Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s nárokem na vybrání či proplacení dovolené v případě podání výpovědi dohodou či řádnou výpovědí. Na co mám nárok já a na co zaměstnavatel? Děkuji.
Děkuji za rychlou odpověď. Takže na proplacení nebo vybrání zbylých dnů dovolených mám nárok v obou případech rozvázání pracovního poměru? Mám podepsanou řádnou výpověď k 31.8., ale požádala jsem zaměstnavatele o dohodu k 31.7. , kvůli nové práci. Teď čekám , s čím přijdou.
Dobrý den,
v první řadě si dovolím jen krátkou poznámku ke skončení pracovního poměru - nic jako "výpověď dohodou" neexistuje. Výpověď z pracovního poměru je jednostranné právní jednání buď ze strany zaměstnavatele (jen z důvodů uvedených v zákoníku práce), nebo ze strany zaměstnance, zatímco "dohoda" je logicky domluva obou stran o rozvázání pracovního poměru a podmínek rozvázání pracovního poměru. Výpověď a dohoda mají pro smluvní strany různé právní důsledky.
Při skončení pracovního poměru máte nárok na poměrnou část dovolené za kalendářní rok. Takže jestli Vám pracovní poměr skončí například k 31.8.2018, vznikne vám nárok na 8/12 z celkového počtu dnů dovolené za kalendářní rok. Můžete se se zaměstnavatelem dohodnout, kdy si dovolenou vyčerpáte, případně vám toto může určit i zaměstnavatel jednostranně (s dostatečným předstihem). Pokud se nedohodnete na čerpání dovolené ani vám čerpání dovolené neurčí zaměstnavatel, měl by vám zaměstnavatel nevyčerpanou dovolenou proplatit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.