Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spadá pozemek nabytý před manželstvím do SJM

Od: kraka odpovědí: 15 změna:

Zdravím, otec před manželstvím s maminkou koupil pole jako budoucí stavební pozemek za 3500Kč, postavili společně dům už za manželství a za 40 let z pole se stala krásná zahrada a také cenná. Chci se zeptat- má právo otec bez vědomí maminky přepsat pozemek na druhou osobu? Spadá pozemek do společného jmění i když ho nabyl před manželstvím ale pracovali na něm společně a veškeré náklady hradili společně?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

@kraka - jde spíše o to, jestli zahrada kterou maminka obdělávala celý život a dávala tam i finance po čase spadne do SJM i když to koupil otec před manželstvím a na katastru je psaný jako majitel on
"Spadnout" do SJM samo od sebe nic z majetku vlastněného před sňatkem samo od sebe nemůže. Jestliže nebyla mezi rodiči žádná dohoda, má otec plné právo se s vým výhradním majetkem nakládat dle vlastního uvážení.

Jestliže matka na cizím pozemku pracovala, činila tak dobrovolně - a pokud "dávala tam i finance" neznamená, že byly prokazatelně z jejího výhradního majetku, pak se těžko něčeho může domáhat. Protiargument totiž krom dobrovolnosti zní, že (zřejmě) ze zahrady pobírala užitek.

hodnocení

2x

NESPADNE nikdy! může pak dostat jen to, co do zahrady financovala za manželství- to je péče.

radajz*
hodnocení

2x

Jak už tu padlo, maminka na pozemek nemá žádný nárok. Pozemek je ve vyhrádním vlastnictví otce a on si s ním může nakládat, jak chce. (Pokud to, co píšeš, odpovídá skutečnosti.) Samozřejmě, že za normálních okolností by to manželé řešili a promýšleli společně, když se na tohle ale ptáš, tak tam úplně normální okolnosti zřejmě nejsou. Pokud maminka do pozemku investovala, tak má nárok na vyrovnání těchto nákladů v případě rozvodu (blbě se to ovšem prokazuje), ale na pozemek, jako takový, jí žádný právní nárok nevzniká.

Pokud maminka do pozemku investovala, tak má nárok na vyrovnání těchto nákladů

Přesně takhle dopadl kolega v práci. Ostrouhal. Soud mu přiznal náklady na zvelebování manželčina majetku, ale jen tři roky zpět. Takže co vysoudil, nestačilo ani na pokrytí nákladů za právníka.

hodnocení

0x

Vlastnictví pozemku je pouze otcovo, pokud je psané na jeho jméno. Takže si s ním může nakládat ja chce. Pokud do toho později něco vložila i manželka / zatravnění, práce atd/, to by se pak mělo vypořádat při vypořádávání majetku při rozvodu- je to ale pouze na jejich dohodě, protože předpokládám, že manželka nemá na to, co vložila do pozemku žádná potvrzení ani účtenky. Snad jedině svědci by mohli být nápomocni v prokazování. Takže otec může pozemek převést, na koho chce.

hodnocení

0x

Odpověď ti dá záznam v Katastru nemovitostí. Z něj bude jasné, čí je pozemek, čí je dům a další věci. Pokud pozemek patří otci, samozřejmě jej může "nechat přepsat" na druhou osobu, ale nemělo by to být bez vědomí maminky, která je patrně spoluvlastníkem (v rámci SJM) toho domu.

hodnocení

0x

Myslím, že nezáleží, že je na něm postaven dům. Pozemek má vlastníka- což je otec, to se nemění ani stavbou, stavba má také vlastníka, což je zřejmě SJM otce a manželky. Je zcela běžné, že stavby jsou na pozemcích někoho jiného.Do SJM spadá jen to, co jsi nabyl ve společném manželství a nikde není jisté, že dům třeba není taky na otce. To je nutné zjistit na katastru nemovitostí, je přístupný po internetu, pokud znáš piopisné číslo domu.

kraka
hodnocení

jde spíše o to, jestli zahrada kterou maminka obdělávala celý život a dávala tam i finance po čase spadne do SJM i když to koupil otec před manželstvím a na katastru je psaný jako majitel on.

"...a dávala tam i finance..."

Finance svoje, získané prokazatelně před sňatkem (případně zděděné, získané osobním darem...), nebo finance společné, získané v době manželství? V prvním případě má na vyrovnání nárok, v případě druhém nikoliv.

Podle Vaší věty "...pracovali na něm společně a veškeré náklady hradili společně..." usuzuji, že jde o případ druhý.

hodnocení

0x

Chci se zeptat- má právo otec bez vědomí maminky přepsat pozemek na druhou osobu? ANO

Spadá pozemek do společného jmění i když ho nabyl před manželstvím ale pracovali na něm společně a veškeré náklady hradili společně? NE
SJM lze rozšířit formou notářského zápisu, ale to asi není na pořadu dne.

