Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poraďte co na lednivové kameny, kamenů je hodně a jsou drobné.
Děkuji
Více pít! Občas se prolít urologickým čajem. Užívat dlouhodobě hořčík s B6 vitaminem . Jsou v jednom v tabletách Magnex. Na ledviny obecně je dobrý odvar z petržele / nať i kořen/, E vitamin nalačno, taky dlouhodobě. Nedoporučují se potraviny se šťavelany: špenát, č. řepa, čokoláda, černý čaj, cola, worčestr,rebarbora,ovesné vločky . Obecně ubrat maso a přidat zeleninu, ořechy a cereálie.
Syrová rajčata jsou zásaditá a mírně močopudná, ta mamince nejspíš nedoporučili kvůli kloubům. Látka v nich obsažená / stopově/ u někoho podněcuje artritidy. To by pak všechny lilkovité vč.brambor a paprik..
Tazateli ještě přidám, co je dobré na prevenci ledv. kamenů: meloun, okurky, zelí, mrkev, pórek, cibule, brusinky, citrony...
Ledvinových kamenů je více typů. Nejčastěji se vyskytují kameny ze šťavelanu vápenatého (oxalátové). Pokud lékař získá od pacienta ledvinový kámen, posílá jej k rozboru. Jestliže máte kameny oxalátové, vyhýbejte se potravinám podle rady lisky5. Jedna z babských rad doporučuje popíjení ředěného jablečného octa v kvalitě bio, ten snad by měl kameny rozpouštět..
Obecně se předpokládalo, že požívání příliš mnoho vápníku by mohlo způsobovat rozvoj vápenatých ledvinových kamenů, ale současné důkazy naznačují, že dieta s nízkým obsahem vápníku naopak zvyšuje riziko výskytu ledvinových kamenů. Toto pravděpodobně souvisí s rolí vápníku v navazování přijaté kyseliny šťavelové v trávicí soustavě. Jak se snižuje množství přijatého vápníku, zvyšuje se množství kyseliny šťavelové absorbující se do krve; tato kyselina šťavelová se pak vylučuje ve větším množství do moči přes ledviny. Kyselina šťavelová podporuje srážení krystalů šťavelanu vápenatého asi 15x více než vápník.
Pokud kameny nevyjdou samy, odstraňují se většinou buď ureteroskopicky nebo pomocí ultrazvukových rázů (tzv.drcení kamenů).
Můj nefrolog a urologové, kteří o mě pečují tvrdí, že dieta pouze oddálí vznik kamenů, protože biochemie organismu některých lidí je přírodou nastavena tak, že se v ledvinách kameny vytvářejí. Muži trpí ledvinovými kameny 2-3 x častěji, než ženy.
Bruno, je to tak, nejen vnitřní stěny ledvin, ale i žlučníku. Jakmile se objeví kameny, tak už ten sklon k jejich tvorbě zůstává. Ale dá se naštěstí stravou a životosprávou docela omezit. S vápníkem opatrně, nezužitkovaný dělá paseku v cévách. I v cévách ledvinných. A ve stravě je ho dost. Mléko kravské ho má 8x více, než mateřské! A je v zelenině, cereáliích, ořechách. Lepší, jak tabletku, tak třeba kedluben, mák, sezam... Přisvojitelnost vápníku záleží na dostatku Mg. A klesá s věkem a s nedostakem pohybu. Spíš doporučit D vitamin, který Ca " usadí". Ryby a rybičky, žloutek, smetana, játra. A pro úplnost pohyb na sluníčku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.