Nejste přihlášen/a.
Ona a děda chce aby všechno bylo po jejím protože jsou nejchytřejší, a byli by nejradši kdybych za nima každej víkend jezdila, protože prý nechodím do práce a na bytě nemám co dělat. To je pravda, do práce dojíždím, bohužel to nemám zarohem, pak ještě musím po doktorech, a o víkendu je jediná doba kdy si můžu zajet na výlet nebo se prospat. Ted o víkendu jsem u nich byla, tak mi řekli jak to že jsem tam dlouho nebyla tak jsem se zeptala kdy tam byla jejich dcera, a oni: to tě nemusí vůbec zajímat, tak jsem se zeptala jak to že mě buzerují za to co dělám a nedělám a ostatní ne a hned mě začali nadávat. Když jsem řekla, že by taky mohla pomáhat moje mamka a její další děti tak mě řekli, že je jiní doba že oni nic dělat nemusí. sama si platím nájem, nic od nich nepotřebuji, po doktorech chodím protože mám problém s rukou do které mě někdo mlátil, ale o tom taky nesmím mluvit před babičkou. No tak jsem tam spala, prostě na gauči, mají tam volnou postel ale musela jsem na gauči po kterým mám trochu pomičený záda, pak si ještě pouští televizi do 5 do rána ve vedlejší místnosti a pak mě v 8 vzbudí, prostě jsem zvyklá na něco jinýho, spím 9 hodin, pak míň jím, když jsem se ozvala tak mi řekli, že jejich znamej tam taky spal a nestěžoval si. Třeba moje mamka byla v mým věku rozvedená a s děckem a ještě si prožila takovou věc, tak nechápu proč mě někdo za něco nadává, když mě se tam to ani nestalo. Když jim něco řeknu slušně, tak mě neposlouchají, když trochu zvýším hlas tak mě taky neposlouchají protože jdou pryč. Zkusila jsem jim říct že od nich nic nepotřebuji ale chci aspon volný víkendy. Když jsem bydlela u rodičů, tak jsem o víkendech nikam nemohla a dělala jsem jim na stavbě baraku kterej ani nezdědím takže bych byla ráda za to abych si o víkendu dělala co chci a taky bych jim to chtěla nějak slušně vysvětlit abych nemusela nechávat mobil v autě abych neslyšela jak mi před víkendem volají, taky jak jsem dojela dom tak jsem šla hned spat a ted jsem se vzbudila, to zas budu mít rozhozenej den kvůli tomu.
Zdravím. Jste dospělá, svéprávná a samostatná. Takže babičce v klidu oznamte, že budete jezdit na návštěvu až se to bude hodit Vám. A že se vždycky předem ohlásíte. Že také máte svůj život, dvé plány a své soukromí. Jednou týdně jim třeba zavolejte sama, abyste se zeptala jak se mají a jinak si žijte svůj život. Mají své názory a své vrtochy, s tím nic nenaděláte. Naučte se říkat ne, nepřijedu, nehodí se mi to tentokrát.
Dobrý den. Tak přestaňte za babičkou a dědou jezdit. Volný víkend patří vám. A snad mají vaši prarodiče nějaké děti, které by se o ně postarali, ne? Vy jste přeci vnučka... Proč ze sebe děláte kus hadru, do kterého si každý dovolí kopnout? Vy nejste povinna se své prarodiče každý víkend starat...
Cítím s vámi, někde se rozešlo chápání toho druhého. Dalo by se z toho vybruslit tak, že babičce pořídíte stejného výhodného operátora a naučíte se v pravidelných dnech a hodinách volat. V půl hodině si popovídáte si co je nového u nich, kdo se vdal, kdo umřel a když se dostanete k tomu, že začne komentovat váš osobní život, rozloučíte se. O sobě mluvte jen rámcově. Žádné detaily, sny, zdary a nezdary. Jestli mají počítač, pak přeposílejte sranda maily, pěkné fotky z internetu, Skype, A také se naučte jezdit na otočku. Ráno tam a večer zpět. To je ideální doba k tomu, že neztratíte kontakt a projevíte si navzájem lásku. A když dojde na osobní záležitosti, je třeba se balit a jet domů.
