Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoření v důchodu

Od: delina® odpovědí: 21 změna:

Jsem v důchodu a mám nějaké úspry, které ale na normálním účtu jen leží. Chtěla bych si zřídit penzijní pojištění nejvýše na 5 let a tak zhodnotit peníze státním příspěvkem. Jen mi zaráží, co jsou v podmínkách úplaty pemzijním fondům, abych pak neplatila víc na poplatcích než jsou příspěvky státu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Také můžete prozkoumat stavební spoření. Celková doba spoření 6 let, a na peníze se nesmí sáhnout, jinak hrozí sankce. Příspěvek od státu 2000 Kč, plus úroková sazba 1,2% a různě. V rámci reklamních akcí se mnohdy /ke konci roku/ nabízí odpuštění, nebo poloviční výše poplatku za uzavření smlouvy. Poplatek povětšinou činí jedno procento z celkové částky na kterou chcete dosáhnout. Měsíční poplatky za vedení účtu jsou od 25-30 Kč.

Pro klienty ve věku senior, byla v roce 2017 připravena akce u Modré pyramidy - Spoření třetího věku, kdy je uzavření smlouvy zdarma. Ale jestli ta akce ještě trvá, nevím. Chce to sledovat, kdy se nějaké výhodnější nabídky od různých st. spořitelen objeví.

hodnocení

2x
Všechny banky jsou pojištěné, i ING. Nejvýhodnější úrok má AIR bank, 1% na sporicim účtu do výše 250tis, na běžném pak do výše 100 tis. Jen je podmínka zaplatit 5x měsíčně kartou. A bez poplatků. Co je na tom k nepochopení? Peníze kdykoliv k dispozici.

hodnocení

2x
Pokud jste v důchodu a nevadí vám, držet peníze 5 let, lepší zhodnocení, než dává penzijní připojištění, nenajdete.

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den, každý ten penzijní fond má určitě zveřejněné poplatky spojené s provozem účtu. Zveřejňují i zhodnocení, jakého dosahují. No v každém ohledu je třeba popřemýšlet nad tím, jestli chcete mít někde peníze vázány 5 let. Po tu dobu je vybrat nesmíte, jinak byste přišla o veškeré výhody.

mate*
hodnocení

1x

Nevím u které banky máte účet,ale k němu múžete mít spořící účet,peníze stále k dispozici,vedení je zdarma.Sberbank dává 0,83%,air bank 1%,ING 0,5%.Úrok není nikdy nijak vysoký,ale peníze jsou k dispozici a proti b.ú. aspoň něco málo.Do rúzných fondú bych neinvestoval.

doplněno 18.06.18 16:06:

Sberbank CZ, do roku 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993, od r. 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím většinovým vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.Sberbank je největší ruská banka.

Sberbank je ta dceřiná společnost ruské polostátní bankžy a spořitelny?

jay*
hodnocení

1x

Mam penzijní připojištění od Alianz a jsem velmi spokojena. Je mozne si predplatit cely rok (i celych 5 let) kdyz 1000 kc/mesic, tak jsou nejvyssi statni prispevky. Podivejte se na jejich webove stranky ci si k nim zajdete aby vam vse vysvetlili. Toto je jiz mych druhych 5 let (ty prvni jsem si vybrala) a jsem presvedcena ze je to pro mne velmi vyhodne. Myslim, ze je tototo sporeni mozne zalozit od veku 65 let (nebo 60, nejsem si jista).

hodnocení

0x

U spořícího účtu Creditas nemusí být založen běžný účet a úročení je 0,6% bez omezení výše vkladu.

usetreno.cz/...

hodnocení

0x

TAky se tu hovoří o Ingbank - už před lety jsem nenašla odvahu a firma stále existuje, to jsem mohla mít naspořena, je to bezpečný a je zajištěná proti úpadku jako třeba česká spořitelna? díky.

hodnocení

Toho se právě bojím, jít do těchto bank, protože většinou nejsou pijištěné a jsou zahraniční. Česká spořitelna má 0,1 % spořící účet, což je k smíchu. Pokud tam tedy není státní příspěvek, nic se nevydělá. Důch. spoření je alespoň garantované, že dostaneš, kolik naspoříš, i pokud to vypovíš dřív než za 5 let.

barbakan*
hodnocení

0x

Vřele doporučuji NN . Už potřetí tam mám smlouvu a jsem velice spokojený i s manželkou, která má už 2 smlouvu.

doplněno 18.06.18 17:46:

Ze státních příspěvků mám 7200 + výnosy NN za smlouvu.

patepresdevate
hodnocení

0x

" Toho se právě bojím, jít do těchto bank, protože většinou nejsou pijištěné a jsou zahraniční."

delina: pardon, ale šíříte NAPROSTÉ NESMYSLY.

Za prvé, vklady v ING Bank jsou 100% pojištěny až do výše 100000 EUR nebo ekvivalentu v Kč (asi 2.5mil Kč), stejně jako vklady ve všech zahraničních i českých bankách působících v ČR. Co vůbec považujete za českou banku? Česká Spořitelna je z 98% vlastněná rakouskou Erste Bank, ČSOB 100% vlastněná belgickou KBC a tak dál, snad jen Fio Banka je zatím ještě česká.

