Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o staré rodiče

Od: lenkakaderabko odpovědí: 8 změna:

Maminka je již rok v domově pro seniory, má již demenci.

Předtím - rok a půl jsem ji měla doma u sebe - odvezla jsem ji z psychiatrické léčebny, kam se dostala po pobytu u mé starší sestry. Ta si v jednom kuse stěžovala, jak spolu nevycházejí - hádaly se - a na mé rady o odborné pomoci či změně chování k matce nereagovala - pouze že "to nejde" Péče u mne už byla hodně náročná, maminka se stala téměř imobilní, také demence se zhoršovala, pořídila jsem veškeré pomůcky i oslovila asistenční agentury, abych mohla aspoň chvíli pracovat. Sestry jezdily minimálně jednou za měsíc a hned odjížděly, když viděly, co všechno je třeba dělat - s hygienou, vyprazdňováním apod.Vyřídila jsem si příspěvek na péči. Maminka má nějské úspory, které ještě za plného vědomí svěřila mladší sestře ke správě.Tyto ve své - jakoby závěti - určila pro "případ, když už bude nemohoucí." Potřebovala jsem kvůli častému praní sušičku, tak jsem je požádala o částku, sestry se "řádně mezi sebou poradily" a milostivě svolily poslat mi z tohoto maminčiného konta několik tisícovek na tento spotřebič.Ovšem překvapilo mě, že připojily žádost o zaslání přehledu, jak hospodařím s maminčiným důchodem a příspěvkem na péči. To bylo ještě poměrně v klidu. Když občas přijely, zvláště ta starší stála naléhala ,abych maminku už někam umístila, že to není únosné(pouze pro ni, která tady byla max.2dny) Řekla jsem, že ji zatím nikam nedám, ať jezdí častěji - mají to obě 90km.Oni že nemohou, mají zdrav. problémy, vnoučata, a že "když jsem já jsem se rozhodla si mámu vzít, tak to mám dělat", ony že to nemohou vidět, jak se ona horší apod.To už jsem byla ostřejší a často už jsem radši s nimi nekomunikovala, abych potom nespala 2 noci.Maminka nám - ještě než se začala zhoršovat - darovala byt, po prodeji jsme si rozdělily stejné částky-, před 20 lety nám všem stejným dílem nechala přepsat pozemky po babičce - já - protože bydlím nejdále jsem dostala nejhorší a podmáčený, ony už ty svoje úspěšně a výhodně prodaly, já ještě ne, a nebude určitě nijak úspěšný prodej.

Maminka nastoupila před rokem do domova pro seniory.Nechtěla tam, plakala, já už jsem nemohla dělat hygienu, párkrát mi v koupelně upadla, musela jsem ji mýt na zemi, manžel už chtěl, aby se to vyřešilo.Sestry s radostí uvítaly tuto změnu, dle mne - už se nemusely tak stydět, když viděly, co dělám já a jak se k tomu staví.

Nicméně čas od času požaduji příspěvky z maminčiného konta, které drží pod sebou jedna ze sester - jezdím za maminkou DENNĚ, stále se o ni starám, neboť potřebuje komunikaci, předčítám jí, jezdím s ní jako doprovod na ošetření do nemocnice, vyřizuju nezbytné věci s vedením, personálem, jsem ustanovený opatrovník.

Sestry jezdí opět jednou za měsíc max na dvě hodiny a když vidí, jak se znova starám, naléhají, abych tam nejezdila každý den, že to už matka nepotřebuje, že už má péči..Nedokážu pochopit, jak ony nemohou pochopit potřebu starého bezmocného člověka mluvit a držet se za ruku s blízkými, to jsem nepředpokládala, že sestry budou mít místo srdce kameny.Opět jsem "narazila", když jsem po půl roce žádala o úhradu z maminčiného konta za ventilátor na pokoj - má okna na západ a je tam příšerné vedro, na různé doplňující oblečení, zdrav.materiál, hygienu..Uhradily mi to a připojily žádost o výpis z důchodového účtu, výpis výdajů z domova pro seniory a přiložily účty za benzín, když ony tady 3x za posledního půl roku přijely.Byla jsem jsem z toho tak frustrovaná, že opět nemohu spát a ani jsem jim neodpověděla, bojím se, že na případném pohřbu někdy budu už bez zábran a vyslovím nebo vykřiknu něco, opravdu to poznamená naše vztahy do budoucnosti. Mrzí mne to, trápí.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Dobrý den. Netrapte se zbytečně. Sestry nepředěláte. Důležité je, že Vy máte čisté svědomí a děláte pro mamku maximum. Až jednou nebude, třeba si to se sestrami vyříkáte a nebo také ne. Někdy stačí málo a člověk se třeba neudrží, ale až jednou mamka nebude, už to ničemu a nikomu nepomůže. Někdy jsou rodinné vztahy komplikované, ale je dobře, že Vy jste milující dcera, která s mamkou tráví čas jak jen je to možné.

