Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje u Českých drah přestupní jízdenka

Od: postcd® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

nemám zkušenosti jak u Českých drah funguje když jedu v rámci ČR daleko a využiju celkem např. 2 nebo 3 různé vlaky.

Asi dám pokladní cílovou železniční stanici která je nejblíže cíli a vypočte mu/jí počítač počet km a cenu a dá mi jízdenku na které bude uvedeny všechny přestupní stanice? Ale těch může být více... Jak průvodčí pozná z té jízdenky, že mám právo v tom daném vlaku sedět? (IDOS mi může najít více vlakových variant spojení)

Ze zvyku jsem pokladnímu řekl jako cíl velké město, které je po cestě a kde spousta rychlíků končí. Asi jsem měl říci cíli nejbližší železniční stanici. Ale právě nerozumím tomu jak by taková přestupní jízdenka ČD fungovala aby po mě průvodčí nechtěl dokupovat jízdenku.

To bych mohl zadat Plzeň -> Pardubice a vzít to přes Liberec kde bych se zastavil pak bych nastoupil a jel do ostravy na oběd a pak teprve do Pardubic..

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marf*
hodnocení

0x

jizdenka.idos.cz/... Myslím, že se cena odvíjí zejména od ujetých km, přestupovat se může celý 1 den a libovolně - tedy ve směru rozumně. Zpáteční Vídeň je na 2 dny, nebo jak se udá datum. Pokud je město za vaším cílem, je to OK.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pokud si dobře pamatuji, tak lístek platí na danou trasu do cílové stanice, kterýmkoliv vlakovým spojem na trase. Vyjímka jsou vlaky s místenkou. tedy na trase Praha-Bohumín můžu jet kterýmkoliv vlakem, vystoupit kdekoliv na trase a zase nastoupit do dalšího vlaku který jede do cílové stanice stejnou trasou. Takže ne že pojedu do Brna a z Brna do Bohumína.

Podle přepravního řádu ČD nelze jízdu přerušit dříve než po 100 km. Nelze tedy vystoupit z vlaku, počkat a znovu nastoupit do dalšího na stejné trati, je-li to méně něž 100 km od nástupu. Vystoupení z vlaku se v takovém případě považuje za zanechání další jízdy a pokračovat můžete jen s novou jízdenkou. Samozřejmě pro přestup toto omezení neplatí.

hodnocení

možná, že ne podle řádu (nevím kde je to v něm zmíněno) ale před pár dny se paní ptala průvodčí zda může po cestě vystoupit (bylo to asi město cca 40 km od nástupu) a pak nastoupit a pokračovat (na tu jízdenku). Průvodčí řekla že může. No otázka je jak by reagoval průvodčí v tom dalším vlaku kdyby viděl již označenou jízdenku a nepamatoval si že by toho člověka už kontroloval.

majsterjoe*

@pletiplot pro mě nová informace, děkuji za ni

O možnosti přerušit jízdu informují Podmínky jízdních/...

Je to tam dvakrát, v bodech na 12. a 16. místě.

České dráhy si trochu odporují v terminologii. V Přepravních podmínkách definují přerušení jako vystoupení z vlaku po ujetí méně než 100km včetně, nebo při přestupu nepoužije nejbližší vhodný spoj a přerušením zaniká platnost jízdenky. Pokud vystoupí po 101 km a znovu nastoupí do dalšího vlaku, tak nejde o přerušení. Podmínky jízdních dokladů to definují úplně jinak, i když ve výsledku je povoleno to samé - i když z Podmínek jízdních dokladů nepřímo vyplývá, že jízdu nelze přerušit dříve než po 100 km a to ani za cenu ukončení platnosti jízdenky, což je nesmysl. Ale z celkového charakteru je vidět, že Podmínky jízdních dokladů psal někdo, kdo byl úplně mimo.

rikki
hodnocení

0x

Nazdar de o kilometry když nastoupíte do vlaku, až po 40-ti mohl člověk přerušit jízdu,ale tato informace je rok stará,takže nezbývá zavolat nebo napsat českým drahám.Hlavu vám neukousnou :)

Přepravní řád mluví o 100 km.

hm*
hodnocení

0x

Jízdenka (pokud to není místenka) nemá určen vlak, mluvíme-li o normálních vlacích. Jízdenky si kupuj do cílové stanice jízdy. Jet musíš nejkratší cestou (je uvedena na jízdence), pokud si nekoupíš jízdenku jinudy (to pak ale musíš nahlásit u pokladny při nákupu, třeba Kolín - Praha Masarykovo přes Lysou nad Labem). Ohledně přerušení jízdy ("... kde bych se zastavil pak bych nastoupil a jel ...") existují nějaká pravidla, která ale neznám.

hsrjsj
hodnocení

0x

Trasa je na jízdence. Takže když jsou možné dvě trasy, musíte říct, kterou pojedete. Takže do Pardubic přes Liberec klidně, ale musíte to tak nahlásit, bude to tak na jízdence, a zaplatíte příslušný počet kilometrů.

hodnocení

Problém je, že třeba pospíchám a nevím honem přes jaké přestupní vlakové stanice mě IDOS vede. A když si to objednám u pokladny takto specificky a pak po cestě kvůli zpoždění zjistím že bych takto definované spojení nestihl, tak budu buď dlouho čekat na zastávce na další spoj, nebo budu platit navíc průvodčímu za pozměněný zbytek cesty.

hsrjsj
Je to tak. Trasu jen tak měnit nemůžete. Logicky, protože různě dlouhé trasy stojí různě Kč.

hodnocení

0x

Jak jste již sám uvedl, řeknete u pokladny cílovou stanici a dostanete jízdenku. Paní pokladní vám dá automaticky nejkratším směrem, takže pokud chcete jet např. Olomouc - Šumperk, musíte říct přes Zábřeh, jinak dostanete přes Uničov. Přerušit jízda se smí až po km, ale pokud přestupujete neřeší se to. Dokonce ani průvodčí moc nekontrolují, jestli pokračujete následným vlakem a nebo jste si zašel prohlédnout město. Jinak pokud jedete oklikou /delší trasou než je na jízdence/ dokoupíte pouze rozdíl v ceně.

hodnocení

0x

U pokladny řeknete, po jaké trase chcete jet a pokladní vám vydá jízdenku podle vašich požadavků. Dokonce se dá jet i tak, že se vrátíte po stejné trase, kudy jel rychlík, ale vy se potřebujete dostat do malé stanice osobním vlakem, takže se pak osobákem vracíte. Vylézt z vlaku můžete, jen pokud tam vlak končí a pak pokračovat následujícím. Není tedy možné vylézt z rychlíku z Brna do Prahy v České Třebové, tam jít na oběd a pak jet za dvě hodiny zase na Prahu. No a hlavně se musí cesta stihnout v době platnosti jízdního dokladu, čož jsou 2 dny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]