Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
utrpěl jsem úraz při dopravní nehodě, kterou jsem nezavinil, a díky tomu jsem byl několik měsíců v pracovní neschopnosti.
Díky této pracovní neschopnosti (resp. režimu povolených vycházek) jsem se nemohl účastnit rodinných oslav, nemohl jsem cestovat do zahraničí, ani se účastit aktivit spolků, ve kterých jsem členem. Nemohl jsem ani trávit čas na chatě, neboť během povolených vycházek nebylo možné absolvovat cestu tam a zpátky, aby tam člověk mohl pobýt rozumnou dobu.
Kompenzována mi dosud byla pouze újma na výdělku a bolestné.
Moje otázka zní, jak prokázat a vyčíslit ostatní výše popsanou újmu, která mi vznikla. A zda ji je možné požadovat kompenzovat po pojišťovně viníka, kde má povinné ručení, či zda kompenzaci této újmy musím požadovat přímo po něm. Děkuji a přeji vám, aby se vám nestalo, to co mě.
A víte, vážení, že mně se ten dotaz až tak hloupý nezdá? Tazatel měl třeba půl roku naprosto v prčicích. Ne svoji vinou. Proč by nemohl za to dostat odškodnění, když třeba celebrity a politici se soudí, když o nich někdo na veřejnosti řekne pravdu? Že jsou to blbci !
Asi by to muselo jít pšes psychickou újmu. A hlavně je potřeba opravdu dobrý právník.
Jak dlouho jste byl na neschopence? Jestli se Vám kvůli (nikoliv díky!) nemoci krátila dovolená, máte nárok na náhradu i za tu dovolenou, na niž Vám kvůli nehodě a nemoci nevznikl nárok. Nevím o žádném pojištění, které by pokrývalo způsobení nemajetkové újmy. Budete muset žalovat viníka nehody.
@arkur - jak prokázat a vyčíslit ostatní výše popsanou újmu... zda kompenzaci této újmy musím požadovat přímo po něm
Jak vyčíslit viz ust. § 2958 - "Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti."
O náhradu škody budete muset žalovat přímo škůdce - jen pozor, určování adekvátního odškodného je na úvaze soudu.
NOZ
§ 2951
(2) Nemajetková újma se odčiní přiměřeným zadostiučiněním. Zadostiučinění musí být poskytnuto v penězích, nezajistí-li jeho jiný způsob skutečné a dostatečně účinné odčinění způsobené újmy.
§ 2958
Při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného, nahradí mu škůdce i ztížení společenského uplatnění. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.
§ 2971 Náhrada nemajetkové újmy
Odůvodňují-li to zvláštní okolnosti, za nichž škůdce způsobil újmu protiprávním činem, zejména porušil-li z hrubé nedbalosti důležitou právní povinnost, anebo způsobil-li újmu úmyslně z touhy ničit, ublížit nebo z jiné pohnutky zvlášť zavrženíhodné, nahradí škůdce též nemajetkovou újmu každému, kdo způsobenou újmu důvodně pociťuje jako osobní neštěstí, které nelze jinak odčinit.
Já z tebe mám pocit, žes byl dlouho na sluníčku a teď ti není dobře.
Podle tvojí otázky mi připadá, že tvůj úraz byl ještě hodně mírný a že bys potřeboval absolvovat mnohem závažnější úraz, po které budeš rád že jsi naživu. Rodinné oslavy, cestování do zahraničí, spolky nebo chata - to všechno jsou dobrovolné činnosti, do kterých tě nikdo nenutí. Takže teď už jsi zdráv a můžeš pokračovat ve všech svých aktivitách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.