Ahoj vsem,potřebuju radu. Výkonnostně sportuju a poměrně casto se potykam s křečemi do lytek. Nevim kdy to přijde,ale většinou nečekaně v noci. Je to šílená bolest,tecou mi slzy a lýtko hrozně ztvrdne a ja jen v bolestech cekam kdy to přejde,naštěstí to trva kolem minuty-dvou. I rano pak citim,ze se to v noci stalo,zaprvé si to pamatuji(tu bolest nejde zapomenout), a také mam lýtko jakoby natazene..hořčík uzivam,je to pravděpodobně nadmernou zátěží,přesto prosim o radu jak tomu předejít nebo jak se zachovat v noci,jestli to pretrpet nebo se snazit nohi vyklepat,zmacknout..bojím se aby lytko neprasklo(sval) děkuju
Nedostatek hořčíku a i jiných solí tenhle problém nevyřeší. Kdyby měl organismus nedostatek iontů, zmítalo by se v křeči celé tělo. Protahování nebo ještě lépe strečink by se měl dělat po aktivitě, protáhnout svaly dokud jsou ještě vláčné. Je to taková prevence proti křečím. Ale ani to nepomůže, prevence je dostatečný aerobní základ, vytrvalost, teprve potom může přijít na řadu intenzita. Ono ty netrenovane svalové vlákna při vysoké zátěži nevydrží, vytváří se trhlinky a pak stačí málo, třeba místní nedostatečné prokrvení, nedostatek kyslíku a křeč je na světě. Proto k tomu dochází v době, kdy je sval v klidu, zejména v noci. O křečích bych mohl psát romány, dva roky mi trvalo, než jsem začal poctivě trénovat a už tři roky neznám pojem křeče. Ale víte jak to je, začátečník chce být všude první, ať to stojí co to stojí i za cenu toho, že bude zbytek sezóny odepsany. Profík tohle neudělá, přes práh nepůjde...
Když jsem začínal s cyklistikou, byl jsem na tom stejně. Někdy i týden jsem zůstal ležet na gauči, protože se neslo hnout. Dojít na wc byl nadlidský výkon, bylo to na nejmíň hodinu. Špatný trénink, vysoká zátěž, vysoké tepy. Kondicku musíš budovat odspodu, objemy objemy objemy v aerobní zóně a aspoň 2-3 roky nechodit přes anaerobní práh. Až tohle budeš mít za sebou nebudeš vědět, co to křeče jsou a hlavně Tvůj trénink bude mít smysl a výkony půjdou nahoru.
Dobrý den, poradím jen, jak ukončit křeč. Takže, nečekat, jestli přejde, ale buď vstát a rozchodit nebo nejdříve vleže "zatnout" silou chodidlo (špičku / prsty) do protisměru křeče (směrem k hlavě). Nebojte se, lýtko nepraskne. Křeč je stažený sval, tak ho musíte zase roztáhnout. Zdravím!
doplněno 06.06.18 13:04:
kristinka - já jsem všechny noční křeče ustál bez trvalého poškození. Myslím, že to dáte také a sama zjistíte, jak tu bolest překonat. A je lepší něco udělat v počátku křeče, než potom trpět zbytkem bolesti i přes den.
kristinka
Dekuji za odpověď,ale mam opravdu strach se postavit,lytko je vážně jako kamen,bojim se i pritahnout spicku,je to vazne příšerná bolest..nemůže se nic stát?
Většinou mi pomáhalo to, co píše Ben. O hořčíku se hodně mluví, ale křeče nemusí být důsledkem jeho nedostatku. Pokud výkonnostně sportujete, určitě víte, že je důležitá i příprava. Prohřátí svalů, jejich komplexní protažení, dostatečný pitný režim (iontové napoje?), uvolnění a relaxace. Křeče v lýtku nohou být i důsledkem jednostranného přetížení svalu. M.
Vím co to je, plně s vámi soucítím. Ano je to nadměrnou zátěží. Také jsem zažíval často noční křeče, budilo mě to cca dvakrát třikrát týdně. Prostě jsem se snažil lýtko pomalu a ne moc násilně natáhnout došlápnutím ve stoje, nebo rukou tahem za špičku.
Udělal jsem kompromis, snížil jsem zátěž, užívám obyčejné tablety s hořčíkem a důsledně dodržuji pitný režim. A křeče po čase zmizely. Občas ještě cítím, jakoby se chystala křeč, ale stačí lýtko hned protáhnout, lehce pocvičit a je pohoda. Letos jsem větší křeč ještě neměl a noční už vůbec.
