Nejste přihlášen/a.
Wamp . Dnes oraganizuje manžel malý výlet na kole, ráno obvolal účastníky a slyšel, mě bolí záda, je chladno, já musím to a nebo ono, večer zdraví a jedou, ráno na umření. Víte kdo zůstal? Dvě holky, obě vážně nemocné a na chemo, už jsou nachystané a jedou. Když jsem viděla sklamání manžela, prohlásila jsem, že to snad odjedu na inv. vozíku, mimochodem trasu odjede v pohodě 8 let vnučka na kole a ta 4letá ji jela na koloběžce. Někdo si prostě hledá důvody aby nic dělat nemusel a druhý i když moc nemůže si umí nájít důvody proč to ještě pořád jde.
My máme 2 dcery a jezdí s námi velice rády. Je jim 12 a 15 let. Závodně lyžují, běhají a plavou. O dovolené pořádáme dlouhé cyklovýlety a túry. Někdy nás ony samy vytáhnou na nějakou pohybovou aktivitu - až se mi někdy moc nechce a trochu hudrám, že jsou aktivní až moc. Po přečtení tohoto e-mailu jsem moc ráda, že jsou takové jaké jsou a nejsou líné, otrávené a znuděné můry jako Ty.
Dobrý den, nejdříve upřesněte, zda jde o výlet nebo dovolenou. A nyní budu za zlého - moc si nedovedu představit, že by rodiče nebrali ohled na své nemocné dítě, tak to asi nebude s tou chorobou tak hrozné. Spíše to tipuji, že máte jiný program (např. kamarádka, chlapec nebo se válet u PC). Ze svých pubertálních let si pamatuji, že jsem také nebyl ze společných výletů nadšen, ale zpětně musím uznat, že to bylo vlastně fajn - člověk něco poznal a také se vedou jiné řeči, než doma (je čas třeba i na svěřování). Takže, zkuste se překonat a uvidíte, že to bude fajn (navíc, z prázdnin Vám to vezme jenom kousek, budete mít nové zážitky a doma bude klid). Zdravím!
Hlavně Vám přeji, aby Vás na výletě či dovolené nepostihla tragédie typu špatný signál na mobil nebo nedostupná "wifina" .
Nezlob se, ale pokud se ve svých 14 letech nechceš hýbat, buď jsi, nebo co nejdříve budeš pořádná tučnice. Je zajímavé, že i nemocné klouby se léčí rozumným pohybem. Naopak, žádný pohyb vede u kloubů k zatuhnutí a k velkému zhoršení funkcí.
Rodiče Tě znají a jistě Ti nechtějí ublížit. Myslí to dobře, chtějí z toho svého lenochoda udělat děvče, které se bude líbit, bude mít pěkné pohyby a nebude se kácet před nějakým výšlapem.
Našla jsem na půdě svou vandrovní knížku z mládí. Výšlapy a výlety, několik jich bylo i přes 50 km za den. To Ti bez tréninku nedoporučuji, ale těch 10 km ujdeš v pohodě i bez průpravy. Hlavně pohodlnou obuv.
Nikdo mě na výlety nehoní, jsem důchodkyně, navíc mám umělé koleno. Je to důvod k tomu, abych seděla jako bedna kytu. A já se chystám na výšlap okolo Sečské přehrady. Kombinovala jsem trasy, dalo mi to nakonec 23 km. Už se na to moc těším.
Prázdniny a pohyb patří dohromady. přestaň si stěžovat, sbal si batůžek a vyraz. Uvidíš, že to bude prima. Co zkusit tábor? tam je pohybu plno - výlety, hry, sport, soutěže...tam bys ale asi taky byla nešřtastná.
Koukej se do toho pozvolna dát, dívky pohybově dřevěné s postavou prasátka nejsou v módě. Hezké prázdniny a hezké výlety. Jaga.
Ahoj. A nemůžeš rodiče požádat, aby Tě nechali třeba u babičky a jeli sami? Pokud se Ti opravdu nechce a jela bys z donucení, zkazíš výlet i jim. Já bych dítě nenutila jet, ale pokud na to mají Tví rodiče jiný názor, nakonec se budeš muset asi podřídit. V tom případě se snaž užít si to a nebuď naštvaná. Hezké prázniny!
Ve 14ti tě bolí klouby? A proč? Protože jsi lenoch. Až se mamka nas.ere, tak ti to šumák nebude. Nebude společný výlet, nebude kultura, nebude kapesné, kredit atd.
