Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu vrátit jen část zboží z e-shopu (14 dnů)

Od: postcd® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

z e-shopu mi přišel akumulátor a dvě žárovky. Mohu v zákonné lhůtě 14 dnů poslat zpět poštou jen ten akumulátor a dostat za něj peníze zpět?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Běžně vracím jen šást nákupu, např 1 triko ze dvou a platí to bez problémů.

rqts
20.06.18 13:46
hodnocení

2x

Ano.

20.06.18 13:56

Zdroj?

krtek66

Ano můžeš. není to omezené ničím. Jen tou lhůtou 14dní.

20.06.18 16:07

Skutečně?

hodnocení

2x

Tak ro, co jsem četl výše, mne rozhodně nepřesvědčilo. Příslušný zákon si taky dovedo najít a o tom, že mohu ze zákova vrátit jen část zboží, mne nepřesvědčil. Jen taková absurdita: Objedným so nějaké zboží a součásti nabídky je nějaká prémie zdarma: to mohu objednané zboží vrátit a premii si nechat?

Krom samotného zákona jsem našel dosr podrobné povídání zde, ale také jsem tam nic takového nenašel; je to ovšeem rozsáhlý dokument a nezarušuji, že jsem ho přečetl dost podrobně (zvláště se svou stařeckou makulární degenerací.

Jediný posotivní příspěvek v tomto směru zde přináší @delina. Ta ovšem nemluví o zákonné povinnosti, ale o faktockém stavu; ono čada e.shopů je natolik seriozní, že v mn oha případech vyhoví nad svou zákonnou povinnost. Myslím, že cesta vede tudy.

hodnocení

2x

@janys79 - požádal bych zákazníka o vrácení všeho zboží a vrátil bych mu celou částku
To by hodně e-shopů přestalo existovat. Vždycky je lepší prodat = mít výdělek aspoň částečný.

Ostatně zasilkové firmy např. s oblečením tohle dělají běžné - zašlou všechno objednané zboží (je-li skladem) a vrátit lze jen to, co zákazník nechce. Naprosto bez potíží.

hodnocení

1x

Nebylo by vhodnější do toho obchodu zavolat a zeptat se, případně se domluvit. Já jsem to tak udělala. *palec*

hodnocení

0x

@kartaginec - Zdroj?

Zákon - konkrétně

NOZ § 1829

(1) Spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dnů. Lhůta podle věty první běží ode dne uzavření smlouvy a jde-li o a) kupní smlouvu, ode dne převzetí zboží,
b) smlouvu, jejímž předmětem je několik druhů zboží nebo dodání několika částí, ode dne převzetí poslední dodávky zboží, nebo
c) smlouvu, jejímž předmětem je pravidelná opakovaná dodávka zboží, ode dne převzetí první dodávky zboží.

Ale z toho pořád plyne, že spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy, ale ne od části smlouvy, že?

krtek66

bod B hovoří jasně..

Bod B je jasný pokud se týká 14denní lhůty. Neříká vůbec nic o tom, že je možné odstoupit od části smlouvy.

hodnocení

Mě to jasné nepřijde, říká se tam, že mám právo odstoupit od smluvy jejíž předmětem je několik druhů zboží. To samozřejmě vím. Ale nevím jestli mohu odstoupit od smlouvy a vrátit jen některé druhy zboží a oni mi mají povinnost vrátit peníze jen za část sumy na které je smlouva (faktura) napsána. Podle mě ne tedy na to právo nemám (nejsem právník).

krtek66

bez ohledu na to jak přesně zní zákon a jak ho budeme pitvat...řeknu to ještě jinak...tato situace se mi už několikrát stala...normálně jsem poslal, vrátil, dostal zpět peníze za vrácené zboží a poštovné k nim. Nikdo nic neřešil.

mot
hodnocení

0x
dle me podle zakona muzete odstoupit od smlouvy, tj obe strany si vraci plneni (penize/zbozi). tedy komplet objednavku.
v praxi to byva po dohode s eshopem mozne. otazka je, jak vratit napr postovne...

janys79
hodnocení

0x

Pokud bych měl eshop, požádal bych zákazníka o vrácení všeho zboží a vrátil bych mu celou částku včetně poštovného / dopravného. Ale žádal bych vrátit celou jeho objednávku ne pouze některé zboží.

mot
a to jako proc se dobrovolne pripravit o cast zisku? a nastvat zakaznika, ze ma vratit neco, co chtel...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]