kristinka
Děkuji moc a sem ráda ze nejsem jedina,která vi o cem je rec...jak sem psala ve vyšším komentáři,bojím se postavit,protahovat,vážně mam pocit jako by se mel sval urvat... Zátěž bohužel snížit nemohu,protahuju se,valcuju,snad to casem přejde..zkusim dat na Vas a sehnat si nejake tabletky,a asi musim vice pit,přiznávám ze to moc nedodrzuju. Dekuji Vam a pekny den
still10k*
Správně pít je velmi důležité, často podceňované, u opakovaných křečí jedna z klíčových věcí. Tak alespoň víte, co ještě můžete zlepšit Co se týká té bolesti, je opravdu velmi nepříjemná, ale nemusíte se bát lýtko pevně protáhnout. Je potřeba ho protáhnout ne příliš násilně, ale pevně. A zkuste si občas dopřát sportovní masáž od profíka. Jen mu řekněte, že máte křeče, aby se na to zaměřil.
still10k*
Štír také dobře radí Jestli nemůžete ubrat zátěž, tak hlavně hodně pít, doplňovat hořčík a důsledně protahovat a zahřívat svalstvo před zátěží (to mi přišlo tak samozřejmé že jsem to předtím nezmínil). Také si můžete nechat zatejpovat lýtko.
Já si myslím, že musíte zjistit původ. Správnou diagnostiku může udělat cévní lélař. Vytáhne na vás sono a ještě jeden přístroj, nevím jak se jmenuje a buje jasno. Podle jeho nálezu nasadíte řešení.
doplněno 07.06.18 06:30:
Cévař, když zjistí, že problém není "jeho", vám doporučí neurolaoga a ten vás pošle na EMG. A pak už musí být jasno, jestli je zrada v cévách nebo v nervech. Ale stojí za to zjistit, co se bude věkem horšit.
Ona ta žilní nedostatečnost úzce souvisí s tou aerobní kapacitou, jak jsem psal výše. Pravidelný trénink v aerobnim rozsahu, tenzní neboli kapilazirační intervaly, taktéž v aerobnim pásmu, rozvíjí kompletně aerobní kapacitu. To nejsou jen svalové buňky, ale hlavně zvětšuje se objem srdce, kdy na jeden stah vytlačí více krve = kyslíku. S tím roste i kapacita plic a přenosová kapacita žilního systému, více červených krvinek. Trenovanost nebo výkonnost závisí na množství dodaného kyslíku. Při nedostatečném lokálním prokrvení se tvoří laktát, dojde k zakyseleni a v souvislosti s pretizenou bunkou pak dochází ke křečím. Samozřejmostí je zde i pufrovaci kapacita, ale nedostatek iontů je někde až na posledním místě, co se týká křečí. Organismus má obranné bariéry a nenechá se zabít fyzickým vyčerpáním a jakýkoliv nedostatek předem hlásí únavou, bolesti...
liska5
Štíre, ona to jako výkonnostní sportovkyně musí znát. Zamléčnění, rozklusání, vyklusání, protahování, masáže, Gainery. Takže jediné řešení, když neví, kde je chyba, je sportovní lékař.
Tohle se mi párkrát stalo ale příčina mi byla jasná, spustil to nesprávný pohyb. Stává se to i u jinych svalý, když se jde v pohybu za svalův rozsah, sval jakoby přeskočí.
Mě to dělává ráno po probuzení cca na 5 sekund, když se celý vleže protáhnu. Jednou týdne chodím 50-ti kilometrové túry po horách a lýtka asi nemají z toho velkou radost.
Jsem už starej pes, ale na kole jezdím rád. Vždycky mě večer po ježdění berou křeče, takže užívám Magnesium s B6, a dost piju během ježdění. Je fakt, že ty moje starý svaly už asi lepší nebudou, ale aspoň tomu tímto trochu předcházím.
Někdy je to nejen nedostakem hořčíku, ale chybí i sůl / pocením ubyla/ i další minerály. Ideální jsou práškové nápoje nebo gelové směsi, které se berou buď před, nebo při a pak po výkonu. Zkus se zeptat na poradně Nutrilon, nebo v lékárně či ve fitku.
Přemýšlím nad tím. Jak jste na tom s žilním řečištěm? Jestli tam není nějaká nedostatečnost. Nemáte v rodině křečové žíly? Asi by bylo na místě cévní vyšetření a třeba už teď zkuste lymfomasáže. Ruční, přístrojové ne. A jak psala Ivzez, probrat to s trenérem a se svým sportovním lékařem.
Liško, nemusí to být křečové žíly. Na povrchu nohy krásné, hladké, ani vnitřní křečáky to nemusí být. Ale žíly nebo tepny ucpané, pláty, nevím, jak se te xynd jmenuje. Pak pomohou profuky nebo stenty. Pokud problém nebude natolik velký, že je potřeba řešit bypassy. Proto tazalku posílám k cévaři. Ten odhalí a vyřeší problém.
liska5
Babko, to je nejspíš mladá sportovkyně, o tepenných problémech neuvažuju, ale žilní nedostatečnost je velice častá už i u mladších. Tazatelka by měla problém konzultovat s lékařem a zároveń by měla dát na rady Štíra. Ale to by měla z tréniků znát. Taky mne napadla bederní páteř. To znám na sobě. Jak tam je problém / posun obratle, únavová zlomenina,../, tak zlobí i nohy vč. nočních křečí. Jenže já nechala závodního sportu před víc jak 20 lety..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.