Za další, nejdřív mluvíte o penzijním pojištění, pak o důchodovém spoření, to jsou zcela odlišné věci, penzijní neboli důchodové pojištění je povinné ze zákona a u zaměstnanců je strhává zaměstnavatel přímo z výplaty, tzv.důchodové spoření bylo ukončeno v r.2015 nyní již vůbec neexistuje a nelze sjednat. To co máte na mysli - aspon podle vaší poznámky o státním příspěvku - navíc není ani jedna z těchto možností, ale penzijní připojištění! Mícháte 3 různé věci dohromady. Rozdíly mezi penzijním (důchodovým) pojištěním, penzijním připojištěním, a penzijním (důchodovým) spořením vysvětleny třeba tady cs.wikipedia.org/...

hodnocení

Je mi jedno, jak se to jmenuje, jen se snažím najít produkt, který je bezpečný, zhodnotí vklad a hlavně budu rozumět tomu, co dělám, což u spousty podmínek účtů člověk nechápe, jak to vlastně funguje, protože podmínky jsou psané bankovní řečí a je mnoho napsáno ,,drobným písmem". Ani poradci vám neřeknou správné údaje, o čemž jsem se přesvědčila. Dáma nevěděla, že mají na netu uvedené nějaké poplatky, tvrdila, že oni je nemají. Pak se v tom vyznej. nerada bych o úspory přišla, jako důchodce si to nemohu dovolit.

mate*

Spořící účet u ING mám již dlouho/ING konto/.Je úplně bezpoplatkový,do výše 300 000,-Kč úročí 0,5%p.a.Založit lze z domu přez internet,ovládá se taky z IB nebo na pobočce..Nemusíte mít u nich vúbec běžný účet,peníze z ING konta si převedete ze svého účtu a zpět na svúj účet.První 3 měsíce vám úročí ještě výhodnější sazbou.Peníze jsou jištěny fondem ochrany vkladú.

U banky Creditas /je to čistě česká banka/ je to to samé,hranice vkladu není omezena,celý vklad se úročí 0,5%,pokud z účtu nevyberete nic 3 měsíce,připíšou vám prémii 0,1%,takže úročení celkem je 0,6%p.a.Založíte z domova nebo na pobočce, je taktéž bez jakýchkoliv poplatkú a spadá pod ochranu vkladú.Přístup k penězúm je stále u obou bank.

Za výhodnější úročení u některých bank musíte plnit rúzné podmínky, např. platba kartou,mít v bance investice a pod.Záleží na vás o kolik chcete zhodnocovat své úspory.Lze uložit i u J+T bank na termínovaný vklad 1,05% na 1 rok,vklad je ale min. 500000kč,peníze jsou nedostupné celé období.

hodnocení

To je k pochopení, samozřejmě, ale jsou i skryté háčky, které se člověk dozví, až když na ně dojde. A navíc zůročení tam, kde je to úplně bezpečné a bez přílišných dalších požadavků, je malé, takže se zas tak moc nevyplatí dělat všechny ty transakce s platbou kartou x krát do měsíce a pod. ono člověka nebaví stále zakládat nové účty a převádět finance kvůli desetinám procenta.

mate*

Ale bez plnění podmínek nikde víc než mnou výše spomínaných 0,6% nedostanete.

hodnocení

No, to je právě ta hrůza, takže se vyplatí asi opravdu nejvíc to penzijní nebo jak se to nyní jmenuje.

Tak jestli se vyplatí nebo nevyplatí 3500kc ročně je samozřejmě na zvážení, ale je to lepší než drátem do oka. A nevím jak vy, já používám kartu denně, takže... Větší část financí mám v akciích, kde se bavíme o zhodnocení v desítkách % ale to není pro každého. Dejte si co uznáte za vhodné, ale je třeba vzít v úvahu i okamžitou dostupnost peněz.

mate*
hodnocení

0x

Zajímavý článek "

penize.cz/...

hodnocení

0x

Ono těch článků je více zajímavých - zpravy.aktualne.cz/...

hodnocení

0x

Ze všech variant bych skutečně radil stavební spoření, výnos ze státního příspěvku je asi nejlepší, co se v tomto horizotnu dá získat. Zcela se vykašlete na produkty, které mají v názvu pojištění a penzijní spoření, jejich účel je úplně jiný, než potřebujete vy, tam jde o dlouhodobé placení relativně malých částek.

Pokud je pro Vás 6 let moc, dopručím spíš obyčejný spořicí účet, nebo nějaký velmi konzervativní investiční fond (5 let je příliš krátká doba, abyste si mohla risknout nějaké výkyvy na trhu akcií u odvážnější variant).

Pokud je ta částka nějak trochu vyšší, ale nestačí na celý byt, a nemáte vlastní bydlení, doporučil bych ještě investici do družstevního bytu s nesplacenou anuitou (správně družtevní podíl v bytovém družstvu), kterou budete v klidu pomalu splácet a banka Vás nebude tlačit, abyste to měla do důchodu splaceno, jak by bylo například u hypotéky. Družstevní podíl se pak dá dědit a časem se byt může převést do osobního vlastnictví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]