něco jiného, je trošku přihlouplý. Ovšem i dívka v 16 letech může být poučenější než její rodiče a následky zdaleka nemusí být fatální, ba právě naopak. Dívka bude spokojená a pokud je po všch straánkách jinak dcerka "zdárná" může být vše v pořádku.
To, že rodiče nechají dobře vychovanou, rozumnou a poučenou dceru spát u přítele, není ani v rozporu se zákonem. A když mám mluvit za sebe, vždy jsme se s matkou mé dcery snažili, aby byla hlavně poučená a dobře vychovaná, tvrdé zákazy v její výchově neměly místo. Naše dcera (i když už s její matkou dávno nežiji) je nám za to odměnou.
Ovšem na přímý dotaz v titulku mohu odpovědět jenom: Na to se musíš, děvče, zeptat svých rodičů, nikdo jiný to neví.
Máš zodpovědné rodiče, tak to prostě ještě nějaký čas vydrž. Z dlouhodobého hlediska si myslím, že je to lepší. Znala jsem i znám spoustu "moderních" rodičů, kteří tzv. nehledí na předsudky a přitom v konečném důsledku to jejich potomkům spíše ublíží.
@satam - Dívka v 16 letech může legálně žít plným sexuálním životem. Pokud jí rodiče nevěří, je to jejich chyba, něco zanedbali ve výchově.
Může - i bez toho, aby přespávala u přítele
U rodičů nemusí jít přímo o to, že by dceři nevěřili, ale jednu, řekněme, nedobrou zkušenost už mají (a nemusí to být způsobeno jakýmkoli zanedbáním) - tudíž se snaží, aby se pokud možno nezopakovala. Co je na tom divného?
Jsem rád, že se mnou souhlasíš v otázce sexuálního života. Jen by mě zajímalo, proč nejen ty, ale i ostatní hlavně rádkyně tak bazírujete na tom nespaní u přítele, když vlastně vůbec o nic nejde. Jestli se spolu pomilují v noci u přítele nebo ve dne v lese je přece úplně jedno. A o co jiného vám všem jde, když jí chcete zakázat to přespání, než o to, aby se spolu v noci milovali? Vždyť je to docela obyčejné pokrytectví.
Satam: On je podstatný rozdíl postel a jehličí v lese. Pokud budou chtít mladí mechtlit i s techtlemi, tak to budou dělat i zavěšeni někde ve vzduchu. Ale proč jim to ulehčovat? Ať se snaží... a jsou vynalézaví. Nemusejí dostat všechno na zlatém podnose.
A proč jim to nejen neulehčit, ale naopak se snažit jim v tom bránit? Stejně to nebude nic platné. a zase jsme u toho pokrytectví. Když slečna náhodou otěhotní, pak můžeme říct: Ale já jsem bránila tomu, aby u něj spala, já tedy za nic nemůžu, že
Většina dospělých si ještě pamatuje na své mládí a jací byli oni. I to, že kdo chce, tak techtlit bude, i kdyby mu ruce svázali. To není pokrytectví. Rodiče tím, že zakážou spát u přítele, alespoň částečně minimalizují možnost techtlení. A to jsme zpátky u toho zlatého podnosu.
Nechápu, co tady (všechny) máte proti "techtlení". Vždyť je to krásné a proč si to neužívat nejvíce v mládí. A pokud se techtlí zodpovědně, pak nelze mít nic proti. Když budu mít zodpovědnou dceru a ona přijatelného přítele, proč jim k tomu nedodat ten zlatý podnos? O to nás budou mít radši.
A potom: Uvědom si, kolik mi je. A víš, jak se krásně vzpomíná na tyto mladické neřesti. Já vím, jsem chlap, naši mi do toho nikdy nemluvili. Ale nemluvili do toho ani sestře a to naše matka byla učitelka a docela prudérní. Přesto jeich "zákazy" v tomto směru měly vždy spíše doporučující charakter a nikdy jsme s tím neměli problémy.
Hm, to je všechno pěkné. A jak jste si poradil s tímto problémem při výchově vlastních dětí? Též mohly přespávat v 16 letech u svých přítelů a přítelkyň?
Viz má odpověď z dneška, 08:23. A se synem to bylo to samé.
Kromě toho tvůj dotaz je irelevantní a zavání zbytečnou snahou převést diskuzi na jinou platformu
@satam - proč nejen ty, ale i ostatní hlavně rádkyně tak bazírujete na tom nespaní u přítele, když vlastně vůbec o nic nejde
Protože si myslím, že není nutné, aby se o (jakékoli) slečně vykládalo, že "to je ta, co od šestnácti chrápe po klukách doma" (ano, vždy tam bude to množné číslo), případně o rodičích "co to může bejt za mámu/tátu, když ji nechají?"
A xkrát mi můžete opakovat, že je "jiná doba" - vždycky se jak na potvoru může podobná pomluva vyloupnout tehdy, když se to nejmíň hodí.
Babi (snad ti nevadí, že tě tak oslovuji), proč se všichni staráme o věci, do kterých nám nic není. Já, ač vysokoškolsky vzdělaný, pracuji před důchodem jako taxikář a baví mě to. Nevěřila bys, kolik mám zákazníků, kteří třeba jedou do práce a chtějí zastavit za rohem. Když se zeptám proč, tak proto, aby je spolupracovníci nepomluvili, že si vyváží pr.el v taxíku. Co je proboha komu do toho, jak ono jezdí do práce? To samé je v našem tématu. Co je proboha komu do toho, že ta slečna spí u svého přítele? 90% těch "pomlouvačů" jsou závistivci (jak u toho taxíku, tak u toho spaní té slečny), kteří nemohou přenést přes srdce, že je někdo úspěšnější, než oni.
A nakonec: Zní to sice neslušně, ale říká se, že z ku.vy bývá nejlepší manželka. A myslím, že je to pravda. A to si nemyslím, že by to označení platilo na naši slečnu, ale ta "pověst" by jí v budoucnu mohla docela pomoci
@satam - Nevadí
Jinak věk a zkušenosti mě naučily, že k tomuhle úžasnému stavu, kdy si můžeme dělat co chceme bez ohledu na "pavlač" (jak to hezky jmenoval doktor Plzák), je nutno se dopracovat - a někdo to nezvládne nikdy. Stejně jako jiný neunese právě to zbytečné starání se oné "pavlače" - ono to přece jen chce určitou sílu.
Tak já už jsem se konečně k tomu stavu dopracoval a jsem hrozně rád, že mi opravdu všichni mohou vlézt na záda. Pochopitelně pokud je kritika aspoň trochu oprávněná, něco si z ní vezmu, poučím se.
PS: Když mě budeš oslovovat dědku, přijmu to s povděkem. Je to osobnější, líbí se mi to víc, než "satame" a koneckonců dědek jsem, tak co
Dobrý den. Se svým klukem můžete trávit času, kolik se vám líbí - přes den. Nyní vám to přijde, že vám rodiče v něčem brání, ale nemyslím si, že je to vám na škodu. Pokud v noci budete spolu opravdu jen spát a ne tamto dělat, tak jaký to má pak smysl, že jste spolu, když budete oba v limbu a nebudete o sobě vědět? Že se budete držet v noci za ruku? Tak to se držte raději přes den a užívejte společných chvil dosytosti. Nic vám neuteče, ani to přespávání u přítele - ale počkejte si ještě chvilku, až budete o něco starší a moudřejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.