Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 14 let a mé kamarádce též. S kamarádkou se bavím hodně ale poslední dobou tolik ne. Věříme si a tak mi včera napsala věc z které jsem byla v šoku. Řeže se. Dříve to také dělala a věděla jsem o tom. A její rodiče to potom zjistili takže byla u psycholožky. Jenže- vrátila se k tomu. A řekla mi, že nechce přestat. Nechce se o tom ani moc bavit. Ale zjistila jsem, že je to kvůli jejímu klukovi a pravděpodobně i kvůli rodičům. Zeptala jsem se jí jestli je to i kvůli mě a ona miřekla že trochu ano. To mě složilo na kolena. Chci jí moc pomoc. Dala bych za ní i život a neumím jí v tom nechat. Četla jsem různé příběhy lidí kterým se to dělo nebo i různé články nebo stránky z knich a snažila jsem se zjistit co nejvíc. Kamarádka mi řekla, že tomu nerozumím a že to nechápu. Kouří a dokonce už měla i kocovinu. Ten její kluk o tom neví. Prosím, moc prosím řekněte, co mám dělat. (napadlo mě zajít za třídním učitelem nechci jí tahat k psycholožce)
Ik, chápu, že ji máš ráda a že bys ji ráda pomohla. Moc bych chtěla, aby sis uvědomila, že za to nemůžeš v žádném případě. Je nešťastná a jak má potřebu ubližovat si, tak má potřebu ublížovat i jiným. A ty jsi ta, kterou to zasáhne, podle jejího, hodně. Nic takového jsi nemohla ani udělat ani ublížit jí natolik, že by ses na tom problému podílela. Nesmíš mít pocit provinění! Nebo zodpovědnosti. Člověk člověku nemůže udělat něco tak strašného, že by to vyvrcholilo sebepoškozováním. Jen dlouhodobé problémy v dětství, v rodině, tohle dovedou udělat. Ty jsi dítě, které za kamarádku a její rodinu, v žádném případě nemůže zodpovídat.
Nemáte na škole psycholožku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.