Nejste přihlášen/a.
Zdravim.
Za par dni mi bude 15 a v soucasne dobe bydlim s pestouny kteri si me jiz soudne osvojili.
Ja odmitam nadale zit s nimi ve spolecne domacnosti.
Mam pritele ktery je vydelecne cinny a postara se o me v dobe dalsi dochazky do skoly a i v oblasti bydleni a dalsich nalezitosti.
Jake mam moznosti?
Žádné. Musela bys být sama plně soběstačná, tzn. sama si vydělávat na obživu, bydlení a všechno. V 16-ti letech bys mohla podat žádost k soudu. Ovšem než by se to projednalo a všechno prověřilo, tak by ti těch 18 možná už bylo. To je ovšem jenom teorie, u tebe nějaká soběstačnost stejně nepřichází v úvahu.
Pokud ti přítel něco takového navrhuje, tak má buď velice jednoduché myšlení nebo je naopak značně vypočítavý.
Ďábel -
Zdravím. Do své plnoletosti máte své zákonné zástupce. Ti za Vás rozhodují a zodpovídají. Představujete si to hodně jednodušše. Když se Vám nelíbí u pěstounů, můžete skončit spíše v dětském domově, než u přítele, pokud byste měla závažné problémy v rodině. Nejste schopna se o sebe postarat, počítáte s tím, že Vás bude někdo živit a hradit za Vás poplatky..Tak to si musíte počkat..
Po dovršení 16ti let se můžete obrátit na soud (zákonní zástupci s tím musí souhlasit) s žádostí o přiznání svéprávnosti. Ale to budete muset prokázat, že jste schopna se uživit a vést samostatný život.. Což Vy nejste. Spoléháte, že to bude dělat Váš přítel. Když se na Vás třeba vykašle, co budete dělat? Půjdete na ulici? Zamyslete se nad svým přístupem k životu. Jste ještě dítě a opravdu nevyzrálé dle Vašich reakcí. Jinak viz:
NOZ § 37 – přiznání svéprávnosti
(1) Navrhne-li nezletilý, který není plně svéprávný, aby mu soud přiznal svéprávnost, soud návrhu vyhoví, pokud nezletilý dosáhl věku šestnácti let, pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti a pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
(2) Za podmínek stanovených v odstavci 1 soud přizná nezletilému svéprávnost i na návrh jeho zákonného zástupce, pokud nezletilý s návrhem souhlasí.
No...§ který toto řeší jsem Vám napsala. Z odpovědí si berete jen to co se Vám hodí, takže já osobně dále odmítám krmit trolla. (To raději půjdu dojit, protože řídit traktor fakt neumím!)
Zdravím, být vámi , tak zajdu s přítelem za vašimi pěstouny a popovídám si v klidu s nimi o tom. Váš přítel jim může u toho zrovna navrhnout , že za vás bude všechno finančně hradit. Od jídla, ošacení, ubytování, školy atd. No a za rok se uvidí. Vše je jenom o vzájemné komunikaci.
To co vám tady říkají rádci není myšleno nějak zle. Pouze máme oproti vám jisté životní zkušenosti.Někdy i velice draze vykoupené a ty vám zdarma nabízíme. Věřte mi , že za pár let si i vy budete říkat jak jsem mohla být tak hloupá a naivní, ale zatím si aspoň zkazíte život a spálíte mosty s lidmi kteří za něco stáli. Více jak 10 rádců s životními zkušenostmi vám říká, že děláte chybu. Myslíte si, že jste chytřejší? V 15 letech?
Svědomí je jako srdce - nemůžete odkrojit kus a očekávat, že zbytek bude fungovat jako předtím.
@eliska 1972 - Myslela jsem,ze se bude vyjadrovat jen ten co je pravne obeznamen s podstatou otazky a vyzna se.
To jste se měla obrátit přímo na právníka, slečno. Nebo spíš ten váš přítel, když se o vás tolik touží starat.
