Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový zákon GDPR

Od: jollana odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,můj dotaz se týká ohledně GDPR.Pracuji v sociálním zařízení, kde jsou ubytování klienti.Byty, kde klienti bydlí jsou označeny číslem pokoje a jménem a příjmením klienta.Dále mne zajímá zda rozpis diet a koupání klientů na pracovnách smí být označeno jménem a příjmením nebo stačí jméno.Prosím o radu a doporučení jak je to s novým zákonem GDPR.Moc děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nerad bych poradil špatně, ale myslím si, že Vy (jako organizace) máte podle GDPR jen povinnost zabezpečit před zneužitím data (údaje), která o klientech sbíráte (v uzamčeném prostoru). Jinak, já mám na domě také číslo a na zvonku jmenovku - a GDPR jistě neporušuji. A když dostanu balík z e-shopu, tak tam je kompletní adresa, jméno i tel. číslo (a že ten balík cestou vidělo hodně lidí, než byl doručen). Takže, já si myslím, že nic měnit nemusíte. Zdravím!

doplněno 01.07.18 15:48:

jollana - to označení bytů je na stejné úrovni jako je označení domů a zvonků v ulici (to by nemělo ničemu vadit). Je jasné, že data klientů nesmíte dále šířit (např. nějaké obchodní organizaci) a neměla by k ním mít přístup nepovolaná osoba. Jinak, GDPR sice už platí, ale český zákon se teprve připravuje (tak se potom uvidí, jak bude přísný nebo kolik tam bude výjimek).

jollana
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď.Popravdě tomu zcela nerozumím.Rozpis koupání a diet s jménem klienta asi nevadí.Co se týče údajů datum narození či rodné číslo,tak to je uzamčení.Jen ty jména jsou zveřejněny.

hodnocení

2x

Zeptám se z druhého konce: Vy jste k problému přišla jak? Požadavky GDPR je potřeba řešit komplexně pro celou společnost. Tedy data zaměstnanců, data klientů, data dalších osob, jsou-li zpracovávána. Poté je třeba si říct, z jakého důvodu jsou data potřeba a podle toho k nim přistupovat. Prevence úniku dat (tj. například odstranění jmen klientů z rozpisů) je jen jedním z dílčích úkolů a ono radikální odstranění jen jednou z mnoha možností. Bez znalosti místních poměrů těžko radit. Dovedu si například představit, že označení pokoje jménem je nutné z nějakého provozního důvodu atd. Rozpis diet a koupání zase nemusí viset veřejně, aby stará Kropáčková nemohla vykecat, kdy se koupe její úhlavní sokyně atd.

Je nutné data nejdřív shromáždit (co vše se eviduje, kde se to eviduje a proč se to eviduje). Rozhodnout se, jestli vše co mám opravdu potřebuju, jak zdůvodním onu potřebu a jak data ochráním před zneužitím. Tolik v krátkosti.Pokud se to má udělat tak, aby to mělo smysl, je to práce na několik týdnů a ne pro jednoho člověka. Tedy jeden to může vypracovat, ale potřebuje součinnost ostaních.

doplněno 01.07.18 17:04:

Organizace to řeší teprve teď. To není sama :). Chápu přístup Vašeho vedení, otázkou je, zda tím nezpůsobí zbytečnou zátěž zaměstnanců a jestli ve finále z praktických důvodů vedle rozpisu na nástěnce nebude viset převodní tabulka BLA - Blažková, PRO - Procházková *smich*

jollana
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď. Zajímá mne to, jelikož jsem jen zaměstnanec a organizace to teprve teď řeší. Rozpisy koupání a diet visí na pracovně a vstupní dveře do pracovny se zamykají tudíž nemá cizí osoba v pracovně co dělat a i přesto chce organizace vymazat jména klientů nebo dát jen zkratku jména.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]