Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, výpočet výdělků se při posuzování nároku na vznik starobního důchodu stanovuje od r. 1986 k dnešnímu dni.
Je tomu tak, platí tato informace i v současné době?
Dnes mi ale úředník na OSSZ uvedl, že "se mi počítá" i studium, resp. doba studia - od r. 1982. O které pojmy (jaké doby) se přesně jedná a kolik mám tedy z 35 předepsaných let ke vzniku nároku už "splněno"?
Děkuji za zpřesňující info
Svatoslave, na důchod se nám, těsně předdůchodovým generacím, započítává studium od ukončení povinné školní docházky, a to mximálně 6 let po dovršení 18. roku věku. Doba studia je náhradní dobou pojištění (to znamená dobou, která není pojištěna z titulu výkonu práce, ale pojištěna je) a započítává se 80 %. Pro mladší generace platí, že co stihly odstudovat do 31.12.2010, to je jim (s výše uvedeným omezením) započteno na důchod. Pozdější doba studia už není považována za pojištěnou dobu.
Co máte "splněno", to záleží na tom, od kdy do kdy jste sttudoval a kolik jste měl let při skončení studia (6 let po 18. roce věku znamená, že studium se započítává maximálně do 24 let; tzv. "věční studenti" si sice prodloužili mládí, ale ubrali si pojištěnou dobu (kdo ovšem tenkrát myslel na důchod, že). Pak je také důležité, jak dlouho jste pracoval a byl přitom pojištěn. Ony totiž existují různé druhy pracovních vztahů - dohody o provedení práce, které do 31.12.2011 vůbec nebyly pojištěny, dohody o pracovní činnosti, u kterých je to s pojištěním sožitější, a taky nelegální způsob - práce načerno, peníze na ruku, kdy všichni ušetří a zaměstnanec v důsledku prodělá.
Doporučuji Vám požádat si na ČSSZ o výpis dob pojištění, správně Informatvní osobní list důch.poj. Jednak v něm najdete doby, které nejsou na ČSSZ evidovány jako pojištěné, a tedy se pro nárok na důchod nezapočtou, a můžete se pokusit si je dohledat, a jednak Vám to někdo z důchodového oddělení může dobře vysvětlit.
Výše důchodu závisí na výdělcích od roku 1986 (zjednodušeně řečeno).
Kolik máte splněno nelze takhle říct, ale přečtěte si tohle www.finance.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.