Nejste přihlášen/a.
Rodiče se budou rozvádět skoro po 40 letech manželství. Bude jim oběma 60 let, brali se hodně mladí. Mysleli jsme, že to už spolu nějak zvládnou, ale už se to tak vyhrotilo, že už to nejde vzít zpět. Rozvod podává mamka, která to neměla s tátou lehké. Celý život pracovala vše platila ona. Táta skoro nic nepřispíval, pracoval jen občas, do toho alkohol apod. Od doby, kdy mají vnoučata, se táta hodně zlepšil, ale pořád s ním problémy jsou. O rozvodu se u nás diskutovalo mnohokrát, naposledy před 3 roky. Pak se zase usmířili a vypadalo to dobře. Nyní ale nastalo několik situací, že mamka řekla dost a podala žádost. Táta je z toho překvapen, má vztek a chce se mstít. Táta nemá skoro nic, je v důchodu, má ještě dluhy, ale po mamce chce vlastně všechno co vybudovala a koupila. Mamka ještě pracuje. Samozřejmě dle zákona jde o SJM a má nárok na půlku všeho, ale pak je tu otázka morální. Samozřejmě že se nějak vyrovnají a táta bude určitým způsobem zabezpečený, pokud peníze zase hned neutratí... Mamka má pocit, že konečně bude svobodná, nikdo ji nebude hlídat, žárlit, nebude pořád řešit peníze a začne "si užívat". Ona se o sebe umí postarat. Táta má naopak pocit, že život rozvodem končí. Ztratí všechen servis a také bude mít problém s penězi. Já mu určitě pomůžu, občas k němu zajedu, můžu mu vyprat, naučím ho postarat se o domácnost atd... on nikoho jiného než mě a mého bratra (bydlí daleko) nemá, také mi ho je líto... je to přeci jen můj táta. Táta jako otec nefungoval, ale jako děda je úžasný, vnoučata má moc rád a pokud je s nimi, věnuje se jim. Je zábavný, vymýšlí pro ně hry, bylo by mi líto, kdyby děti přišly o dědu. Manžel z této situace není nadšený, bojí se, že mi táta zůstane na krku a ještě za něj třeba budeme muset platit dluhy. Všichni mi radí, ať to nechám koňovi, že to je věc rodičů, že mám svoji rodinu a nemám čas se ještě starat o dospělého chlapa, že se s tím prostě musí smířit...
Chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s rozvodem po tolika letech, jak jste to zvládli a kdy jste začali fungovat tak nějak normálně? Co vám nejvíce pomohlo? Zajímá mě hlavně názor pánů. Děkuji.
Mamince to nemějte za zlé. Vlastně se divím, jak hezky přes to všechno o otci píšete a že ho neposlala k vodě mnohem dřív. Matka na vše sama, živila a starala se o celou rodinu, otec alkoholik a nemakačenko a přes to všechno zvládla vychovat děti, co mají k otci hezký vztah a už založili svojí rodinu. Tak se nedivte, že když vás zvádla poslavit na vlastní nohy a vidí, že jste normální a úspěšní, chce mít zbytek života klid a už se nechce starat o vašeho otce, který je jen koule u její nohy, nic víc. Váš otec je z generace, kdy vojna byla na dva roky, takže zas nak neschopný nebude, jen líný a pohodlný. Neumět se o sebe postarat v 60 je dost ostuda. Umět si vyprat, vyžehlit, uvařit, nakoupit, uklidit, to by měl člověk umět s dovršením plnoletosti.
Jestli řešíte vztahy, tak vždy řešte sebe a ne vztah druhých lidí mezi sebou. Nemůžete vyřešit vztah rodičů mezi sebou, to by nemělo ovlivnit váš vztah k nim. Proč se chcete stavět na stranu jednoho, zachovejte si hezký vztah k oběma.
Opravdu nechte to koňovi. Mámě i tátovi bych navrhla řešení - pokud si nebudeš vědět s něčím rady, budeš potřebovat pomoct, ozvi se mi. Nemíchejte se do vztahů rodičů.
Otec má problémy s alkoholem již nyní, po rozvodu bude na tom hůře. A to by byla má druhá podmínka. Přijedu za tebou pokud budeš střízlivý. Vnoučata nepotřebují vidět ožralého dědu. Otec je svéprávný a má dvě možnosti, rozhodnutí nechte na něm. Buď bude chlastat jak Dán a nebo se osamostatní a bude si žít svůj život.
Hodně záleží na tom, jaký vztah budou mít po rozvodu k sobě Vaši rodiče. Pokud bude vyloženě nepřátelský, tak se budete muset rozhodnout, na kterou stranu se postavíte. Hrát na obě strany by Vám přineslo jen trápení a zbytečné starosti.
Nikdo není povinen stavět se proti jinému člověku, žádný člověk není úplně špatný nebo stoprocentně dobrý. Nejlépe je vážit si u každého toho dobrého, co v něm je a ne jenom na každém hledat chyby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.