Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, zvláště znalcům autorského práva!
Možná bude můj dotaz znít jako prkotina, ale záleží mi na tom. Základní škola, šestá třída. Rodiče na začátku školního roku zaplatí škole "výtvarné potřeby", to jest čtvrtky, barvy apod. Děti pak v hodinách výtvarné výchovy malují a jejich díla se shromažďují ve skříni. Na konci školního roku chce dítě své výtvory vydat, což učitelka odmítne s tím, že "na druhém stupni už se obrázky domů nedávají a budou sloužit na různé školní výstavy a podobné akce."
Takže JÁ zaplatím výtvarné potřeby, MOJE DÍTĚ jimi vytvoří nějaké dílo a škola si to všechno nechá? Nemáte někdo tušení, jak je to v tomto případě s uplatněním autorského práva?
Díky moc za jakoukoliv odpověď a přeji krásné léto!
dspace.cuni.cz/...
Kapitola 2.8 - Výtvarná díla vzniklá ve škole
Zvláštní autorskoprávní režim se vztahuje na výtvarná díla vzniklá v době trvání poměru žáka (studenta) ke škole a v souvislosti s tímto poměrem. Otázka se týká výtvarných děl vzniklých při výuce výtvarné výchovy na základní či střední škole, ale bude aktuální zvláště v případě studentů akademií a jiných specializovaných výtvarných škol. Dílo vzniklé za doby trvání takového poměru a v souvislosti s plněním školních a studijních povinností (tzv. školní dílo) podléhá několika autorskoprávním omezením. Dílo v hmotné podobě41 je většinou v takovém případě majetkem toho, kdo studentovi poskytl materiál k vytvoření díla (tedy školy). Autorská práva k dílu patří i v tomto případě autorovi díla, tedy studentovi, který dílo vytvořil (i přes to, že zadání, případně i námět byly provedeny profesorem). Potud je tedy autorskoprávní režim dle obecné úpravy. Nicméně právě na výkon těchto práv se vztahují určitá omezení. Škola např. může za jistých podmínek dílo užívat i bez souhlasu jeho autora (souhlas může být nahrazen rozhodnutím soudu). Pokud by navíc škola chtěla užívat dílo v rámci vnitřní potřeby školy, souhlas autora se nevyžaduje vůbec. Kromě toho může autor školního díla s autorskými právy k tomuto dílu nakládat libovolně. Případně, pokud by jeho dílo vytvořené jako školní dílo mělo v budoucnu velký úspěch a hospodářský význam, je povinen část zisku z tohoto díla poskytnout škole.
Moji synové nejen že mají výtvarnou výchovu ve škole, ale chodí i do výtvarky v ZUŠ. A já jsem rád, že si školy jejich díla ponechávají, protože fakt nevím, kam bych je všechny doma dával a co si s nimi počal. Výtvorů svých dětí mám doma i tak dost. A pokud díla mých dětí nebudou ležet u mě v šuplíku a dostanou se na nástěnky a na veřejné výstavy, tím lépe.
Doporučil bych ještě jednou zajít do školy a "unikátní výsledky tvůrčí činnosti - citace ze zákona" svého dítěte si znovu a osobně vyžádat. Být učitelem, dám vám úplně všechno a postaral bych se, aby po vašem dítěti nezůstala ve škole sebemenší stopa.
Také vám přeji krásné léto. Ostatním se omlouvám za sarkasmus a celkem obdivuji učitele, co musí jednat s některými rodiči svých žáků.
Já se neptal na to, jestli doma chcete nebo nechcete schovávat výkresy. Ani mě nezajímá, co byste dělal jako učitel. To je mi šumafuk. Omlouvám se za sarkasmus, ale zkuste si můj dotaz přečíst ještě jednou.
Jethro, nechci se do toho motat, ale fakt to ten tazatel myslel dobře a poděkoval Vám. Já jsem to četla postupně. Vaši hezkou a rozumnou odpověď a pak reakci tazatele, kterou jsem pochopila tak, že ani jemu by to asi nevadilo, ale vadí mu to, že on vlastně platí všechny pomůcky a pak mu škola odmítne dát výkresy jeho dítěte.
Nebo že bych to všechno zase pochopila po svém...?
A zkusil jste je v tom ohledu učitele kontaktovat, třeba mu zavolat a požádat ho normálně a slušně o vydání, než hned vytahovat zákony? Nějak se mi nezdá, že by učitelé takhle striktně a majetnicky zadržovali dětské patlaninky. Když mu dáte normálně najevo, že na tom moc záleží dítěti i vám, nechce se mi věřit, že by učitel nevyšel vstříc.
