Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystěhování sklepu

Od: radoss® odpovědí: 22 změna:
Dobry den,
pred par lety jsem odkoupil byt s dvema sklepy ( jsou spojené). Jedna se o barak ve kterem je 5 bytů. Ja tedy odkoupil jeden ke kteremu se vztahují i ty 2 sklepy. Puvodne v nich byla posilovna od jednoho z vlastníků jineho bytu. Mel to povolené od ostatnich ze kdyz jsou tyto prostory volne muze ji tam mit.
.
Nu jelikoz jsem to odkoupil ja tak po delších dohadech jsme se domluvili k vyklizení techto 2 sklepů. Jenze.. nechal si tam jeden mensi posilovaci stroj s tim, ze to ted nema kam dat a ze to casem odnese.ubehl rok a pul a stale to tam je. Ne ze by mi tam ta vec nejak prekazela, ale vcera zacali s timto panem problemy az se musela zavolat policie.
.
Tak se chci zeptat... muzu vubec zmenit zámek od sklepa kdyz tam ma on jeste svoji vec? Mam mensi podezreni, ze ji tam nechal schválně aby tam mel pristup. Samozřejmě si s nim chci o tom jeste promluvit, ale to az se uklidni vcerejsi incident.
.
Co bych mel delat v pripade ze me proste pošle nekam? Vystěhovat mu to na chodbu nemůžu treba by to nekdo jiny ukradl nebo poškodil..nebo muzu? dekuji za jakoukoliv radu.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Postavil bych mu "kufry za dveře", vyměnil zámek a ještě ho upozornil, že dalším vstupem do mého sklepa se dopouští přečinu vloupání (přes nový zámek) a jeho jednání bude řešit policie, popř. soud. Zabezpečení jeho majetku je jeho věc, maximálně bych mu změny písemně oznámil.

doplněno 15.06.18 10:16:

Myslím, že rozhodující bude kupní smlouva a pak výměra bytu v KN. Pokud sklepy byly skutečně kupní smlouvou prodány a výměra v KN nesedí, bude třeba provést opravu v KN ale nemělo by to mít vliv na vlastnictví sklepů.

doplněno 15.06.18 10:48:

Ještě doplním, že podle tazatele dům nemá SVL, má jednoho majitele a 2 z bytů v domě mají jiné majitele, a to včetně příslušných sklepů. Proto nemusí existovat podíl na společných prostorech, jsou stále majetkem majitele domu, jen mohou (a musí) být společně užívány - chodby, schodiště apod. Opět by to mělo být upraveno v kupní smlouvě.

Oprava, ne SVL (překlep), ale SVJ

hodnocení

Ano satame presne takhle to je. Jeste si o tom promluvim s majitelem a zjistím se ze je vse v poradku a nechám si sklepy vymerit a připsat na kn. V tu chvili budu moct vystěhovat tu vec na kterou jsem se puvodne ptal :)

hodnocení

2x
Pisemně bych ho vyzval aby si věci do tejdne odstěhoval nebo budou zlikvidovány
Zámek bych vyměnil a vyřešeno

gyfi
hodnocení

2x

První a zásadní věc je, jestli je sklep samostatně vymezený v katastru nemovitostí, tedy je opravdu tvůj. Pokud ano, tak je to pouze tvůj problém a můžeš ho řešit sám. Tedy vyzvat a pak třeba i svépomocí mu to odstěhovat před dveře.

