Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustka před i po kolonoskopickém vyš

Od: acnah odpovědí: 5 změna:

Dobrý den ,nedávno jsem absolvovala kolonoskopické vyš.Ráda bych věděla,zda platí potvrzená propustka od lékaře i na dobu před vyš.Myšleno tím - vyš. je od 10,00.Pracuji od 7,00 a ještě rádo před vyš. jsem stále chodila na toaletu.Do zam. jsem tedy nedorazila.Mám nárok na propustku na nezbytně nutnou dobu i před vyš.?Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím jak to je dle ZP a dalších předpisů , ale kolega (pomocný stavební pracovník) a další kamarád (pro změnu "kancelářská krysa,spr.poč.sítě) měl na tento zákrok-vyšetření omluven celý den,teda celou směnu!

hodnocení

0x

Měla jste požádat lékaře, aby vám potvrdil, že vzhledem k typu vyšetření bylo nutné volno již před ním - možná by vám to mohl potvrdit i zpětně, pokud vám zaměstnavatel dělá potíže. Jinak se obvykle používá formulace "na dobu nezbytně nutnou", což tento případ splňuje.

acnah
hodnocení

Děkuji za odpověď,formulaci nezbytně nutnou dobu jsem použila...ale nějak to nechápali...po vyš. nebyl problém...před vyš. ano...sice mi to nakonec omluvili ,ale s dodatkem...příště bude před vyš. nutná dovolená...

hodnocení

0x

K návštěvě lékaře máte placené volno na nezbytně dlouhou dobu. Jak je doba dlouhá, kolik dostanete zaplaceno určuje Váš vedoucí.

Já bych zaměstnanci uhradil celý den, páč považuji dobu od 7 do 15 jako nezbytně nutnou.

hodnocení

0x

@milancukrar - Jak je doba dlouhá, kolik dostanete zaplaceno určuje Váš vedoucí.

Jak je "nezbytně nutná doba" dlouhá určuje ošetřující lékař. Náhradu mzdy/platu pak příloha k nař. vlády č. 590/2006 Sb.

1. Vyšetření nebo ošetření

a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]