Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápočtový list - versus zaměstnavatel

Od: zazo odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

prosím o radu zaměstnanecký poměr osoba ukončila dohodou k 31.12. 09, toto napsala svému zaměstnavateli, ten potvrdil a přijmul. Písemně se vyjádřil, respektive jednatelka společnosti s tím ,že souhlasí. Háček je v tom, že zaměstnanec se chystá nastoupit jinam a již 14 dní doslova bombarduje původního zsměstnavatele o Zápočtový list. Ten odsouhlasil, že pošle a nic. Po kontaktu s účetní firmy bylo sděleno, že se to poslalo do Prahy na sociálku a čeká se až se vrátí doklady...? Mám pocit, že na takové jednání nemají právo, tedy alespoň pokud nedošlo k nějaké změně v legislativě. Prosím, poradte jak se bránit. Známá účetní navrhovala nahlásit na ÚP.

Dle mého názoru měla osoba obdržet ZL při odchodu.

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pohrozte zaměstnavateli finančním úřadem, a budete mít zápočťák hned, nebo to nahlaste na ÚP, a oni ho popoženou, neb porušuje zákon.Též jsem v minulém zaměstnání měla takové problémy, vím, že to je těžké se bránit.Nám zadržoval i výplaty a výpl. pásky...je to hrůza, co se dnes děje, a jak se nad obyčejné lidi někteří arogantně povyšují...

zazo
hodnocení

Atramko, máte můj ooooobr souhlas.

hodnocení

0x
Zákoník práce praví:
§ 313
(1)

Při skončení pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm

a) údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,
b) druh konaných prací,
c) dosaženou kvalifikaci,
d) zda byl pracovněprávní vztah zaměstnavatelem skončen z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem,
e) odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
f) zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
g) údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.

(2) Údaje o výši průměrného výdělku a o dalších skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti 90) je zaměstnavatel povinen uvést na žádost zaměstnance v odděleném potvrzení.

Osoba se může obrátit na bývalého zaměstnavatele třeba doporučeným dopisem, v němž ho vyzve k vydání potvrzení o zaměstnání (nemusí to nutně být zápočtový list) ve smyslu § 113 zákona č. 262/2006 Sb. V dopise by měla stanovit přiměřenou lhůtu a uvést, že v případě, že se v určené době papíru nedočká, obrátí se na inspektorát práce.

portal.gov.cz/...

doplněno 12.01.10 17:30:

Protože u zaměstnavatelů došlo od 1.1.2009 k tomu, že přestali vyplácet nemocenské dávky (zákon 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění), je teoreticky možné, že zaměstnavatel poslal zápočťák skutečně na OSSZ k potvrzení vyplacených dávek... ale tento údaj v zákoníku práce zmíněn není.

hurka
hodnocení

0x

Měla jsem podobný problém v bývalé práci. Zápočtový list jsem dostala po 3 týdnech urgencí. Personalistka se taky zmínila, že je potřeba doklady nechat potvrdit na sociálce, což je také dobře. Vyřešila jsem to tak, že po nedodání ZL do dohodntého termínu jsem o tom dala vědět nadřízenému této osoby a do 3 dnů od této akce jsem ZL měla.

zazo
hodnocení

hurko, byly i obtíže při vydávání výplatních pásek např. za půl roku zpětně po mnoha mnoha urgencích. Právě, že nadřízený zaměstnanci minulý týdn přislíbil ZL, a že určitě přijde už byl poslán, etc. a rád by zaměstnanci poděkoval za vykonanou práci a podobné nesmysly/ když mohl ocenit neudělal a pak se divil reakci/ osoba odcházela po vlastní zralé úvaze. Přitom dotyčného žádal o pár minut k hovoru při ukončeni ani ty jí nebyl schopen poskytnout. Výmluva.

inž- ještě před Vaší odpovědí byl podniknut krok sms s IP a příslušným paragrafem, bylo to jen mžik před odpovědí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]