Takhle to prostě je. Zákon a morální nárok jsou dvě naprosto rozdílné věci. Žena vlastní pozemek, dělám na něm už 20 let a nikdy mi říkat pane nebude. Já jsem zdědil byt, rovněž před uzavřením manželství, byt nikdy nebyl součástí SJM, ale protože jsem ho prodal, výtěžek je součástí SJM. Svět je plnej paradoxů...

doplněno 18.06.18 08:02:

@ivzez: Byl bych rád, kdyby tomu bylo, jak tvrdíte, ale stále se domnívám, že není: Ledaže bych nerozuměl právnické češtině. bezplatnapravniporadna.cz/...

iz*

»Já jsem zdědil byt, rovněž před uzavřením manželství, byt nikdy nebyl součástí SJM, ale protože jsem ho prodal, výtěžek je součástí SJM.«

To není pravda. Částka získaná prodejem majetku, který patřil pouze Vám, nespadá do SJM.

iz*

Odpovídající si otázku, co je zisk, vykládá jinak, než jak si zisk vysvětluji já.

Zisk je kladný rozdíl mezi výnosy a náklady.

Podle mne by ziskem z nemovitosti byl např. zisk z nájemného v případě, že byste si byt ponechal a pronajímal jej. Pokud jste byt prodal, měl by podle mne být ziskem jen případný rozdíl mezi "vstupní" (původní) hodnotou bytu a prodejní cenou (nikoliv celá prodejní cena). Podle mne není možné, aby majitel přišel o peníze za prodaný majetek ve výlučném vlastnictví jenom proto, že jej prodal v době trvání manželství.

Poznámka: Já ten odkazovaný web vnímám "problematicky". Nejenže poměrně často opakuje stejné otázky s různě "poupravenými" nadpisy (tipuji snahu o zvýšení návštěvnosti), ale několikrát jsem tam narazila i na "originální" výklad. Autor webu provozuje několik různých webů, do nichž kopíruje otázky (a nám pocit, že i odpovědi) odjinud (mj. i z Poradte.cz)...

hodnocení

0x

@amper - Ledaže bych nerozuměl právnické češtině

Vždyť zas tak složitá není ;)

NOZ § 709

(1) Součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství, s výjimkou toho, co

a) slouží osobní potřebě jednoho z manželů,
b) nabyl darem, děděním nebo odkazem jen jeden z manželů, ledaže dárce při darování nebo zůstavitel v pořízení pro případ smrti projevil jiný úmysl,
c) nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech,
d) nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví,
e) nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku.

Z toho logicky vyplývá, že součástí SJM není to, co nabyli manželé před uzavřením manželství. Sice taky platí, že

§ 709

(2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.

což může být například příjem z pronájmu nemovitosti, výnos z prodeje ovoce ze sadu nebo peníze za štěňata feny ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů, ale už ne částka získaná prodejem tohoto majetku, protože, jak výše uvedeno, do SJM nespadá to, co "nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví". To znamená i prodej výlučně vlastněných věcí, nebo naopak nabytí nové věci z výlučných prostředků manžela.

No, pominu to, že právnická čeština je v tomto případě tak jednoduchá, že bezplatná právní poradna poskytuje radu diametrálně odlišnou od zde prosazovaného právního názoru. OK, existují i špatní (kdoví jestli) právníci a ještě k tomu radí na vlastním portále. A zeptám se: Prodám byt v mém výhradním vlastnictví. Utržím dejme tomu 1 mil. peníze leží na účtu. A jsou tedy moje. Úroky z nich jsou společné. (zisk) A teď ty peníze vezmu a koupím za ně třeba chatu. Ta je do prkvančic čí? Počítám, že toho, kdo má lepšího právníka :). Poněvadž peníze jsem převedl na účet (dejme tomu společný) a z účtu hradil koupi a teď: Zaplatil jsem to těmihle penězi a nebo těmi, co už na účtu byly?

hodnocení

0x

@amper - Poněvadž peníze jsem převedl na účet (dejme tomu společný) a z účtu hradil koupi a teď: Zaplatil jsem to těmihle penězi a nebo těmi, co už na účtu byly?

Pomíjím, že vhodnější by bylo uložit peníze za byt jinam, než na společný účet. Ale i tak - pořídíte-li chatu v hodnotě stejné nebo menší, než je částka stržená za byt, velmi pravděpodobně by případný soud uznal, že se jedná o nemovitost pořízenou výlučně z vašich prostředků.

Pokud byste ale použil také prostředky náležející do SJM, pak by dle ustálené soudní praxe takto pořízená věc vždy patřila do SJM, bez ohledu na výši vynaložených společných prostředků. Při případném vypořádání zaniklého společného jmění byste mohl požadovat, aby vám bylo uhrazeno, co jste takto vynaložil ze svých prostředků na společný majetek (viz opět příslušná ust. NOZ).

A ještě upozornění - jak uvedeno, do SJM patří, jednoduše řečeno, zisky/výnosy z výlučného majetku jednoho z manželů, tedy i úroky. Pokud by si manžel za před manželstvím ušetřené peníze (výlučný majetek) koupil cokoli až po svatbě - kdy k jistině přibyl byť minimální úrok - opět by pořízená věc patřila do SJM.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]