Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umytí starých fotografií

Od: janos* odpovědí: 5 změna:

Dobré ráno, potřeboval bych radu, našel jsem na hůře, asi tak 20 let staré barevné i černobílé fotografie, byly v ne dobře uzavřené krabici , takže jsou zaprášené a špinavé, pujde to nějak umýt? Děkuji. Jan

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

8x

Nevím kolik toho máte ale vložit fotografii do vlažné vody s kapkou Jaru a lehce proprat, popřípadě lehce přejet houbčkou. Potom opláchnout v čisté vodě. Položit na čisté sklo tiskem na sklo a přes látku vymačkat vodu, nejlépe válečkem k tomu kdysi určeným. Nechat oschnout. Udělejte ale zkoužku na barevné fotografii. Zažranou špínu ale těžko odstraníte.

janos*
hodnocení

Je to asi 20 fotek, ok, zkusil jsem jednu umýt jak jste psal, pod tekoucí vodou s jarem , umylo se to dobře, ale asi ti neutírat do sucha že,? zkusil jsem ji utřít suchým hadříkem a moc to nešlo, krčilo se to a je to lepivé ta fotka, takže nechat uschnout?

jofa*

Po omytí to nedřete a na tisk dále nesahejte Položte na čisté sklo tiskem dolů a vymačkejte lehce vodu přes savou látku. Potom nechte na skle úplně oschnout. Fotografie by měla jít po usušení lehce sundat. Pokud ji necháte uschnout bez skla, bude třeba zkrabatělá.

janos*
hodnocení

Dobře, udělám to tak, děkuji za radu

Když se fotky oplachovaly z ustalovače, tak se gumovým válečkem, mokré, obrázkem dolů, nalepily válečkem na sklo nebo kachlíky. Tak by to mělo fungovat i teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]