Většinou ale sklepy nejsou v katastru vymezeny a pak se jedná o společné vlastnictví. Tam jste se jako majitelé dohodli(prohlášení vlastníka), jak budete tyto prostory využívat. Zde je proto situace komplikovanější a je třeba toto nejprve řešit spolu se SVJ, aby byla tato dohoda dodržována.

doplněno 15.06.18 10:25:

Pokud nejsou sklepy vymezeny, tak rodiče prodali byt a třeba 10% těchto společných prostor. Aby se mohl prodat samotný sklep a ne pouze podíl, musel by být v katastru vymezen.

hodnocení

Tady je to takhle. Cely barak koupila jedna rodina. Rodice se rozvedli a pri vypořádání prodali jeden byt s jednim sklepem cizímu člověku. Ostatni 4 byty obývají synové/dcery ( ke kterym jsem se přistěhoval a jeden z tech 4 bytu po domluvě s vlastníkem baraku odkoupil do vlastnictvi i s temi sklepy ). Co jsem se díval na katastr sklepy tam zapsané nejsou. Mozna to chapu spatne, ale pokud bych ja byl majitelem nejake budovy tak muzu rozhodnout komu co prodam ne?
hodnocení

Chapu. Takze je v tom guláš. Tvrdili mi toto, ale v katastru jsou opravdu pouze podily. No zjistím si o tom vic od majitele. Diky za info.

Sklepy v katastru neuvidíte. Uvidíte jen jednotky. Dál byste musel vzít Prohlášení vlastníka, kterým se byty v domě vymezily (před léty) a tam dohledat, které sklepy patří ke kterým bytům. V kupní smlouvě budete mít vypsané i ty sklepy. Samozřejmě to může být i tak, že sklepy jsou ve společném vlastnictví a je pouze "právo k užívání". Osobně si nemyslím, že by v tomhle měl být problém.

hodnocení

2x

Co se týče zanechaného movitého majetku po skončení práva bydlení, občanský zákonník ty postupy nějak definuje, koukněte se. Ale z hlavy přesně nevím.

figurek*
hodnocení

2x

no tak pravda, se stavěním kufrů za dveře a vystěhováváním na chodbu bych byl opatrnější. Chtělo by to problém řešit z gruntu, čistě a důsledně.

V prvé řadě zajděte na katastr a nechte si vytisknout dokument, který se jmenuje Prohlášení vlastníka budovy o vymezení jednotek. Není to zase tak drahé, jedna stránka za 10 KČ, budete potřebovat asi 120 korun.

V tomto dokladu najdete popisy a náčrtky splolečných prostor a plánky sklepů s popisem, který sklep patří ke kterému bytu. Je možné, že váš odkup druhého sklepa do tohohle dokladu vůbec není zaznamenaný.

Zajděte si pro tento dokument, mrkněte se jak na tom jste a připište sem výsledek.

Vystěhování sklepu
hodnocení

Tenhle dokument budu mit k nahlédnutí za par hodin. Uz jsem jej i videl kdyz se řešila střecha a kdo kolik zaplatí z celkove castky. Tenkrat jsme se domluvili ze to bude podle m2 kdo kolik v baraku ma. Sklepy jsem videl a byl ujisten ( snad to tam bylo i napsané ) ze patri k bytu, ktery jsem odkupoval. Jeste na to mrknu ale alespon vim co hledat. Moc dekuji
hodnocení

Doufam ze tu nejsem za hnupa co ani nevi co si kupuje, ale majitel nemovitosti je moje budouci tchýně a byt jsem kupoval za "ne drahou" cenu, proto jsem si nezjistoval a neoveroval vse potřebné.

@radoss: V klidu. Náš právní systém je tak složitý, že se všichni učíme nejdražší možnou metodou pokus - omyl. Sdílená zkušenost a rada je tak mnohdy penězi k nezaplacení. Všichni to víme a nikdo tu nemá veškeré potřebné vědomosti. Každý má občas máslo na hlavě a je jednou nohou v průšvihu, takže každý je někdy za Neználka. Proto tu poradna je. A že se tu občas najde nějaký suverén, který má potřebu sdělit všem, že jsou blázni a jen on je letadlo? Stát se to může, stejně jako v reálném životě.

