Nejste přihlášen/a.
ahoj, prosím o radu co je to zaručená mzda, mám podepsat smlouvu, kde mám uvedeno, že zaručená mzda činí př.15 000Kč, jak toto mám chápat? je potřeba uvéct ve smlouvě ještě čistou či hrubou mzdu, když zaměstnavatel mi slíbil čistou př.15 000Kč.Je tato smlouva v pořádku pokud je tam uvedena jen zaručená mzda?nemusím se bát, že bych těch př. 15 000-kč čistého dostala?
Moc děkuji za odpověď
pravniradce.ihned.cz/...
Mrkněte tady... Zaručená mzda neznamená, že každý měsíc dostanete to co je ve smlouvě. Zaručená mzda má vazbu na katalog prací.
mpsv.cz/...
Ještě doplním - minimální mzda je v současné době 8000 Kč a každý, kdo pracuje na plný úvazek, má ze zákona právo mít alespoň tuto minimální mzdu. Zaručená mzda je vlastně minimální mzda v (bývalých) tarifních třídách, které se řídí katalogem prací. Např. ředitel bude mít jinou zaručenou mzdu než třeba pokladní. Pokud budete vykonávat práci uvedenou v katalogu prací v určité skupině prací (stejně náročné apod.), máte nárok na zaručenou mzdu platnou pro tuto skupinu. Můžete mít i vyšší než zaručenou, ale nikdy nižší mzdu. Kdysi bývaly platové třídy a v nich platové rozpětí (např. třída 5 měla rozpětí 5.200 - 6.800). Teď není stanovena horní hranice, ale dolní hranici tvoří právě zaručená mzda.
doplněno 13.01.10 18:46:Mzda ve smlouvě je hrubá mzda.
takže pokud mám pracovat jako asistentka v obchodní firmě, a zaměstnavatel mi slíbil na začátku plat 15 000Kč čistého, a ve smlouvě je jen uvedena ta zaručená mzda, mám ještě požadovat nějaký výměr, kde tato čistá mzda bude uvedena?
moc děkuji za odpověď
čistá mzda se do smluv či mzdových výměrů neuvádí, uvádí se hrubá mzda. a to proto, že čistá mzda závisí mimo na tom, zda uplatňujete/neuplatňujete slevy na dani a jaké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.