Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidni duchod

Od: jana3 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,léčím se se sociální fobií přes rok u psychiatra,předepsal mi několik léků,nemam pocit,že by nějak pomáhaly.Ale třeba zaberou později,naposledy Buspiron.Jsem teď na úřadu práce,ale platila jsem si i sama pojištění,přes rok jsem bez práce.Uřednice se mě ptala,jestli jsem uvažovala o invalidním důchodu,pravdou je,že v tuhle chvíli nejsem schopná práce a trvá to už přes rok.Čekám na termín na KBT psychoterapii o kterou jsem požádala už v únoru nebo březnu a pořád mi termín nedali a příští mají až za měsíc a půl a já jsem pořád bez práce a žiju z úspor.Je mi 40 a mám odpracováno více jak deset let.Psychiatr mi nedal termín,protože já ani on neví,kdy dostanu termín na KBT terapii,tak se mám objednat až po ní,protože léků mam dost.Chci si podat žádost o invalidní důchod a skoro všude píšou,že se to má nejdřív zkonzultovat s ošetřujícím lékařem a teď to mam zavolat psychiatrovi a zvedne to sestra,protože doktor je neustále vytížen,vždy když odejde pacient,už přichází další,takže to tam mám zavolat a konzultovat to se sestrou?Že si chci podat žádost o invalidní důchod,doktor mi řekl že mam první až střední stupeň,tak nevim,jestli si mam tu žádost podat a nic nekonzultovat a spolehnout se na to,že mi fakt napíše to co mi řekl.Co byste mi poradili,mám tam zavolat nebo jít podat žádost?Jinak chodila jsem k psycholožce na individuální terapii,tak už jsem se léčila.Děkuju za názory

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

6x

O invalidní důchod všeobecně si žádáte sama, podle svého uvážení.

Před Vaším uvážením nepotřebujete k tomu žádný souhlas, nebo doporučení lékaře /tím myslím to obvolávání psych./. Závisí to pouze na Vás.

Žádost podáváte na OSSZ, žádost s Vámi sepíše pracovník správy.

Potom následuje kolečko papírování právě od Vašich ošetřujících lékařů, které se k žádosti budou dokládat.

Neurčujete si stupeň, to posoudí až posudkový lékař podle dodaných zpráv.

K žádosti na OSSZ potřebujete předložit: OP, rodné listy dětí, doklady o studiu - výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom, potvrzení o všech dobách v evidenci úřadu práce, pokud bude v budoucnu důchod přiznán a budete jej chtít vyplácet na bankovní účet, tak potvrzení z banky /Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet- majitel účtu, případně na účet manžela/. U důchodu v hotovosti si pošta strhává nějaký poplatek, takže bezhotovostně to je lepší.

pb®
hodnocení

3x

Co vím, tak fobie se odstraňují tak, že osoba s fobií je postupně vystavována tomu, co fobii způsobuje. Pokud had, tak nejdřív kouká na roztomilého plyšového hada na obrázku, pak má hračku plyšového hada, později kouká na pravé hady na obrázku, pak má hračku co vypadá jako pravá. Ve výsledku se nemusí mazlit z živým hadem, ale měl by aspoň koukat do terária bez toho, aby měl záchvat paniky. A tohle je třeba udělat i s vámi. Chápu že si asi nikdy nestoupnete na pódium a nebudete mluvit k davu, ale měla byste být schopná normálně fungovat a nesložit se z toho, když se vás někdo cizí na ulici na něco zeptá. Prášky mohou potlačit úzkost, mohou zvýšit hladinu serotoninu, ale vy potřebujete nacvičovat různé situace. Adaptovat se. Mimochodem víte že sociální fobií trpí nejvíc mladí lidí a s věkem mizí? Prostě si zvyknou, protože člověk si zvykne na všechno. Je to nejvíc přizpůsobivý tvor na planetě.

