Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena za distribuci plynu

Od: bimbam® odpovědí: 12 změna:

Pěkně zdravím!

V poslední době mě velmi často někdo telefonicky kontakuje a nabízí různé úspory v souvislosti s cenou elektřiny a plynu. Nabízeny jsou aukce a různé návštěvy pracovníků. Jak dnes slyším plyn, končím hovor. Ale dnes, podle čísla pevné telefonní linky, volal někdo z nejbližšího okolí. Nechala jsem ho mluvit. Znal mé jméno, přesnou adresu.

Prý je z Immogy (RWE). Tato firma mi prý zajišťuje distribuci plynu. Ceny plynu se budou zvyšovat a jejich pracovník na místě spočítá (podle mého dodavatele a skutečné spotřeby), o kolik se mi zvýší cena za distribuci. Celkem to znělo logicky. Ale po jistých nedobrých zkušenostech se obávám, aby to zase nebyla nějaká nová taktika šmejdů. Máte s tím někdo zkušenost?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

7x

Bimbam,

v žádném případě se s nimi nespojujte a žádnou schůzku nedomlouvejte! Jakmile to uděláte, nebudete moci odstoupit od uzavřené smlouvy. Pokud si je sama pozvete, připravíte se o možnost odstoupení.

Velcí dodavatelé ani distribuři po zákaznících nechodí a žádné schůzky si s snimi nedomlouvají. Ověřte si telefon na svého distributora, podle mne zjistíte, že Vám volali z jiného čísla.

Ceny plynu se zvýší, dodavatel Vám to dá písemně na vědomí. Není kvůli tomu potřebná žádná schůzka a žádný propočet. Ti, kdo chodí "propočítávat na místo", jsou "náhončí" jiných dodavatelů. Nikdo jiný totiž od Vás nepotřebuje vidět žádné dokumenty.

Takže ano, je to nová taktika šmejdů.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, položte si základní otázky. Proč by nadnárodní firma, se kterou již máte smlouvu a která má k dispozici všechny potřebné údaje o Vás, posílala na místo svého pracovníka? Může tam zjistit něco, co dosud firma neví? Proč tu nabídku nespočítají ve firmě a nezašlou písemně? Takže, jediný důvod návštěvy bude, aby Vás přesvědčil, že u jiné společnosti na tom budete lépe a aby získal ihned (bez klidného rozmýšlění) Váš podpis. Můj návrh je tu návštěvu odmítnout. Zdravím!

P.S. Máte skutečně smlouvu s Innogy? Pokud ano, tak není důvod k návštěvě - mohou jednat písemně.

doplněno 22.06.18 12:03:

ivzez - jsou snad jen dva důvody k návštěvě pracovníka distributora a to je odečet stavu plynoměru nebo jeho kontrola, resp. výměna. Ovšem, nikdy je nezajímá faktura za minulé období (tyto údaje už firma zná).

iz*

Přesně tak, Bene,

ještě jsem neslyšela, aby distributor obcházel domácnosti. Distributor zůstává stejný i v případě, že někdo změní dodavatele energie.

iz*

I k výměně nebo odečtu měřidel tu dostáváme písemné upozornění do schránky předem → nikdo si "nenavolává" schůzky. Jakmile někdo mluvil o propočtu, je to podle mne na 99,99 % "náhončí".

111®
hodnocení

2x

to řeší cenové rozhodnutí energetického regulačního úřadu viz: eru.cz/...

doplněno 22.06.18 10:03:

nebo tady: gasnet.cz/...

hodnocení

Prostuduji později, možná i něco pochopím :). Zatím chápu, že mám na tuto výzvu reagovat, termín návštěvy si domluvit a záležitost projednat.

To bych rozhodně nedělal. Nikoho si domů nepouštěj a hlavně nikoho nezvi.
Pokud chceš menší cenu plynu, zavolej na současného dodavatele, řekni mu, že jsi dostal lano odjinud a jestli ti nesleví. Nebude to třeba moc, ale zkusit to můžeš. Asi před měsícem jsem to udělal a je to o dva tisíce za rok míň.

111®
hodnocení

0x

já s takovými zásadně nejednám, nemohou mi nabídnout nic výhodnějšího, a když tak výhody je na jejich straně, jinak by se tak nesnažili..
Distribuční poplatky řídí regulační úřad, to je jedna složka ceny a je pro všecjny dodyvatele závazná. Druhá složka je cena vlastního média=plynu, ta se může měnit podle dodavatele, ale zase ne zásadně, pouze v halířích. Záleží co všechno plynem krmíte. Já třeba jen vařím a spotřebuji kolem 25m3 plynu za rok. Když vezmu fakturu a částku na ní podělím spotřebou, vyjde mi 1m3 na cca 65,-Kč. Protože to navýší právě ta pevná složka distribuce.
Takže pokud se zdraží distribuce, zdraží automaticky všichni dodavatelé.

hegufik
hodnocení

0x

111> Právě naopak. Rozdíly cen, za samotnou komoditu plyn, jsou obrovské.

Při spotřebě 20 MWh je mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatel rozdíl. 12tis vs 27tis kč za samotnou komoditu. To nejsou drobné.

doplněno 22.06.18 11:14:

Při spotřebě 25m3 platíš 90% pouze za to, že máš plynoměr. Proto to má na tebe tak malý vliv. Jsi atypický zákazník.

Kdyby jsi vařil na elektrické indukci, tak tě to bude stát 1/2.

111®

jestli se pletu , tak omluva...ale při 25m3 spotřeby to nepoznám..

111®

kdyby...taková byla prostě realita u pana domácího, takže na kdyby nehraji...nyní mám pro změnu elektriku...na vaření

hodnocení

Děkuji za všechna varování! Budu se jimi řídit. Jsem moc ráda, že jsem se zde zeptala.

Člověk v telefonu působil hodně úředně a věrododně. Nabízeči aukcí a výhodných odběrů hovořívají jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]