Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoření pro dítě

Od: frimar® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jaké spoření pro jedenáctileté dítě vybrat, kdy měsíční částka bude zhruba 500 až 600 Kč? Pořád někde čtu, že nejvýhodnější spoření je stavebko. Mě ale příjde, že se stavebko vyplatí jen když se vloží maximální částka za rok, aby se využila státní podpora, protože jinak, co to vydělá při pětistovce, tak to zase spolkne roční poplatek.. Spíš jsem si myslela, jestli třeba není to stavebko vhodný zhlediska úvěru na bydlení do budoucna...

Děkuji předem všem za Vaše odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Já si myslím, že spoření pro dítě je velkým nesmyslem. Když už, tak spoření na své jméno a pak částku dítěti věnovat. Nejen pro to, že to, co dnes jsou peníze, za 10 let to budou podivné papírky bez hodnoty. A to nemluvím o době, kdy třeba bude studovat a rodiče mohou mít problém zaplatit školné. *alene* Nikdy nevíte, kam dítě bude směřovat. Nebo jeho partner. Moje známá dost krvavě šetřila pro dceru. Ta se vdala a za ty peníze mladý nakoupil veliká akvaria s obrovskými rybami, topením a vzduchováním a filtry. A spali na zemi vedle veliké aparatury. Šetřilka byla na mrtvici. A to dopadla dobře. Kolik tady bylo dotazů, co s dítětem, které bylo hodné, ale partner ho zpracoval. A peníze jsou na jméno dítěte. Nelze to změnit.

vilik*
hodnocení

1x
Jistě, můžete založit stavebko s výhledem do budoucna.
Jenže za 7 let spoření tam při šesti stovkách měsíčně budete mít necelých 60 000.
Je otázka, jaký úvěr na stavební účely si představujete a jaký by byl skutečně z této naspořené částky poskytnut.
Jestli se pro stavebko rozhodnete, založte ho na sebe a ptejte se na slevu z poplatku za založení účtu, někteří dealeři umí takovou slevu zařídit, i když spořitelna takové věci neprezentuje. Cílovku si dejte co nejmenší, ať neplatíte zbytečně vyšší poplatek za založení a zkuste zároveň spořit víc, aby to mělo nějaký smysl.

hodnocení

0x
Nepředpokládám, že během šesti let si bude 11ti létě dítě brát úvěr. Spoření si můžete napsat na sebe s tím, že budete spořit více než jen petikilo. Jednodušší je dávat peníze na spořící účet, je to bez poplatků, takže vás to vyjde stejně jako u stavebka. Nicméně spořit 6tis ročně? K čemu...

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Při spoření 600 Kč měsíčně budete mít naspořeno pro dítě v jeho 19 letech asi necelých 60 tisíc. Přemýšlím, kam bych já ty peníze dala - asi na stavební spoření na jméno dítěte s tím, že na to nebudu do jeho 18 let sahat. Pokud k tomu přičtete ještě i nějaké úroky a státní příspěvek, tak to bude dělat více peněz. No ale žádný zázrak to nebude, že. Studium vysokoškolské je drahé, to musíte mít našetřeno alespoň půl milionu. Ale dítko by mělo alespoň něco do začátku studia. No je to pořád lepší než drátem do oka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]