Píšete, že "v soucasne dobe bydlim s pestouny kteri si me jiz soudne osvojili." V tom případě platí
NOZ § 832
(2) Osvojitelé mají rodičovskou odpovědnost.
§ 833
(1) Osvojením zaniká příbuzenský poměr mezi osvojencem a původní rodinou, jakož i práva a povinnosti z tohoto poměru vyplývající. Zanikají také práva a povinnosti opatrovníka, popřípadě poručníka, který byl jmenován, aby za rodiče tato práva a povinnosti vykonával.
Pro vás je podstatné, že "Osvojitelé mají rodičovskou odpovědnost" se všemi právy a povinnostmi z toho nejen pro ně, ale i pro vás plynoucími:
§ 856
Povinnosti a práva rodičů spojená s osobností dítěte a povinnosti a práva osobní povahy vznikají narozením dítěte a zanikají nabytím jeho zletilosti.
§ 857
(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.
Ještě nějaký dotaz?
Máte to slečno nalité do hlavy. Asi jste to někde četla, máte pravdu, opravdu to tady v médiích proběhlo.
Že 15ti letý již ,,skoro dospělý člověk,, se nemá do ničeho nutit. Nechceš dělat školu, tak nedělej, nechce se ti makat, tak nedělej, chceš kouřit, tak kuř atd. alkohol, drogy, chceš spát s klukama, nic není problém.
Však se proti tomu, co je psané v příručce + doporučené postupy, sociální pracovnice postavily /OSPOD/, co že to je za ptákovinu. Vítr vane od Brusele. Zatím jsme tady v Čechách ještě trošku normální, ale budou takové snahy.
Zničit mládež, ať nemá žádnou perspektivu, nemá práci, zabředne d odluhů, do drog, nebude další běžná, normální, pracovitá, rodící rodina. Je to jenom další schůdek, jak zničit národ. A boj pokračuje i v dalších směrech /třeba inkluze, nezidkovky činící se ve školách, multi-kulti výchova, vysoké školy samý humanitní směr, vycházející jsou nezaměstnatelní, obživu najdou pouze v neziskovkách, které opět financuje stát, potažmo my obyčejní pracovníci, dělníci, zemědělci, slušní podnikatelé atd. Ale to se Vás podle Vás netýká, i když byste se měla, děvče, vyučit alespoň tou prodavačkou, švadlenou, knihařkou, kuchařkou, cukrářkou a podobně. Nebo budete that jahody, okurky na plantážích s ukrajinkami?
Co chcete celý život dělat? Dříve mohla holka dělat ve skladu, ale i dnes je ve skladu potřeba vzdělání a škola.
Nebo budete rodit děti? V budoucnu se děti již nemusí započítávat do odpracovaných let /náhradní doby/. A pokud nebudete pracovat, ani na tu státní almužnu, zvanou důchod, nedosáhnete.
Váš vztah s nynějším nemusí trvat věky, nabažíte se mu, ztratí práci, může mít nehodu atd. a půjdete kam? Na ubytovnu a pro sociální dávky. Nebo budete postávat u seřadiště kamiónů?
V současné situaci se prodáváte, ale musíte mít svůj život,svůj cíl. Dospělý člověk /mentálně/ je asi okolo 21 let. tak nepospíchejte.
Pár chyb a překlepů tu mám, omlouvám se, ale ten traktorista a dojička mě dožral.
Myslela jsem,ze se bude vyjadrovat jen ten co je pravne obeznamen s podstatou otazky a vyzna se.
Mam jen jedinou povinnost a to dokoncit povinou skolni dochazku na zakladni skole.Coz za par dni splnim.Nadale me nikdo uz nemuze nutit dochazet na stredni ci uciliste.Trestni odpovednost jiz take budu mit sama za sebe snad jen s vyjimkou financni odpovednosti pri mnou zavinene skode na majetku.
Nebo se snad pletu?