Ježišmarjá - fakt se tu nenajde nikdo, kdo by otázku pochopil? Já na nikoho žádné zákony nevytahuju! Já se jenom ptám, zda a na základě čeho, si škola smí nebo nesmí díla ponechat. Jistěže si je od ředitele školy vyžádám! Ale dotaz zněl jinak! Toť vše !
Možná tu nikomu neleze do hlavy, proč to tady takhle řešíte, proč se na to vůbec ptáte, když jste o ty věci ani ve škole nikoho nepožádal. Jestli vám jde jen o objektivní akademickou debatu o autorském právu, tak to máte dát najevo. Váš dotaz totiž celkově vyznívá velmi ublíženě a militantně.
Ale možné by vás Ježíš a Marie pochopili lépe
Nejsem znalcem autorského práva, a ani bych ho tady neuplatňovala.
Ale zašla bych do školy, popř. poslala po dítěti lístek, že žádám o vydání všech prací, které tam žák má. Škola nemá právo je zadržovat.
Práce svého dítěte bych tam nechala v případě, že bych o ně neměla zájem, že by mi to bylo jedno.
Pozor: Ale jak znám učitele, někteří z nich s tím mohou mít "problém" a dají to dítěti (jemně řečeno) najevo v dalším školním roce. Je to vaše riziko.
Z "pomsty" učitelů strach nemám, jde mi jen o to, že syn je teď trošku roztrpčenej, protože si pečlivě všechny svoje dílka od první třídy schovával a čas od času si v nich zalistuje. Fakt se těšil na to, až nám je ukáže a dnes přišel s tímhle...
Takže mi jde o to, zda má škola právo (popř.podle jakého zákonného ustanovení) si díla ponechat...
Nemáte pocit, že jim ta škola dá nesrovnatelně víc než získá obrázky? Díla se vystavují bezúplatně pouze jako názorná ukázka výuky, snad nechcete, aby se už děti musely učit za všech okolností si chránit záda tím, že by nosili podepisovat rodičům zřeknutí se díla. Dle mého je dotaz "mimo mísu". Dnes neni sebemenší problém si dílo za účelem archivace vyfotit, nebo rovnou okopírovat...
Ale ano, já Vám rozumím. Škola chce aby rodiče platili všechny pomůcky a pak si chce všechno nechat pro sebe a své vlastní potřeby. Jenomže jste se zeptal trochu nešikovně, nejde v tomto případě o autorská práva. Vašemu dítěti je sedm let, ale na druhou stranu je faktem, že může být budoucím vyhledávaným umělcem a v tom případě by i jeho školní výkresy měly velkou cenu. A možná, právě že tu největší. Ale Vás asi nejspíš štve to, že oni si všechny pomůcky nechají zaplatit rodiči a pak odmítají vydat ty dětské výtvory. Nebo to je ještě jinak?
Škola si výtvarné práce žáků vyšších ročníků pravděpodobně ponechává na základě zvyklosti. Tedy žádný zákon, jen roky zaběhlá praxe, že učitelé výtvarné výchovy přes prázdniny z výkresů vyberou ty nejpovedenější a vyzdobí s nimi chodby. Pravděpodobně si jednu sadu výtvarných prací vybírá i učitel pro sebe - jako doklad, jak s žáky minulý rok pracoval.
Na první schůzce rodičů v příštím školním roce můžete navrhnout, aby si učitel ty lepší práce dával stranou hned.
Rozumím, na 99% je to tak, jak říkáte. Ná základě zvyklostí. A proto se ptám, zda kromě zvyklostí, takto škola postupuje i na základě nějakého zákonného ustanovení, jinými slovy, zda má případně právo žákovi jeho práce nevydat...
Lenochode, a Vy jste přesvědčena o tom, že škola žákovy práce nevydá? Opravdu si myslím, že kdybyste požádala Vy, přidala důvod, který uvádíte zde - ten určitě pádný je - tak uslyšíte jinou odpověď. Přímo žákům se říká "ne" snadněji než rodičům, kteří žádají na základě dobrého důvodu. A ano, některé školy (někteří učitelé) raději řeknou "ne", než se zamyslet, jestli by to přeci jen nešlo... tak to zkuste a pak můžeme řešit, jaký je nebo není na to zákon.
Kolikrát já jsem v životě slyšela "ne", když jsem požádala poprvé, ne dost důrazně, ale najednou všechno šlo, když odpovědní lidé zjistili, že můj zájem na tom je opravdový a má svůj důvod... denní realita, nic jiného...