jofa*

Neskutečně krásně a stručně napsaný. Chtěl jsem napsat několik řádků navíc, protože vím o čem píšte, nemohu. Hodně síly, statečnosti a málo, málo slz.

hodnocení

7x

Bohužel, většina příbuzných se chová k nemohoucím příbuzným jako vaše sestry. Zbavit se zodpovědnosti a mít klid. Pokud je vaše maminka svéprávná, / není zbavena svéprávnosti/ , mohla by obnos, který dala na své budoucí opatrování vaší mladší sestře změnit a přímo třeba darovat vám na tyto útraty. Pokud již svéprávná není, je určený člověk, který s jejím majetkem manipuluje/určuje soud/. Ten člověk je pak právně schopen její majetek převádět, darovat a pod. Možná by to šlo nějak takhle. Je-li dementní, dala by se nesvéprávnost vyřídit a vy byste se mohla stát tím, kdo s majetkem bude nakládat. Pak by jste se nemusela nikoho ptát.Na sestry se vykašlete a dělejte vše tak, jak vám velí svědomí a zdravý rozum.

lidus*
hodnocení

1x

Dobrý den. Nezlobte se ale nabyla jsem dojmu, že nejde ani tak o matku jako o peníze. Sestry dostaly lepší, vy jste dostala horší, sestry se nestarají, no vzhledem k tomu, že bydlí dost daleko a mají vlastní rodiny se moc nedivím. Starat se o nemohoucího člověka je náročné a ne každý to zvládne, psychicky i fyzicky. Myslím, že jedna zdejší rádkyně by mohla vyprávět, starala se o tchýni. Smekám, jak říkám, každý to nedá a můžu toho člověka milovat sebevíc. Maminka je v soc. ústavu, je o ni postaráno, bezmocný a dementní člověk opravdu nepotřebuje dlouhé a denní návštěvy. Potřebujete peníze na hyg. potřeby, spoustu hradí ZP, ptejte se nač má maminka nárok. Do nemocnice také nemusíte, jistě je doprovod v ústavu určený a zaplacený a pokud je to domov bez péče, volte jiný. No a pokud jde o peníze a maminka je při smyslech, máte možnost pozvat právníka a maminka si své peníze vyžádá a svěří je vám, také může sepsat závěť.

pb®
hodnocení

1x

K celému se vyjadřovat nebude, ale k té hygieně. Taky se staráme o nechodící babičku a světe div se, člověk lze umýt i bez toho, aby se strkal do vany či sprchového koutu. Protože už jí do sprchového koutu nedostaneme, myjeme jí prostě jen pomocí žínky a lavůrku. A sousedka manžela totálního ležáka taky pořád necpe do vany. Dřív lidi koupelny neměli a taky se nějak myli, alespoň čas od času.

Když počasí dovolí, vyvezem ty naše invalidy na vozíku na zahradu, kde je splachujeme vodou z konve. My jsme to tedy dotáhli tak daleko, že máme zahradní hadici napojenou na teplou vodu. Přeci jen je to jednodušší, než neustále napouštět a pak zvedat zahradní konve. Ale co si u toho vyslechneme, my i sousedka. To je venku 30°C ve stínu, ale ono je zima, ono fouká, já nastydnu, voda je horká, za chvíli studená... Tak vždy oponuju, že v takovém vedru lidi leží u rybníka a takové teplo není ani v koupelně, navíc voda je teplá a v takovém horku během pár minut pod teplou vodou ještě nikdy nikdo nenastydl.

hodnocení

0x

NJN, máte smůlu, že máte takový charakter. Vidíte sama, že k.rvy světem vládnou a mají se dobře.

To samé vidím v naší rodině. Stařenku jsme dochovali do 98mi let. O dědu jsme se z jedné větve pravidelně střídali do 91 let. Nyní je problém s babičkou - stěhuje se k matce i přes celoživotní rozpory. Tatík upravil dům, aby se jí tam žilo dobře.

Přesto všechny rodinné větve jen pomlouvají, chtějí ji usadit v ústavu a dědit ... nic jiného je nezajímá.

Nevděk světem vládne.

hodnocení

0x

@lenkakaderabko - když vidí, jak se znova starám, naléhají, abych tam nejezdila každý den, že to už matka nepotřebuje, že už má péči
A čemu se divíte? Každá vaše návštěva, každý kapesník, každá plena totiž ubírají z jejich dědictví.

Zkuste se informovat třeba u sociální pracovnice v domově, zda byste jako maminčin opatrovník nemohla získat snažší přístup k těm penězům, co na nich sestry sedí.

nenitrebaznat
hodnocení

0x

Smekám! Chtěl bych mít jednou dceru, jakou jste vy a přál bych Vám, abyste sama jednou zažila na sobě, co to v praxi znamená "Pouštěj svůj chléb po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]