Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
za 7 dní mám kolonoskopii a jsem z toho docela nervózní. Měl bych asi být nervózní z vyšetření samotného, ale mě spíše stresuje ta příprava :D. Mám tedy pár otázek k tomu.
1) Od odpoledne před vyšetřením už nemám nic jíst, pak jen použít to projímadlo. Zajímá mě, jaká je šance, že omdlím nebo něco když z těla dostanu ven všechny živiny? Možná to je hloupá otázka, ale to že ve střevech nebudu mít absolutně nic mě docela stresuje. Pokud bych opravdu nemohl hladem nebo fakt omdléval, bude vadit když si dám jogurt třeba? Nebo piškot?
2) Jak moc mám pít k tomu projímadlu? Na jednu stranu se bojim abych nebyl dehydratovany, nadruhou stranu se bojim abych toho nevypil az moc protoze i to je dost nebezpecne. Vhzledem k tomu, že při stolicích půjde hodně vody ven, jak moc vody mám v průběhu používaní toho projímadla dodávat?
3) Na stránkách mají, že 4 hodiny před vyšetřením nesmím pít...Jak moc je nutné toto pravidlo dodržet. Plánuji jet MHD a na cestě bych se nejraději trochu loknul :D.
4) Po vyšetření asi budu moct usnout na pokoji na chvíli, jak moc budu poté schopný dojet pomocí MHD domů sám?
5) Jak moc smím po kolonoskopii jíst? Je bezpečné se poté třeba pořádně navečeret nebo je nutné toto stupnovat?
Předem děkuji za všechny odpovědi .
Máš docela zbytečné obavy.
Ad 1: Myslím, že vydržet bez jídla a bez omdlení cca 18-20 hodin je naprosto normální. A blbostmi typu "ve střevech nebudu nic mít" se vůbec nezabývej.
Ad 2: Pij tolik, kolik si tělo žádá. Čili když budeš mít žízeň, napij se. Nějaké "výpočty" jsou opět nesmyslné.
Ad 3: No tak prostě 4 hodiny před vyšetřením nebudeš pít. A přes to vlak nejede.
Ad 4: Po vyšetření vstaneš, oblečeš se a pojedeš domů. Pouze není vhodné, abys sám řídil auto (i když já to bez problémů dělám)
Ad 5: Je vhodné sníst něco lehkého a ne velké množství. Nejde ani tak o střeva, jako o žaludek, který by to nemusel "zkousnout". Snídani už bych si dal normální.
ad 1) nic nejezte a neblbněte, pijte s mírou
ad2) pokud si dobře pamatuju, projímadlo bylo v prášku a byly toho po rozpuštění snad tři PET-lahve. K tomu chcete ještě něco pít?
ad3) O tomhle nic nevím, každopádně, jestli si cucnete, tak to v tomhle počasí nemůže být na závadu. Litry do sebe ale rozhodně nelámejte.
ad4) Tohle je individuální. Jsou lidi, co domů, přes zákaz odjedou autem a lidi, co jsou rádi, že jdou. Doporučuji doprovod.
ad5) Záleží, co Vám tam uvnitř vyvedou. Pokud to bude bez problémů, já jsem se cestou od lékaře stavil na oběd v kantýně. Bylo potřeba obalit nervy a doplnit cukr .
Hlavně v klidu. To přežijete.
Děkuji . Jen k tomu pití, ano sice to piji s vodou, ale ta půjde průjmem hned ven te? Takže by ji to chtělo doplnit poté :D.
Ja se nechal na to hospitalizovat.V nemocnici jsem dostal projímadlo tekuté v lahvičce (Bylo slané)Potom časem po hodinách injekce a toto vyšetření.Večer mi zdělili,že při zákroku se jim něco nepovedlo a druhý den jsem to vše dělal znovu.Tak jsem dva dni nejedl no měl jsem hlad,ale dalo se to přežít.Měl jsem to jako předoperační vyšetření(Před operaci třísel.kýla)Odvoz doporučují.Nebojte Vám to dopadne dobře-Hezký den.
Stejné odpovědi jako ostatní.
Ničeho se nebojte,
1) nejíst, určitě neomdlíte. Přesněji, ještě nikdy jsem neomdlel.
2) Pijte dle potřeby, nic se nestane, neutopíte se.
3) Dodržte a nepite, ať se pak nepočůráte, až budete spát. To vydržíte v pohodě, jako v noci nepijete.
4) MHD odjedete, jen mne vždy dali papíry, až si pro mne někdo přijel. Odjel jsem opatrně autem. Mám to kousek.
5) Večer po jsem měl řízek a pohoda.
1/ nejedla jsem od odpoledne, pití dle chuti a pak projímadlo- ředí se a je tam i uvedeno, kolik tekutin se k tomu má vypít.
2/ Tělo si bere živiny do zásoby, takže je dokázáno, že bez jídla se vydrží i týden. pokud by vám bylo lsabo, někdo je a to citlivý, jde o nedostatek cukru v krvi a stačí lžička cukru rozpustit v ústech a cukr se doplní. Diabetici by se měli v tomto poradit s lékařem.
3/Ráno již určitě nic nejíst, jinak by to šlo do střev aa znmožnilo je prohlédnout a bylo by to nanic.Tam MHD nevím, nevím, já byla na WC ještě nekolikrát před vyšetřením...Omočit sio rty a jazyk ale nevadí, ev ten cukr.
4/ mě nic nepíchali, dělali to bez analgezie, nejvíce vadil ten vzduch, co do mě pumpovali, aby si vše dobře prohlédli- jde o takový tlak jako na WC. Ale těch cca10 min se to dá dobře vysdržet. Domů jsem jela MHD, po injekci bych to ale nedoporučovala, lépe je mít doprpvpd.
5/ po výkonu jsem si dala hovězí polévku a šunku s barmborovou kaší, ale nikdo mě nijak moc neomezoval, jen upozornili, abych nejedla nic moc kořeněného, druhý sen s vlastní vůle ještě lehčí jídlo, pak normálně.
Tak to vidíte, @hrako008 - nikdo neomdlel, nikdo nebyl dehydratovaný, všichni dojeli domů a normálně se najedli. Možná to bude taky tím, že nikdo si předem nemaloval černé scénáře.
Mimochodem, vaše otázka "Zajímá mě, jaká je šance, že omdlím nebo něco..." vypadá skoro jako byste se těšil, že vás to potká
Nebudu nosit dříví do lesa a opakovat po ostatních. Ale máš pravdu, samotná příprava je nepříjemnější, než zákrok sám. Ten oblbovák není nutný, mně se nejdřív zeptali, jestli ho chci. Bolesti stejně nezabránil. Ale ta bolest není nijak tragická, spíš nepříjemná a dostavila se jen v okamžicích, když si museli sondou to tlusté střevo přifouknout. Jinak se vyplatí do puntíku dodržet pokyny, které ti písemně jistě dali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.