Máš být ráda, že rodina jednou za čas chce trávit volno společně a neměla bys tohle bojkotovat.Rodiče také musí dělat věci (i pro tebe) co jim třeba nejsou milé. Zkus to a věřím, že to bude hezký výlet.
Na příští volno naplánuj společnou akci pro tebe i rodiče. Prostě podle tvého gusta.
S tou dovolenou snad poradí jiní, jen jsem ti chtěla napsat, že pokud máš už tak v mladém věku nějaké problémy s klouby, tak to znamená, že je na tebe kladen nějaký tlak a tobě se nechce dopředu. Přečti si knihu od Mirzakarima Norbekova Zkušenost hlupáka aneb klíč k prozření, jak se zbavit brýlí. Ten název je trochu divný, ale je to báječná kniha a fakt pomůže. Jo a takové ty odsuzující rady, které ti sem někteří napsali, pusť k vodě. Tato poradna je fajn, ale také sem píše spousta lidí, kteří jsou v normálním životě za blbce, často o ně nestojí rodina, nemají si s kým povídat, tak se ukájejí tady na poradně. Jsi ještě mladá, nakonec v budoucnu pochopíš, že i to, co se nám nelíbí, je důležité pro náš vývoj.
Na programu letošní dovolené jsi měla "pracovat" celý rok. Neměla sis to nechávat na poslední chvíli. Měla jsi dost a dost času rodičům vysvětlit, proč odmítáš zdravý pohyb na čerstvém vzduchu.
→ Jak ti to zní? Nesmyslně, viď? Nesmysl je i pokoušet se čemukoliv vyhýbat.
Buď opravdu máš rozumný důvod, proč to či ono (ne)podniknout a potom budeš vědět, jak a čím argumentovat (a nevěřím, že by rodiče na rozumné argumenty nedali). Nebo žádný rozumný důvod nemáš, jsi líná a máš jenom výmluvy. V tom druhém případě se nemůžeš divit, že rodiče jenom naštveš.
PS:
Co jsi za ten rok pro zlepšení "bolavých kloubů" udělala?
Brát prášky nestačí, většinou je potřebná i rehabilitace (vhodný pohyb).
Píšeš, že užíváš léky na klouby, takže rodiče pravděpodobně o tvém zdravotní stavu vědí. A pravděpodobně se také poradili s lékařem, co je pro tebe vhodné.
PS: Nevzpomínám si, že bych se někdy něčemu vyhýbala. Určitě ne tak, jako ty. Pokud jsem se něčeho zúčastnit nechtěla (nebo naopak chtěla), nehledala jsem rady u cizích, řešila jsem situaci doma. Jedině tam to totiž mělo a má smysl.
Já nechápu jen jedno. Jak rodiče donutí svého potomka, který se šprajcne, udělat jakýkoliv fyzický pohyb? Myslím, že řešit výchovu ve 14 letech už je pozdě.
Pokud jste dostatečně tvrdá, dosáhnete svého. Ale počítejte s následky. Jakými? To záleží na "tvrdosti" vašich rodičů. Tipuju, že asi nebude velká.
A jestli vám nezáleží na sobě, tak pokračujte stejně dál. Ale varuju, jednou to možná obrečíte.
@nemusitevedet* - Velmi se mi líbí váš ohleduplný přístup k rodičům - jak "matka... se nasere a to mi je upřímně jedno" tak i "Když chci někam kam nechtějí jet... pojede ten, koho to baví a vyřešeno. Nenutím je."
Jinak máte ale smůlu - dokonce i zákon je "proti vám":
NOZ § 857
(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.
Co se vašich potíží s klouby týče, dá se předpokládat, že po dvou letech, co jste léčena, již rodiče vaše případná zdravotní omezení znají a určitě neudělají nicc pro to, aby se váš stav zhoršil.
Dobrá zpráva nakonec - čtyři roky už to vydržíte
Jestli tě už od dětství bolí klouby, bereš léky a čeká tě i operace, tak tvoje zdravotní problémy budou asi dost vážné, a do budoucna můžou být hodně omezující. Teď to možná neřešíš, a na budoucnost moc nemyslíš, ale tví rodiče určitě ano. Taže možná chtějí, abys lezla po horách teď, dokud můžeš, protože za nějakou dobu už třeba lézt nebudeš. vůbec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.