Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Délka pracovní neschopnosti

Od: geo* odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny,

mám velkou prosbu, dokázal by mi někdo poradit s následujícím problémem? Od minulého měsíce marodím, v pořádku jsem zanesl neschopenku, ale teď 30.6. mi končí smlouva. Vedoucí má pouze přes sms můj pokyn k tomu, aby mi smlouvu dále neprodlužoval, protože chci skončit.

Jsem dále v pracovní neschopnosti? Osobně jsem nic nepodepisoval a nemám zápočtový list. Problém je, že mě čeká ještě nějaké vyšetření, takže se momentálně nemůžu nechat uschopnit. Podle všeho bych měl být v nějaké ochranné lhůtě, ale nemám s tím zkušenosti, nikdy jsem nemarodil a už vůbec ne ve stejném měsíci, kdy mi zároveň končí smlouva.

Předem mnohokrát děkuji za pomoc ;)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dokud Vám lékař neschopenku neukončí, jste stále v pracovní neschopnosti. U Vás se nejedná o ochrannou lhůtu, ale o nemoc trvající i po skončení pracovního poměru, toto pro Vás ale není nijak důležité.

Za prvních 14 kalendářních dnů nemoci byste měl v poslední výplatě dostat od zaměstnavatele náhradu mzdy a od 15. dne nemoci Vám náleží nemocenské dávky od OSSZ (za předpokladu, že se u Vás jednalo o pjištěný pracovně-právní vztah, tedy o takový, kdy je ze mzdy odváděno pojistné na soc.zab. - o druhu smlouvy nepíšete nic).

Aby mohla OSSZ vyplatit dávku, musí mít k dispozici všechny doklady, opatřené na správných místech podpisy, razítky, vyplněnými kolonkami apod. Je to přece jen poukázka na státní peníze. Dále musí mít z čeho dávku vypočítat, takže potřebuje od Vašeho (byť bývalého) zaměstnavatele údaje o Vašich vyměřovacích základech (zpravidla hrubé mzdě) za rozhodné období. Dokud tyto doklady nemá, nemůže dávku vyplatit. Jakmile dostane nemocenské oddělení OSSZ na stůl všechny kompletní podklady, má 30 dní ta výpočet a výplatu dávky. Nemocenská Vám bude zaslána na adresu nebo na účet - podle toho, co uvedete v žádosti o dávku (IV. díl neschopenky, růžový pruh). III. díl (modrý pruh) jste patrně už odevzdal zaměstnavateli, nepíšete, kdy nemoc začala. Možná už máte od lékaře i IV. díl, odevzdejte ho taky bývalému zaměstnavateli, i každý "lístek na peníze" (takto se lidově říká potvrzení o trvání neschopnosti, které lékař vydá ke 14. dni nemoci - pro výplatu náhrady, a pak vždy ke konci měsíce - pro výplatu dávky za uplynulý měsíc. Nakonec dostanete i V. díl (růžový pruh), to je ukončení neschopenky, také odevzdáte býv.z-teli.

II. díl - žlutý pruh - je průkaz práce neschopného, nosíte ho s sebou na kontroly k lékaři a prokazujete se jím případnému kontrolorovi léčebného režimu z OSSZ. Při ukončení neschopenky vracíte lékaři.

hodnocení

0x

Zdravím. Pracovní poměr na dobu určitou skončí sjednaným dnem, tedy 30.6. Pokud pracovní neschopnost pokračuje, budete bývalému zaměstnavateli odevzdávat podklady pro výplatu nemocenské, kterou od 15. dne vyplácí OSSZ (tam je bude zasílat on). Vy budete v neschopnosti tak dlouho jak rozhodne lékař a poté odevzdáte i ukončení neschopenky bývalému zaměstnavateli.

geo*
hodnocení

Zdravím, mnohokrát děkuji za odpovědi ;) Mám smlouvu na určito, která končí za 2 dny, tedy 30.6.. Lístek na peníze jsem již odevzdal zaměstnavateli. Marodím více než měsíc.

Mám ještě jeden doplňující dotaz, zápočtový list dostanu od zaměstnavatele v den, kdy osobně odevzdám ukončenou neschopenku, nebo jej firmy automaticky zasílají poštou, pokud se nemohu před uschopněním dostavit osobně?

Zápočtový list byste měl dostat při ukončení pracovního poměru, nemoc s tím nemá nic společného. Ale protože nejste na pracovišti, zřejmě Vám jej dají, až se tam zastavíte. Firmy automaticky nic neposílají, jedině snad kdybyste se domluvil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]