Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace - musím přinést i dárek?

Od: dezik odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

vzpomněl jsem si teď na jeden případ, který se mi stal už asi před 2 lety.

Nestal se konkrétně mně, ale mé kamarádce, ale byl jsem u něj přítomen.

Každopádně kamarádka si koupila tablet, kde bylo u vedeno, že do 30-ti dnů se dá vrátit bez udání důvodu. Tablet ji nevyhovoval a tak ho teda šla vrátit. K tabletu dostala nějaký dárek, myslím, že to byl snad plyšák či podobná maličkost. A to byl kámen úrazu. Prodejce na ni vystartoval s tím, že jí to nemůže vzít na vrácení, protože nepřinesla ten dárek a proto je produkt dále neprodejný. Nakonec se tedy "slitoval" a vzal si tablet zpět i bez dárku.

Nicméně jsem se chtěl zeptat, jak to je v těchto případech? Na čí straně byla pravda? Je opravdu dárek nutný k uplatnění návratu zboží? Jak by to bylo s reklamací? Musím přínést dárek i k reklamaci?

Předem díky :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Záruční list je vypsaný na zboží nikoli na dárek. Takže si myslím že prodejce nemůže požadovat vrácení dárku.

majsterjoe*
hodnocení

1x

V první řadě je třeba si uvědomit že nejde o reklamaci. V druhé řadě zase o to, že kupující na vrácení zboží do 30 dnů nemá žádný právní nárok a jedná se jen o dobro prodejce. Co se dárku týče pokud byl zvolený v objednávce, pak ho prodejce požaduje navrátit oprávněně.

Pokud byl přidán jako bonus a nefiguruje na žádném dokladu, pak se vracet pochopitelně nemusí.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne záleží na tom, jestli šlo o dárek nebo o nějaký bonus, který byl odměnou za něco. Přesné podmínky najdete v obchodních podmínkách.

hodnocení

0x

Každý prodejce má na svých stránkách Obchodní podmínky a tam najdete všechno, co vás zajímá. A když ne, je potřeba mu napsat nebo zavolat a doplnit si, co potřebujete vědět.

hodnocení

0x

Skutečně by to chtělo znát ochodní podmínky prodejce. Mělo by tam být uvedeno, jak postupovat - a uzavřením kupní smlouvy zákazník potvrzuje svůj souhlas.

Je-li společně se zbožím poskytnut kupujícímu dárek, může být darovací smlouva mezi prodávajícím a kupujícím uzavřena s rozvazovací podmínkou, že dojde-li k odstoupení od kupní smlouvy kupujícím, pozbývá darovací smlouva ohledně takového dárku účinnosti a kupující je povinen spolu se zbožím prodávajícímu vrátit i poskytnutý dárek.

NOZ § 548

(1) Vznik, změnu nebo zánik práv lze vázat na splnění podmínky. Je-li zánik práva nebo povinnosti vázán na nemožnou podmínku, nepřihlíží se k ní.
(2) Podmínka je odkládací, závisí-li na jejím splnění, zda právní následky jednání nastanou. Podmínka je rozvazovací, závisí-li na jejím splnění, zda právní následky již nastalé pominou.

hodnocení

0x

Při vrácení zboží v zákonné lhůtě musíte vrátit i dárek, při reklamaci ne.

hodnocení

0x

Já měl často na faktuře onen dárek za 1,-Kč. tj. jedná se vlastně o nákup zboží za korunu a tím pádem můžu vracet co chci, ale toto korunové zboží si můžu ponechat.

Jinak souhlas - reklamace zboží se vrací bez dárku, vrácení do zákonné lhůty s dárkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]