Tyhle rady vám dávám zadarmo. Mi trvalo hodně dlouho a hodně slz, než jsem tohle vymyslela a zavedla.
to je za měsíc, taky jsem tam byla před měsícem, jsou jediní který mám, nemám kámoše, a co jsem nenapsala tak když jsem u nich tak vzpomínám na to jak na mě byli hodní když jsem tam kdysi bydlela, a mají super psa, a někdy jsou taky hodní, děda mě vzal na jakousi jejich akci a pak jsem babičce vyprávěla co se tam dělo, tak jsme si zapomlouvali
A co třeba se jednou za čas zapřít a být na ně hodná, když oni byli kdysi taky na vás a přečkat tam víkend, i když se mi vše nelíbí. Dva dny to snad jde vydržet na gauči a při telce do 5 do rána. Pokud jinak žijete sma, dospíte se jindy. Myslím, že pro tyhle staré lidi je třeba taky občas něco překousnout a udělat jim radost, i když nám to příliš nevyhovuje.Zejména, když máte jen je. Až tu nebudou, bude vás to mrzet, že jste je hodila přes palubu.
Delina - Ale ono to podle popisu tazatelky není jednou za čas, ono je to každý víkend, takže prakticky každý tazatelčin volný den, který by chtěla a mohla prožít jinak. Třeba na výletě, se známími, nebo se i "jen" konečně po práci pořádně vyspat v normální posteli a v klidu (tazatelka asi těžko bude mít možnost se každý týden "dospat jindy"). Je rozdíl mezi "...občas něco překousnout a udělat jim radost..." a pravidelně se povinně někde nudit a trpět na gauči na úkor svých potřeb a zájmů jen proto, že to ten druhý nekompromisně vyžaduje. Ze strany prarodičů je to obyčejné bezohledné zotročování vnučky. Jen nechápu, že si to tazatelka nechá tak dlouho líbit. Já už prarodiče (ani rodiče) nemám, ale kdyby po mně tohle vyžadovali, přestal bych je asi navštěvovat vůbec.
Navrhněte, že budete jezdit (například) ne každý, ale každý třetí víkend - s výjimkou toho, že budou s něčím nutně potřebovat pomoci. Budou-li si ale "něco nutného" vymýšlet každý týden, pak omezte i ty třítýdenní intervaly.
Jinak ale musíte "ukočírovat" i sebe - jednou za měsíc snad na ně "hodná" být dokážete, i když budete muset něco skousnout. Pokuste se chápat, že jsou staří, moc zábavy asi nemají a zřejmě jste jediná, kdo z rodiny za nimi ještě jezdí.
Nedalo by se promluvit s maminkou a sourozenci, aby jim taky věnovali nějaký svůj čas? Že to sama nezvládáte a ani nechcete.
Když to tu čtu, musím napsat, že jsem měla strašně hodné babičky, byly neustále milé a chápající, že mám práci, rodinu, koníčky, přestože byly vždy v domácnosti, uměly se do toho koloběhu vžít. Chápu, že vás to mrzí, takové neshody s babičkou, nehroťte to, prostě někdy tam zajedte, nekdy jen zavolejte, zvolte takovou prostření cestu. Asi nemá cenu jim něco vysvětlovat, mají svoje pravdy, to jsem poznala u manželovy maminky, každý žijete v jiném světě a že mají své, ty nejsprávnější názory, to nezměníte. Povinosti k nim mají jejich děti a ne vnoučata, tak si žijte svůj život a užívejte si ho.
To je to, ona mě furt říká že nechodím do práce a co dělám na bytě že se musím nudit, a na koníčky nemam nárok, že oni mají hodně práce, ale ta jejich práce je úplně zbytečná, prostě toho mají zbytečně moc, ale je jiná doba. Taky jsou zvyklí že jim budu poslouchat, a když ne tak jsem drzá. Taky mam blbej vek, jsem stara a mlada zárověň a z obojího chtějí výhody, stará na to abych měla aby zájmy a dost stará na to abych jim tam pomáhala.
