Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, u nás v práci se rozmohlo označování zaměstnanců jaké Bílé límečky (THP) a Modré límečky (dělníci). Musím říct, že mně osobně to velmi vadí - připadá mi to ponižující. Toto označení používá ve firmě management.
Setkal se s tímto už někdo? A jsem cimprlich jenom já?
Tohle označení se používá někdy od začátku minulého století, i když u nás tolik ne - spíš v Anglii a USA - a je stejně dobré jako každé jiné, myslím si. Můžete říkat dělníci/kancelářští, ne/manuálové a kdovíco ještě - pokud to je neutrální označení, pak v pořádku.
Nakonec i slovo "management" může být vysloveno jako urážka nejhrubšího zrna.
Jses cimprlich. O co je horsi oznaceni bily / modry limecek nez THP / delnik. Vzdyt je to sumak a na tvou mzdu to predpokladam vliv nema, tak proc se tim vubec zabyvat.
@amper - Upřímně, mě by to taky štvalo. Kastování je cesta do řiti.
Nějakým způsobem zaměstnavatel ty zaměstnance rozlišit musí - tak proč ne na "modré" a "bílé"? Kdyby je nazýval například "manuály" a "intelektuály", nebo klidně pracovníky "skupiny A" a "skupiny B", zas by to někoho štvalo.
Mírně odlehčím - v jedné malé firmě jsme se vzájemně nazývali "lopaty" a "kancelářský krysy" - a jak panečku podnik šlapal
Musí? Nemusí! Aspoň ne tímhle způsobem. Existují dělníci, THP a management. Jedna věc je jak se pošťuchují lidé mezi sebou a druhá věc, jak se k tomu staví vedení. A to nejsem "modrej límeček" a k managementu mám daleko.
@amper - Existují dělníci, THP a management.
Aneb, jak praví klasik "Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně" - pořád je to jen a jen způsob rozlišení.
Upřímně, mě by to taky štvalo. Kastování je cesta do řiti. Stejně jako @ra252 jsem se nikdy nebál sáhnout na práci a tím pádem ušpinit a dělení podle barvy oděvu mi nevyhovovalo. Nějakej úřednickej mozek pak vymyslel, že konstruktéři a technologové, coby THP, nemají nárok na montérky. Takže staří pardálové si nosili do práce montérky a pláště vlastní a my (tehdy) junioři chodili v tom, co dům dal. Vizitka firmy k popukání. Dělníci jako ze škatulky a inženýři ve starejch pláťákách se záplatovanou prdelí a černejma kolenama. Vzorem v tomhle jsou chemičky. Údržbář nebo ředitel - všichni stejnej model montérek a kastovat není podle čeho.
Dobrý den, předpokládám, že dotaz napsal modrý límeček . Jinak je to jedno, protože ať límeček bílý či modrý, tak všichni jsou dnes pouze lidské zdroje (a to je ponižující více - vytrácí se člověk). Zdravím!
Mně se límečkové označení také nelíbí. A nelíbilo by se mi, ani kdybych náhodou měla nárok na zlatý, stříbrný či perlami pošívaný límeček. Vzpomínka jedubabičky na lopaty a kancelářské krysy mi naopak připadá normální. Není to nic nového. Kde se to ujalo, vzešlo to od samotných zaměstnanců. A ta pejorativnost je oboustranná.
Tazatelka píše, že se to rozmohlo. Opravdu? Snad se to zase vytratí.
Taky to v zaměstnání používáme a nikdo s tím problém nemá, jen jednou se stala humorná příhoda. Protože je několik instrukcí anglicky, bylo tam napsáno collar (blue collar, white collar) a někdo vedení upozornil, že slovo "barva" se přece anglicky píše jinak
Za nás se říkalo kravaťáci, tedy ti, kteří řídili nás, dělníky.
Nevidím na límečcích nic špatného. Pokud to slouží k přesnému označení a k urychlení nějakých pracovních procesů, tak by to nemělo vadit. Pokud to někdo říká hanlivě, s opovržlivým tónem, tak ano, pak máte asi pravdu a oprávněný pocit kastování.
Všechno je v životě ale i na celém světě nějak rozdělené, označené, nebo rozkastované.
Podívejte se do Indie, kde existuje kastovní systém a lidi si nesmějí brát z horní vrstvy tu nižší, nebo je kasta nedotknutelných.
I v telenovelách, které snad běží na Barrandově si všimněte, že tam je vždy nějaká vysoká třída bohatých a jim posluhuje a uklízí plno lidí. Poznáte podle šátku na hlavě, zástěr, atd.
Nebo se u nás dříve ve školách rozdělovalo do tříd A,B,C. A mnohdy se do Áčka zařazovaly tzv. studijní typy, tedy ti lepší.
Není důležitější kvalitní spolupráce mezi těmito dvěmi skupinami. Jedna skupina nemůže být bez té druhé.
Nedávno v tisku proběhlo, že již v některých zemích nebudou v rodném listě otec a matka. Ale rodič 1. a rodič 2.
Tak to za nějaký čas budou řešit, kdo bude na prvním a kdo na druhém místě. Já nechci být druhý !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.