Nejste přihlášen/a.
Ahoj,dostala jsem lepší nabídku která je odslišná o 15 000kč hrubého.Zaměstnavatelovi jsem oznámila že od 1.7 už nenastoupím a ohání se že mě dřív jak za 2 měsíce nepustí.Tak mám v plánu mu hodit zítra dohodu a 1.7 už nenastoupit,když se mnou pracují ještě dva kolegové a vykonávají stejnou činost ve které mě mohou zastoupit.Tak mi nic nehrozí že? To že bych dostala paragraf můj nový zaměstnavatel v pohodě vezme.Děkuji za rady
@evelina - Tak mám v plánu mu hodit zítra dohodu a 1.7 už nenastoupit
Máte zajímavý výklad zákoníku práce
§ 49
(1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
(2) Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná.
(3) Každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení dohody o rozvázání pracovního poměru.
Jestliže sdělíte zaměstnavateli, že navrhujete ukončení pracovního poměru k určitému dni a uvedete v žádosti požadovaný termín odpovědi, není dohoda uzavřena, pokud zaměstnavatel ve stanoveném či navrženém termínu neodpoví a nevysloví s návrhem dohody souhlas. K uzavření dohody o rozvázání pracovního poměru nedojde, jestliže účastník, kterému je návrh předložen, návrh odmítne nebo na něj nebude vůbec reagovat.
Pokud se nedohodnete, nezbývá než dát zaměstnavateli výpověď s obvyklou výpovědní dobou, tedy nejméně 2 měsíce.
Muzou mi hrozit financni sankce nebo to je slozite prokazat?
Můžou a není. Přestanete-li svévolně chodit do práce, může to zaměstnavatel posoudit jako neomluvené zameškání práce ("áčko") se všemi důsledky z toho vyplývajícími - nevyplatit mzdy a prémie, krátit dovolenou, požadovat náhradu za uhrazené pojistné na všeobecné zdravotní pojištění, požadovat náhradu škody...
Tak zajímá,mohu přijít o dovolenou a prémie + paragraf?.Nejhorší na tom je že se na mém pracovišti jedná o šikanu,aby mi někdo dával pěstí mezi nohy a smál se že se mám chranit mi normalní nepřijde,ztrácí se mi nářadí,furt poslouchám jak jsem na hovno a k ničemu a že tady nikoho držet nebudou a když podám výpověď tak najednou dělají caviky.
Pokud se nedohodnete, má na ty 2 měsíce plné právo a vy porušíte kde co když prostě odejdete.
Ano můžou. Zaměstnavatel Vám může dát náhradu škody,která mu vznikne tím ,že Vy svévolně nebudete v průběhu výpovědní lhůty pracovat! A ten paragraf-jste si opravdu jistá,že když Vás vyhodí,že to nový zaměstnavatel bude akceptovat?Takových chytráků jsem pak zažil pár a všichni pak brečeli že nemaj peníze,práci ani podporu!
Ale ano, něco vám přeci jen hrozí - zaměstnavatel může po vás požadovat náhradu škody.
A další nepříjemnost, která by vás mohla potkat - když se s novým zaměstnvatelem z nějakého důvodu rozloučíte ve zkušební době (což se může stát), přihlásíte se na ÚP a budete žádat o podoru v nezaměstnanosti, bude se ÚP zajímat i o to, jak byl skončen pracovní poměr s vaším současným zaměstnavatelem (zkoumá se to až půl roku zpětně), a pokud dostanete u současného zaměstnavatele okamžité zrušení pracovního poměru pro zvlášť hrubé porušení pracovních povinností (§ 55 zákoníku práce), nevznikne vám nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.