Nic si z toho nedělejte.ZUŠ-obor olejomalba.Zaplatil jsem za hodiny,plátna a barvy.Když jsem si chtěl jeden jediný obraz vzít(samozřejmě mnou malovaný) bylo mi řečeno že bych za něj měl zaplatit škole částku 500Kč.
Já vaší otázku pochopila a celkem nechápu,že se zde nemluví k tématu (protože to tak často nebývá).
Autorské právo v malíku nemám,ale jako první bych zkusila poukázat na to,kde má škola zakotveno ponechání výrobků a děl žáků.Pokud jste nepodepsali,že souhlasíte s ponecháním děl a výrobků škole nebo to není v řádu školy apod. potom bych to vyžadovala.
Tady je autorský zákon Autorský zákon č. 121/2000 Sb. třeba se dočtete co potřebujete,ale stejně Vám to bude k ničemu.Možná jen můžete pohrozit že jste v právu,ale pochybuji,že byste to hnal k soudu...spíše bych trvala na tom,aby škola objasnila,podle čeho tak jedná.Nikdy jsem nezažila,že by si škola ponechávala dílá žáků.Jako jednička ve výtvarce můžu říct,že vždy(i na SŠ) se ptali ,zda jim díla ponechám.S takovým přístupem jako máte vy bych také nesouhlasila.
lenochod- chápu Vás,ale myslím,že primárně jde i o slušnost (ze strany školy) vždyt i děti učíme,že když něco chtějí mají požádat
Děkuji za odpověď, víte, primárně mi jde o to, že i já sám bych se třeba dnes ve 42 letech rád podíval na nějaké obrázky, které jsem ve škole namaloval. Takové nostalgické retro. A proto si říkám, že můj syn na tom třeba za 30 let bude stejně, nemluvě o tom, že, jak již bylo řečeno, pečlivě si své výtvory schraňuje, protože při vší pokoře a skromnosti musím říct, že malování mu opravdu jde...
Mimochodem s ohledem na vedení školy, kterou můj syn navštěvuje, jsem tak jako tak přesvědčen o tom, že nevydané obrázky poputují nejpozději příští týden do kontejnerů...
Z. č. 121/2000 Sb. Autorský zákon
§ 35 Užití díla v rámci občanských či náboženských obřadů nebo v rámci úředních akcí pořádaných orgány veřejné správy, v rámci školních představení a užití díla školního
(3) Do práva autorského také nezasahuje škola nebo školské či vzdělávací zařízení, užije-li nikoli za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu k výuce nebo k vlastní vnitřní potřebě dílo vytvořené žákem nebo studentem ke splnění školních nebo studijních povinností vyplývajících z jeho právního vztahu ke škole nebo školskému či vzdělávacímu zařízení (školní dílo).
§ 60 Školní dílo
(1) Škola nebo školské či vzdělávací zařízení mají za obvyklých podmínek právo na uzavření licenční smlouvy o užití školního díla (§ 35 odst. 3). Odpírá-li autor takového díla udělit svolení bez závažného důvodu, mohou se tyto osoby domáhat nahrazení chybějícího projevu jeho vůle u soudu. Ustanovení § 35 odst. 3 zůstává nedotčeno.
(2) Není-li sjednáno jinak, může autor školního díla své dílo užít či poskytnout jinému licenci, není-li to v rozporu s oprávněnými zájmy školy nebo školského či vzdělávacího zařízení.
(3) Škola nebo školské či vzdělávací zařízení jsou oprávněny požadovat, aby jim autor školního díla z výdělku jím dosaženého v souvislosti s užitím díla či poskytnutím licence podle odstavce 2 přiměřeně přispěl na úhradu nákladů, které na vytvoření díla vynaložily, a to podle okolností až do jejich skutečné výše; přitom se přihlédne k výši výdělku dosaženého školou nebo školským či vzdělávacím zařízením z užití školního díla podle odstavce 1.
@lenochod - Rodiče na začátku školního roku zaplatí škole "výtvarné potřeby"
Jen bych se ještě zeptala - na jakém základě jako rodič hradíte školní pomůcky?
Nejedná se jen o hromadnou objednávku toho, co byste kupovali stejně, jen v běžném papírnictví? Školy to tak někdy dělají.
Nevím na jakém základu, vždy na začátku školního roku platíme 380,- Kč definované jako "pomůcky na výtvarnou výchovu". Jen dodám, že krom tohoto poplatku samozřejmě sami kupujeme vodovky, tempery, štětce, kelímky, voskovky, uhly atd... Nejde mi až tak o ty čtyři stovky, jako spíš o to, že pak děti nedostanou to, co samy vytvořily...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.