Nejste přihlášen/a.
Ahojte. Včera jsem se dost hluboko řízla do vrchního bříška prstu a celkem dost mi tekla krev. Běžela jsem k umyvadlu a tam sem už jen viděla jak mi kape krev. Z ničeho nic se mi začala motat hlava, chtělo se mi zvracet a měla jsem pocit, že každou chvíli omdlím. Dost mě to překvapilo, protože jsem takové stavy nikdy neměla. Nevím jestli je to věkem (bude mi 30), ale za celý život jsem krve viděla dost (chodila jsem darovat, pracovala jsem v řeznictví - takže řezání do prstů bylo na denním pořádku). Když jsem otočila hlavu (v domění, že je to tím pohledem na krev), tak se to nezlepšilo. Nemyslím, že jsem měla nějakou větší ztrátu krve - max 0,5 dcl. Pomohlo až sednout si na zahradě s rukou nad hlavou. Ví někdo, proč se toto děje? Je to nějaká ochranná reakce organismu? Psychika? Díky, Majka.
Příčina není v úbytku krve, ale je psychického původu, nesnášíte pohled na krev a klesl vám tlak, mozek v tu chvíli byl špatně okysličován. Několik rad - lehnout a zvednou nohy, nebo sed, ruce v týl a tlačit hlavu proti dlaním, tak dojde k prokrvení, další rada je dát si lok alkoholu. Jak jste si sedla a dala ruku nahoru, vrátila se vám krev i do hlavy, proč se to děje nevím. Jako dítě jsem nesnášela odběr krve a šly na mne mdloby, přitom to bylo nepatrně píchnutí. Kamarádce se spustila krev z nosu, já když to videla, zkácela jsem se i se židlí, na které jsem seděla. Pak me to s věkem všechno přestalo.
Šok, mohl se přidat nižší tlak kvůli počasí... U větších zranění se často neumírá na zranění samotné, ale na kolaps kvůli šoku...
Krve jste v životě už viděla dost a nikdy jste takové stavy neměla.
Taková změna sice může nastat (nikdy se nemá říkat nikdy), ale mně se zdá pravděpodobnější příčinou včerejší dusno, kdy i mně bylo na omdlení (bez říznutí).
Ovšem já jsem – stejně jako Maky, která Vám diagnostikovala, že "nesnášíte krev" – jenom laik.
@majkk - Je to nějaká ochranná reakce organismu?
Když pominu, že včera mi bylo na omdlení aniž bych se řízla, pak ano - vyplaví se adrenalin, dojde k zúžení periferních cév (omezení krvácení), což má logicky za následek vyšší krevní tlak a zvýšení srdeční frekvence. V souvislosti s počasím dost nehezká kombinace.
Pokud si nemůžete lehnout na záda a zvednout nohy nahoru pak je druhá možnost v sedě sklonit hlavu co nejníž - až mezi kolena - a klidně pomalu dýchat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.