Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s trvalým pobytem cizince?

Od: l1liii odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

moje známá má jako cizinka již 4 roky trvalý pobyt na území ČR,nyní se musela vystěhovat z místa pobytu /vlastník si pronájmy vydělal na rekonstrukci/,takže vystěhováni byli všichni nekompromisně a rychle.Ona si našla bydlení ve velice příjemné ubytovně na doporučení své spolupracovnice která tam též bydlí.Tato má trvalé bydliště na ubytovně /to bylo vyřizováno ještě na cizinecké policii/,moje kamarádka už si /jako všichni cizinci /musí změnu trvalého bydliště vyřizovat na přísl.odboru Ministerstva vnitra a vznikl jí neřešitelný problém-ubytovna je totiž stavba dočasná,není tedy uvedena v katastru a nemá tedy popisné,ale pouze evidenční číslo.Odbor MV jí odmítl změnu bydliště na tuto adresu provést.Nerozumím tomu,protože občan ČR může mít trvalé bydliště v objektu který odpovídá základním požadavkům na bydlení a má číslo popisné,orientační nebo evidenční.Proč totéž neplatí pro cizince? Dodávám,že uvedená ubytovna je všude řádně registrována a provozována na základě živnostenského oprávnění.
Může někdo poradit jak najít nějaké řešení?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den, zákon 326/1999 Sb. uvádí toto:

§71 odst. (2) Dokladem o zajištění ubytování podle § 70 odst. 2 písm. f) se rozumí doklad o vlastnictví bytu nebo domu, doklad o oprávněnosti užívání bytu nebo úředně ověřený podpis na písemném potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ubytováním cizince; objekt ubytování musí být podle zvláštního právního předpisu11a) označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a je podle stavebního zákona určen pro bydlení nebo individuální rekreaci. Úřední ověření se nevyžaduje, podepíše-li oprávněná osoba souhlas před pověřeným zaměstnancem ministerstva.

-

V evidenčním čísle by tedy problém neměl být.

michal86*

Dobrý den, mám dotaz pouze pro upřesnění. Pokud mám v mém bytě v podnájmu cizince, který by si zde chtěl udělat trvalé bydliště, bude k tomu potřeba souhlas družstva? Pokud ano je k tomu určený nějaký speciální formulář? Děkuji za odpověď

arimas*

co vim ja tak pokud najemce chce mit trvalou adresu v mistu pronajmu tak s tim musi souhlasit majitel bytu. a dalsi vec je pokud chcete pronajimat druzstevni byt tak k tomu musite mit souhlas druzstva. takhle jsem informaci dostala ja :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]