Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový problém. Ve firmě, kde pracuji jsem už 5 let. Poslední rok se potýkáme s velkými finančními problémy. Každý měsíc výplaty chodí později a později, ale zatím vždy přišly. Dlužíme snad každému široko daleko. Je to velmi stresující situace a panuje zde naprostý chaos. Lidi utíkají, za ně nikdo nový nenastupuje, ředitelé se snaží jen o to, aby sami pro sebe urvali ještě co nejvíc to jde a nic jiného je nezajímá. Vše běží jen takovou nějakou setrvačností.
S manželem plánujeme rodinu. Domnívala jsem se, že moje těhotenství by tyto problémy vyřešilo. Nechtěla jsem hledat jinou práci, když plánujeme rodinu. Bohužel ale těhotenství nepřichází, ale já už nemám nervy na to dál ve firmě zůstávat (každé pondělí, když začíná nový pracovní týden se mi zvedá žaludek a když odemykám kancelář, tak se mi klepou ruce ...). Jenže mě napadá toto - co když dám výpověď a otěhotním ve výpovědní době? Nebo nastoupím jinam a otěhotním hned na začátku nového PP? Samozřejmě si těhotenství moc přeju. Třeba to moje nervové rozpoložení ze současné práce tomu i brání, ale měla bych vůbec nárok na mateřskou a z čeho by se mně vypočítala?
Jak byste to řešili vy?
Pokud byste otěhotněla ve výpovědní době, potřebovala byste nastoupit do nového zaměstnání, protože byste jinak zřejmě nedosáhla na peněžitou pomoc v mateřství. V případě otěhotnění ve zkušební době mohou obě strany zrušit pracovní poměr bez ohledu na těhotenství.
I bez ohledu na nemoc > v případě nemoci by zaměstnavatel mohl PP zrušit po uplynutí prvních 14 dnů nemoci. Já bych vyřešila zaměstnání a rodinu plánovala až po změně a uplynutí zkušební doby.
...neplatí ochranná hlůta 180dní pro přiznání PPM ,bez ohledu na to,kdo tu výpověď podá?
(třeba o tom víte víc,já o tom jen slyšela,nepátrala jsem více)
@Lucie,
tatazatelka by v případě otěhotnění ve výpovědní době na PPM dosáhla v případě, že by na PPM nastoupila do 180 kalendářních dnů po zániku nemocenského pojištění (po skončení zaměstnání). Výpovědní doba ale většinou činí dva měsíce.
Posoudit konkrétní situaci bude možné, až nastane. Mohlo by to záviset i na délce nového zaměstnání. Ochranná lhůta činí po zániku nemocenského pojištění tolik kalendářních dnů, kolik dnů nemocenské pojištění trvalo > maximálně však 180 kalemdářmích dnů. Vím, že někdy může nové nemocenské pojištění přerušit běh ochranné lhůty z původního pojištění, ale s tím nemám žádné zkušenosti (nevím, jak se takové případy posuzují).
O zrušení pracovního poměru ve zkušební době ze strany zaměstnavatele jsem se zmínila proto, že o této možnosti všichni nevědí > nastávající matky nejsou ve zkušební době z tohoto hlediska chráněny. (Nepřepodkládám, že by těhotná žena zrušila pracovní poměr ve zkušební době.) A v případě otěhotnění a ukončení zaměstnání ve zkušební době by dosažení na PPM mohlo být ještě vzdálenější.
Hmmm, dobrá logika...
Nebudu mít peníze pár měsíců, tak si pořídím dítě, abych měl prachy... prachy... prachy... - a co s nimi? Co s děckem? To hodíme do škarpy a dáme mu žrát hlínu...
Fakt zvláštní (a bohužel ne ojedinělá) logika, proč mít dítě.
Děti se rodily i za války a hladomoru. Jenže také často umíraly nebo živořily dlouhá léta o hladu. Chcete mít dítě, když nemáte nic, jen dluhy? To jako náklady na dítě jsou tak nízké, že vám vše vyřeší půl roku vyšší dávky?
S pokorou musím opravit své nařčení - opravit příspěvek jsem nestihl... dluhy má zaměstnavatel, jestli jsem to dobře pochopil. ...
Nezbývá než souhlasit s @ivzez - takže najít si práci, která bude placená (vč. placených dnů na mateřské)...
Mimochodem - pokud se dobře pamatuju, jeden z bývalých kolegů v době plánování rodičovství se s manželkou "proti početí" pojistili. Tenkrát nějaká pojišťovna vážně pojistila za nemalý poplatek ženu, že v případě těhotenství jí bude platit snad 10ti násobek původní měsíční částky pojistného po určitou dobu... tenkrát na tom údajně vydělali pár desítek tisíc. Jen už nevím, jestli jsou ti dva ještě spolu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.