Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamera za oknem

Od: marekb odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

žiju v dvougeneračním domě (1. patro rodiče, já bydlím ve 2. patře). Dům jsem zakoupil já s rodiči asi před 10 lety. Rodiče umřeli a svůj podíl (50%) darovali ještě před smrtí mému bratrovi, se kterým máme několik let hodně velké neshody. Aby toho nebylo málo, tak po smrti rodičů umístil za okno kameru a snímá prostor před domem, brankou a s největší pravděpodobností i domu naproti přes cestu (vycházím z toho jak je kamera nasměrovaná). Vzhledem k tomu, že se nám nelíbí, že natáčí něco k nějakému účelu a hlavně s tím nesouhlasíme, zajímalo by mě, zda existuje nějaká právní pomoc? Nebo je to dnes úplně normální, že si každý může natačet jen tak někoho? Jak mu máme v tomot konání zabranit?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

@marekb - se nám nelíbí, že natáčí něco k nějakému účelu a hlavně s tím nesouhlasíme
Jak to víte? Vy jste nějaké záznamy viděl, nebo vycházíte pouze z toho, že má za oknem "cosi" pověšeno? Jinak - i podle úřadu - provozování kamerového systému v režimu on-line, bez pořízení záznamu není považováno za zpracování osobních údajů.

Jestliže zpracování osobních údajů ze záznamu provádí fyzická osoba výhradně pro svou osobní potřebu - má-li někdo na vlastním pozemku kameru pouze pro ochranu svého majetku, oznamovací povinnost není. Nesmí ale překročit zákonné meze - tedy zabírat např. byť i jen část sousedního pozemku nebo pouliční provoz.

111®
hodnocení

0x

obraťte se s tímto dotazem na UOOU Útvar pto ochranu osobních údajů , může dostat slušnou pokutu.

hodnocení

0x

A není to atrapa? Takovou si může koupit za pár kaček každý...

e-safetyshop.eu/...

hodnocení

0x

Já bych to brala tak - dělám něco nepřístojného nebo prodávám drogy? Tak ať si kameruje, co chce.

marekb
hodnocení

Ať už dělám cokoliv není mi příjemné, aby mě někdo bez mého souhlasu natáčel. Vzhledem k tomu, že nemáme mezi sebou dobré vztahy, v podstatě se taháme po soudech, tak je mi tato skutečnost nepříjemná a uráží mě.

Klidně ať si kameruje své dveře bytu, je to jeho právo, ale pokud jsme podílníci na majetku, tak si myslím, že bych měl o této věci vědět a případně s ní souhlasit. O atrapu se nejedná, jedná se o webkameru, kterou má připojenou do PC (nedalo mi to a pomocí žebříku jsem nakoukl do okna, pač mě to opravdu nedá spát). Nasměrovanou ji má přímo na branku, kde je veřejný chodník s cestou a určitě zabírá min. část pozemku protějšího domu.

hodnocení

0x

@marekb - Ať už dělám cokoliv není mi příjemné, aby mě někdo bez mého souhlasu natáčel... je mi tato skutečnost nepříjemná a uráží mě...nedalo mi to a pomocí žebříku jsem nakoukl do okna
Chápu - pan bratr šmíruje (krom místa před domem) veřejný prostor a možná souseda a vás to pohoršuje, byť nemáte jistotu co vlastně ne/natáčí - zatímco vy "pomocí žebříku" a "bez souhlasu" pouze jako řádný spolumajitel kontrolujete, zda např. nemá v bytě zloděje či mu nepraskla voda *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]