Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená tento údaj v katastru nemovitostí?

Od: nikdo* odpovědí: 2 změna:

Zdravím. Kdo se vyznáte v údajích v katastru nemovitostí? Koukal jsem na nějaké pozemky, a nemají vlastníka, je tam jen u položky: "Číslo LV", poznámka: "Parcela není zapsána na LV". Nevíte někdo, co to znamená? Čí je to pozemek? Napadá mě pozemkový úřad, ale nevím. Na katastr jsem volal, ale už tam nikdo není. Dík.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Co znamená, že parcela není zapsaná na LV?

Znamená to, že k dané parcele není evidován vlastník. Neznamená to však, že tato část povrchu zemského vlastníka nemá.
Má, ale je ho nutné hledat ve zjednodušené evidenci.

Malý historický exkurz. Po roce 1948 došlo ke scelování pozemků a zřizování JZD. Vstupem do JZD však vlastníkům nebyly pozemky odebrány - stále je vlastnili, ale užívalo je JZD. Nějakou dobu se pak evidence pozemků vůbec nevedla, a když se začala vést, objevily se v mapách obrovské lány používané JZD. A tyto lány jsou tam někde dodnes a z výše uvedeného plyne, že nemohou mít vlastníka. Tyto pozemky jsou dodnes evidovány v tzv. zjednodušené evidenci. Z pozemkových map byly odstraněny a objevily se tam pouze velké zemědělské lány. Vlastnictví určité části velkého lánu se zjistí nahlédnutím do zjednodušené evidence a do map, které přestaly platit v roce 1956...

zdroj: okpozemky.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

list vlastnictví. Já jsem to pochopil jako jakési administrativní rozdělení vycházející z historie. Že pozemek není napsaný na listu vlastnictví to ještě neznamená, že nemá majitele.

Co znamená tento údaj v katastru nemovitostí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]