Nic si z toho nedělejte, nedavno jsem koupil družstevní byt a až později jsem zjistil, že část pozemků pod bytem nepatří družstvu, ale městu a budu si muset svůj spoluvlastnický podíl vykoupit. Každý dělá nějaké chybky.

hodnocení

Jsem tedy trochu zmatený. Tak to vezmu jeste jinak... kdyz jsou v katastru vyměřený jen byty a sklepy ne.. muze majitel budovy určit komu jaky sklep náleží? Nebo se to pak rozděluje nejak od oka kolik ma kdo podíl?
.
Protoze kdyz nejsou vymerene sklepy tak se nemůžou ani počítat do podílu ne?
doplněno 15.06.18 10:45: Ano uz chapu. Dekuji pletiplot za vysvetleni.
gyfi

Na základě prohlášení vlastníka nemovitosti lze sklepy vymezit a po zapsání do katastru, pak bude sklep pouze ve vlastnictví "jedné" osoby. Platí to, co je napsané v katastru.

hodnocení

Ano dekuji za vysvětlení

Ještě to doplním. Když se dům rozděluje na byty (správně se říká jednotky), tak vymezuje každý byt a co k němu patří, každá místnost. Přitom se může zapsat, který sklep (sklepy) patří ke kterému bytu a udělat z něj součást té jednotky stejně jako kuchyň, obývák atd. Pak je sklep součástí bytu (nevadí, že to není souvislý útvar), prodává se s ním, započítává se do plochy atd. Pokud to neudělá, zůstává sklep majetkem buď majitele domu, nebo společným vlastnictvím majitelů bytů jako součást společných prostor. Může se dokonce vyčlenit jako samostatná jednotka (nebytová prostora) a nakládat s nimi zvlášť. Co všechno patří do jednotky z toho veřejného online katastru neuvidíte, prohlášení vlastníka tam není zveřejněno, ale možná jde vyžádat za poplatek (to si nejsem jist).

V katastru máte s největší pravděpodobností vymezené "jednotky", u jednotky je pak vlastnický podílna společných prostorách vyjádřený zlomkem. Zpravidla je to velikost výměry jednotky ku součtu výměr všech jednotek, Např. pro byt o velikosti 50,5m2 505/2525 (kdyby bylo všech 5 bytů stejných. A teď, proč píšu zpravidla? Protože zlomky se dají krátit, takže právě u stejného typu bytů by v katastru byl podíl 1/5. Jiný údaj z katastru nahlížením přes internet nevydolujete. Jedině z čitatele zlomku evidovanou výměru (pouze je-li v nezkráceném tvaru, nebo lze-li se dopátrat, jakým číslem byl zlomek krácen) a z výměry pak, odpovídá-li výměře samotného bytu nebo výměře bytu + příslišenství (sklep). Jinak je nutno vyrazit na katastr, případně k původnímu majiteli, který nechával jednotky vyměřit pro popis jednotek, případně grafickou přílohu dokumentu "Prohlášení vlastníka budovy", jímž se jednotky v budově vymezovaly. Zkrátka, jak je již popsáno, buď je sklep součástí (příslušenstvím) bytové jednotky nebo není vymezen, to se ale týká spíš plechových panelákových sklepních kójí. Varianta, že je sklep zcela samostatnou jednotkou existuje rovněž, ale ta by byla jako jediná patrná z nahlížení do KN přes internet.

hodnocení

Moc dekuji za ochotu a Vas cas pri vysvětlování. Ted to chapu a vim na co se zeptat popřípadě co chtit. Moc dekuji vsem
gyfi

Já ještě dodám k odpovědi od pletiplot. Aby bylo vymezení sklepu v prohlášení majitele platné, musí být toto vymezení zapsáno do katastru.

Tedy vždy je třeba nahlédnout do katastru nemovitostí.Tam je odpověď a pouze tam najdu skutečný stav věci.

Ano, v tom smyslu mu radím, psal jsem, že prohlášení vlastníka z toho online katastru nevydoluje, nebo minmálně ne zadarmo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]