Dobrý večer, chtěla bych poprosit o reakce... Máme 12letou dceru, dost kvítko, nemám iluze. Nyní jsem jí našla e-cigaretu ( přístroj vapo)... Je její "kamarádky"- také 6.tř.,ale v jiném městě, maminku znám zpovzdálí a mám obavu,že může být v těchto situacích nad věcí(mají už starší dceru,tato druhá má poměrně dlouho do večera povolené vycházky apod.). Nabízí se otázka: Co s tím? Manžel striktně pro mou původní variantu,tj.ať si dojdou rodiče, já už si tak jista nejsem... Nechci být striktní,současně jde o zákon ( neposkytnout do 18 let věku, tj.nevrátit)a o zdraví. Naivní nejsem, dcera si najde jinde, současně nechci,aby to působilo,ze se nic nestalo...
Jedná se o cizí věc, kterou zadržujete neprávem - ale s ohledem na zákonné ustanovení byste ji neměla vracet "majitelce", ale jejímu zákonnému zástupci.
Kontaktujte rodiče a dohodněte se s nimi na dalším - dál pak můžete postupovat dle jejich reakce.
Nemůžete si ponechat cizí majetek, takže vrátit → ovšem jejím rodičům. Ale napřed o svém záměru informujte dceru → možná se od ní dozvíte, že není komu co vracet...
Zkuste dceři navrhnout, že když se chce chovat dospěle, ať vám s tím dospěle taky pomůže. Vy to kamarádce vrátit nemůžete, tak ať domluví společnou schůzku s kamarádkou a její maminkou, třeba někde v cukrárně, že jí e-cigaretu ráda vrátíte. Uvidíte, jak se k tomu dcera postaví. Pro holky ot bude hodně těžká zkušenost, ale pokud to dokáží, myslím, že s dalšími pokusy budou vyrovnané. Ale třeba taky ne a teprve to rozjedou, když už o tom vlastně víte. S pubescenty je to hold těžké, ale důslednost se v dobrém vrací.
Neřešil bych to. Já i mí spolužáci jsme ve 12 letech samozřejmě zkoušeli kouřit taky. A furt je lepší, když si tu a tam bafne z vapo, než kdyby hulila startky bez filtru. I když jí seřežete p*del a elektronický cigáro zabavíte, těžko jí budete hlídat 24 hodin denně. Chci tím říct, že když si bude chtít potáhnout, cestu si najde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.