Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba bez stavebního povolení

Od: sebod* odpovědí: 6 změna:

Manželé - majitelé rod. domku se domluvili se svým sousedem, že si na jeho pozemku postaví garáž. Časem že odkoupí pozemek, na kterém garáž stojí. Garáž postavili - bez stavebního povolení. Poté došlo k tomu, že majetek těchto manželů byl prodán v dražbě - včetně rod. domku i předmětné garáže. A nyní dotaz - lze vydražitele dané nemovitosti akceptovat coby majitele garáže (stavby, která vlastně není zapsána v kat. nemovitostí, není na ni stavební povolení)? Může původní vlastník tuto garáž zbourat? Děkuji za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Samozřejmě je nabíledni,že to,co není zapsáno v katastru nemovitosti jako nemovitost,vlastně neexistuje.Původní vlastník by měl mít vlastně povinnost černou stavbu zlikvidovat.Ten,terý garáž postavil,by mohl nanejvíš prokázat nákup materiálu na stavbu garáže a nesmyslně tvrdit,že ten materiál má tímto způsobem uskladněn na místě garáže.Ale toto je absurdní jako naše zákony,tak bych se nedivil,kdyby to prošlo.

JABRAKA

hodnocení

0x

ale na to je potřeba důkazní listiny. Jak může být do dražby majetek na mém pozemku, když nikde není uvedeno, že to není moje.

To že není stavební povolení, není problém, ale majitel je podle práva kdo?

jabraka*

Milane,postavil jsi garáž na cizím pozemku!A ta nemovitost šla do dražby.Odhad asi byl i na postavenou garáž,i když nebyla zapsána jako stavba.Asi bys protestoval,kdybys věděl ,že tě o ni připravují.

JB

Jasně pochopil jsem to Jaroušku, ale jak se dokáže že garáž nepatří mě? Proto jsem nejdříve napsal jaké jsou důkazní listiny.A není nutné stavební povolení na další jednání.

Tazatel doplnil, ale původní majitelé argumentují špatně. Páč ta garáž tam je, jen nemá potřebné povolení. Zbourat se nemůže jen tak něco!

Ale to je opět na listiných důkazech a o kvalitě právníka.

sebod*
hodnocení

Do ceny dražené nemovitosti byla zahrnuta i cena garáže. Ale... Původní majitelé argumentují tím, že ta garáž vlastně "neexistuje". Takže nevidí důvod, proč ji nezbourat.

sebod*
hodnocení

Kolem té dražby je více takových nejasností. Jak píše Milan. Jak mohla být ta garáž zahrnuta do dražby? Stojí na pozemku souseda - soused může tvrdit, že je jeho... Nikde neexistuje žádná písemná zmínka o tom, čí ta garáž vlastně je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]