Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpetne vypsani neschopenky pri dovolene lekar

Od: dp odpovědí: 6 změna:
Dobry den, v patek se mi udelalo spatne a jelikoz mam obvodniho lekare daleko, uz jsem ho nestihl. Sel jsem tedy na pohotovost, kde me vysetrili a dali lekarskou zpravu, podle ktere mi doktorka zpetne vystavi neschopenku. Problem je v tom, ze ma osetrujici doktorka ma podle vseho pristi tyden dovolenou, bez nejakeho zaskoku a ma pouze uvedeno, ze neschopenky vypise zpetne. Je mozne, aby mi ji vubec vypsala o tyden pozdeji? Pracuji i o vikendu a zameskam celkem 3 pracovni dny. Problem je v tom, ze moje sefova neschopenku chce do 3 dni. Jak postupovat? Dekuji za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Teoreticky to možné je. Správně by měl lékař vystavit neschopenku nejvýše 3 dny pozpátku, ale je to za některých okolností možné i za delší dobu, už to však musí schválit lékař lékařské posudkové služby OSSZ. Zkuste se v pondělí aspoň telefonicky zeptat buď na OSSZ na nemocenském oddělení (klidně zavolejte vedoucímu, kontakty najdete na netu www.cssz.cz) nebo možná i na zdravotní pojišťovně - třeba zjistíte, že Vaše lékařka zástup má, jen o něm neřekla pacošům.

hodnocení

2x

Vaše lékařka postupuje proti zákonu již jen tím, že za sebe nemá náhradu, která za ní bude ordinovat v plném rozsahu. Už to by bylo pro stížnost na zdravotní pojišťovnu. Pracovní neschopnost lze vypsat i podle zákona zpětně jen 3 dny dozadu. Pokud lékař chce vystavovat prac. neschopnost týden zpětně, musel by na tiskopisech kamuflovat datum vystavení, což je nejen trestné, ale mohlo by vám to vydit i při vyplácení nemocenské, protože PN má být dle zákona opravdu do zaměstnání doručena do 3 dnů od vystavení, pak je to zas přestupek nemocného. Asi bych šla do ordinace té lékařky a přečetla si na dveřích, co tam má uvedeno. Nevěřím totiž, že si dovolí zavřít ordinaci, aniž by uvedla svůj zástup. To je na odejmutí smlouvy se zdrav. pojišťovnou a to si asi žádný lékař nedovolí. Pokud tam má nějakou náhradu, třeba i nemocnici, tak bych si to sfotila mobilem a šla tam, kde má uvedeno a vyžadovala vystavit PN s odkazem na fotku, protože na to máte právo. Nicméně asi bych rychle takového lékaře opustila a našla si nějakého blízko a kteý mě zajistí ošetření kdykoliv to má být.Nebo postupujte, jak uvedl předchozí přispívatel. Ten týden zpětně je ale asi nefunkční, platí ty 3 dny.

hodnocení

1x

Nyní nově musí vypsat dle zákona i pohotovost, ale určitě budou brblat.

Hlavně nechápu, proč neřešíte vypsání tam, kde to mají dělat zcela určitě a kde musí mít ten zástup!. Pro vypsání také musíte mít zprávu z ošetření, že tam vystavení neschopnosti doporučují, jinak jí asi nikdo nevystaví, zejména zpětně.

dp
hodnocení

Moc dekuji za rady. :)

dp
hodnocení

Tak na OSSZ mi bylo receno, ze mi neschopenku jsou v tomto pripade povinni vystavit na pohotovosti. Vsude ale ctu, ze tam neschopenky nevypisuji. Nemate s tim nekdo zkusenost?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]