Co kromě snahy o získání invalidního důchodu se snažit najít práci, která by vám nejméně vadila? Aspoň jako přilepšení k důchodu. Tím že budete zavřená doma, se fobie opravdu nezbavíte. Napadá mě roznášení letáků, uklízečka, žehlení, prostě činnosti, které budete dělat sama bez přítomnosti cizích osob a styk s jinými osobami bude minimální. Takových zaměstnání se jistě najde docela dost.

danys*
Zřejmě jste nepochopila otázku.. nejde o to najít práci, kterou tazatelka může vykonávat, protože nemůže vykonávat žádnou práci.
id

Že nemůže vykonávat žádnou práci tvrdí tazatelka, skutek utek. Když nemohu jednu práci, tak najdu tu, kterou mohu, ale musí se chtít. Třetí stupeň invalidity tazatelka pravděpodobně nedostane. Pokud nemá bohatého manžela či milence, tak tu práci si bude muset najít, aby dosáhla na starobní důchod nebo do smrti bude mít pár kaček z invalidního důchodu.

Tazatelko - nevzdávejte to, vyřizujte důchod a hledejte způsob jak se fobie zbavit nebo potlačit jí (mimo léky).

hodnocení

2x

Dobrý den,

vše podstatné Vám napsala pohanka. Pokud chcete zvýšit své šance na důchod,je třeba doložit co největší množství nálezů-od psychiatra,od obvoďáka(to je povinné),pak i psychologické vyšetření. Prokonzultujte tento problém se svým psychiatrem,až tam půjdete na kontrolu. Obávám se však,že na sociální fobii dostanete tak maximálně 2.stupeň a při částečném stupni stejně musíte chodit na pracák,protože za Vás odvádí pojištění. Stát za Vás odvádí pojištění jen v případě 3.stupně invalidity u které nemusíte být ani evidována na UP.

Měla jsem rok 2.stupeň,pak mi dali 3. Ale já byla šestkrát hospitalizovaná,beru opravdu hodně léků atp...detaily vypisovat nechci. Není tak snadné dostat důchod. Takže si vše dobře rozmyslete.

pohanka*

I kdyby paní dostala první, nebo druhý stupeň, tak i to pomůže, některé firmy vysloveně hledají tento typ důchodců. Pokud je v jejím okolí chráněná dílna tak i tam je šance zaměstnání a její speciální potřeby nebudou považovat za nic výjimečného.

Myslím, že pokud je člověk nemocný bez ID, tak se strašně stresuje, jestli práci sežene, jak bude přijímán, jestli zvládne, ví, že musí jít do práce, aby poplatil bydlení a živobytí, nesmí selhat. A ten tlak naopak na tu nemoc způsobí, že se ještě více rozvine a člověk se dostává do pasti. Proto poloviční úvazek člověku pomůže, neztratí kontakt s lidmi a postupně se může ,,otužovat,, /viz výše s hadem a pavoukem/.

id
hodnocení

0x

Jano, jste si jistá, že máte splněnou podmínku odpracovaných let pro nárok na vznik ID?

naseduchody.cz/...

doplněno 06.06.18 22:01:

Ž8dost si podejte na sociálce a k obvodnímu lékaři dodejte do karty všechna vyšetření. Vašě zdr. karta poputuje na sociálku s potvrzenou žádostí obvodního lékaře. Ten ale potřebuje mít ve vaší kartě zprávy od odborného lékaře.

Nevidím důvod nyní volat svému psychiatrovi. Předpokládám, že jste u něj v léčení a zprávy z kontrol dokládáte obvoďákovi.

jana3
hodnocení

Ano,mám splněnou podmínku odpracovaných let,mám alespoň 10 let z posledních 20 let a mám ještě víc,protože se nepočítají jen roky v práci,jsem si jistá.

hodnocení

0x

Žádost podat samozřejmě můžete, dokonce i opakovaně. Pak záleží na jejím posouzení, zda nárok ne/máte.

Podívejte se sem kupnisila.cz/... - základní informaci tam najdete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]