Vubec nechapu jak muzete soudit situaci u pestounu?
Nic o tom nevite,ale presto mate uplne jasno jaka jsem ja a jaci jsou oni.
Kdyz uz tedy umite takto vestit z kristalove koule co mate jiste na stole,nebyly by cisla do sportky?
Jeste jednou prosim aby se vyjadroval jen ten co ma pokud mozno pravni vzdelani a ne traktorista nebo dojicka.
Dekuji
Tady ale moc notářů, advokátů a právníků nechodí. Ti lidé mají úplně jiné hodinové taxy, než sedět u kompu zadarmo a radit mladinkým holčinám, to opravdu nebudou.
Jinak slečno, Vy nebudete nic, ani ten traktorista a ani ta dojička, /s tímhle přístupem ke vzdělání/.
Eliško, nesoudím situaci u pěstounů. Jen soudím, ne, nesoudím, vím, že vůbec nic nevíš o zákonech této země. Nejsem ani traktorista ani dojička (mmch urážíš docela sprostě ty, kteří v těchto profesích pracují a přitom jim nesaháš ani po kolena), jsem vysokoškolsky vzdělaný, tedy pokud ti na tom záleží. Takže vychladni, přečti si znovu, co jsem tiuž napsal a pak už je to jen na tobě.
Jinak podle toho, co tady píšeš, jsi jen hloupá puberťačka.
Toto vše + problematiku, na kterou se zde ptáš, by měl v první řadě vědět tvůj přítel. On se chce o tebe starat, jistě má vše po právní stránce prostudované,co si může-nemůže dovolit. Proč se tedy radši na vše nezeptáš jeho, namísto zdejších dojiček.
Tak to je asi jedna z odpovedi co je k veci.
Samozrejme,ze shanime informace oba dva.Jen si radi overime jestli mirime spravnym smerem.
Kde berete pocit,ze nechci chodit dal do skoly?Ze nechci vystudovat?
Ja osocuji koho?A jak prosim?Vy me muzete dehonestovat,ale ja protoze mi je skoro 15 mam drzet usta a krok?
Tak nevim kdo tady ma mysleni traktoristy a dojicky...
- no, s takovými názory si nejspíš "nabiješ hubu" - ale možná Ti to jenom prospěje - každý si to musí zkusit sám. Proč se nezeptáte v nějaké právní poradně - anebo na to nemáte prachy?
Reakce na příspěvek ve 22.01. Přečtěte si slečno, co jste napsala ve 21.04 - cituji ale již s diakritikou - Nadále mě už nikdo nemůže nutit docházet na střední či učiliště... takže si během cirka hodiny zcela odporujete.
Dobrý den, také Vás nepotěším právnickou radou, ale jestli si chcete poslechnout něco ze života, tak viz odkaz. Ta slečna (zřejmě velice inteligentní) byla starší, ale jeden špatný krok ji zcela změnil život (a jejím rodičům také). Jenom se na to podívejte - a pak si udělejte vše podle sebe. Zdravím!
eliska1972 - o ten pořad nejde, ale ta slečna byla také přesvědčena, že všude lépe než doma. No, a nějak to bylo všechno jinak. Přeji Vám, ať takto neskončíte.
Posta pro tebe?
To snad nemyslite vazne?
No vidim,ze je tu prevaha lidi co vedi asi vse o vsem a co nevedi,tak to si domysli.
Dekuji pekne za nazory,vetsinou hloupe.
To víš že tě nikdo do dalšího studia nemůže nutit.Vždyť se pak už sama,,postaráš,,! Se základním vzděláním budeš mít prima vyhlídky ! Za minimální mzdu někde umývat podělané WC po těch,co ty školy budou mít.Nebo aspoň učňák.Nezlehčuji práci uklizeček,je to práce těžká a záslužná,ale absolutně neohodnocená.Přítel si tě vážit nebude,lásky se nenajíš a on půjde brzy ,,o dům dál,,.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.