"...taky bych jim to chtěla nějak slušně vysvětlit abych nemusela nechávat mobil v autě..."
Upřímě řečeno, moc Vás nechápu. Prostě bych babičce slušně a vklidu řekl, že budu jezdit, když budu chtít já. Tečka. Co je na tom složitého? Je už pak na ní, aby se k Vám chovala tak, abyste se na dobrovolnou návštěvu u ní sama těšila.
Proč nechávat mobil v autě? Pokud Vás jejich volání skutečně tak moc obtěžuje, prostě jejich hovory ignorujte, když na ně zrovna nemáte náladu, případně vypněte zvonění. V extrémním případě jejich číslo zablokujte. Oni to časem pochopí a buď se přizpůsobí, nebo budou mít smůlu a o přijdou o Vás definitivně.
Jiná věc by byla, kdyby od Vás babička potřebovala nějakou nezbytnou pomoc, třeba ze zdravotních důvodů. Ovšem píšete, že má ještě několik dětí, na ty by se snad měla obrátit v první řadě.
Zablokovat si je v mobilu je extrém, pak na to zapomenu, už jsem se zkoušela změnit to aby do mě necpala jídlo, nejdřív po dobrým a pak jsem musela pritvrdit aby to pochopili, ale pak mi stejně vyčetli, a mluví o tom doteď že je určitě někde pomlouvám že mě nedávají najest. Další věc je to, že já nikomu nic nevnucuji, a neorganizuji nebo někdy jo ale stejně mě nikdo neposlouchá.
@mojejmeno - To je to, ona mě furt říká že nechodím do práce
Nějak ztrácím souvislost - v prvním dotazu píšete: "do práce dojíždím"
A co jejich děti, proč se upnuli na vnučku, když mají více dětí, musí mít i více vnoučat? A co mají za práci, mají hospodářatví, pole a domácí zvířata?
Ono je to možná tak, že prarodiče mají moc práce, na kterou už nestačí a potřebují pomoct. Nemyslím zrovna zde tu dívku, ale ono mladým se nechce už moc pomáhat. Spíš přijet k babičce, která je v plné síle, pořádně se nadlábnout, odvalit se, odpočinout si a ještě si přivézt naturálie ze zahrady a pole, drůbež, králíka, vajíčka, vše co zahrada pole a dům dá i nějakou tu korunku domů. Tak si to asi představuje nynější generace. Jako moje vnučka, hezká, holka, jezdí čím dál méně a když přijede i s přítelem, myslíte, že řekne, babi nepotřebuješ něco, vytřít, nebo nakoupit? Nacpou se sednou si do křesel, jak se máš, nějaké stěžování to je nebaví, rady taky ne, sama toho taky moc neřekne, abych toho asi moc nevěděla a když jí něco dám sebou tak nepohrdne.
Ja nemam problem jim pomoct, ale na mě se moc tlačí abych jim pomáhala a jezdila se k nim a někteří si sprominutím můžou válet a dělat si co chcou. O jejich králíky nestojím max je nakrmit a pohladit si je a vyklidit jim. Ale jo něco si od nich vždycky vezmu ale je to spíš tak ze mi to oni dají, ale i kdyby mě nic nedávali tak je mi to jedno. Ale v rodině jsou někteří kteří nemusí nic a jim to prochází a když jim to připomenu tak se prý nemám starat.
Nechám si to líbit neumím se bránit. A taky by se mohli zapojit ostatní, ale ne, protože chodí do práce. Navíc já mám nevýhodu v tom, že jsem musela odejít od našich když jsem měla přesně 415 korun, když se bude v práci vyhazovat tak si u mě neřeknou ta tady dělá 10 let tu necháme, prostě se mám co učit. Není to jak kdysi že všichni meli tak nějak jistý místo u krav a najem za pár korun, ale zas měli jiný starosti.
Napsal: ma11... nedávat ji nic sebou, říct nemám uvařený musela jsem uklízet. Ja se teda neptam já jí tam uklidim sama
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.