Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik hodin mohu pracovat?

Od: petis odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, dohodnul jsem si brigádu na DPČ (dohoda o pracovní činnosti), zároveň jsem studentem. Tento úvazek znamená, pokud se nemýlím, že můžu mít za týden odpracováno maximálně 20 hodin. Někdo mi ale řekl, že jich mohu mít víc, ale za měsíc v práci si nemohu vydělat více než 10 000 Kč. Jak to tedy je, vysvětlí mi to prosím někdo? A případně, kdybych v tom týdnu odpracoval třeba 23, tak ty 3 hodiny navíc už mi nezaplatí, nebo se to nějak už daní nebo jak? Díky moc za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mýlíte se, i když ne zcela. V zákoníku práce byste nalezl vysvětlení. Kopíruji:

§ 76

Dohoda o pracovní činnosti

(1) Dohodu o pracovní činnosti může zaměstnavatel s fyzickou osobou uzavřít, i když rozsah práce nebude přesahovat v témže kalendářním roce 300 hodin.

(2) Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby.

(3) Dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou byla dohoda o pracovní činnosti uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů.

(4) V dohodě o pracovní činnosti musí být uvedeny sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda uzavírá.

Znamená to např., že když uzavřete DPČ na dva měsíce, můžete jeden měsíc pracovat 8 hodin denně a druhý vůbec.

za měsíc v práci si nemohu vydělat více než 10 000 Kč. - samozřejmě si můžete vydělat jakoukoli částku podle vykonávané práce, není to ani u dohod nijak omezeno. Limit 10.000 se týká dohod o provedení práce a i tam to není vlastně omezení, jen nad 10.000 zúčtované odměny v měsíci vznikne povinnost odvést pojistné (sociální i zdravotní). U dohod o pracovní činnosti záleží na tom, jak je ujednání o odměně a odpracované době v dohodě formulováno, až podle toho se z částek do 2.499 Kč odvádí nebo ne. Od 2.500 Kč zúčtované odměny z DPČ se odvádí pojistné vždy. Z odměn se vždy odvádí daň, záleží jen na tom, jestli je daň tak nízká, že ji pohltí případné odpočty, ale to je na vypisování tady složitá problematika. Konkrétní dotaz v této věci by mohl být konkrétně zodpovězen, jinak sem vstupuje příliš mnoho aspektů a možností.

iz*
hodnocení

2x

Doplním perfektní odpověď Inžinýrky jen v tom, že ohledně výdělku existuje finanční limit pouze pro uchazeče o zaměstnání v době evidence na ÚP, kteří si mohou vydělat maximálně polovinu minimální mzdy. Jinak si každý, kdo může pracovat, může vydělat tolik, kolik zvládne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]