Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok vnučky na dědictví?

Od: valeri odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

chtěla bych znát vaše názory na situaci v naší rodině. Zajímalo by mě, jestli já jako vnučka můžu mít nějaký nárok na byt po mém dědovi, popřípadě jestli byste mi mohli poradit za kým jít a tohle řešit, jestli to má ovšem vůbec smysl *nevi*

Dědovi je 80let, má jediného adoptivního syna (mého otce – je mu kolem 50ti let) který od nás odešel v mých 4 letech a nijak se o mě nezajímá. Naposledy jsme se potkali asi před rokem a půl přímo u dědy, protože u nich skoro dva roky bydlel. Má ještě jednoho syna, kterému je 10let. Otec nepracuje, vím jen, že občas proběhly nějaké práce načerno ... Před několika lety byl zavřený za podvody, proběhly tam i nějaké drogy, dluží peníze.. Neustále si mění telefonní čísla, děda ani neví, kde se teď nachází, zavolá jim tak jednou za měsíc. Trvalé bydliště má napsané u nich, chodí mu tam dopisy, které ani neotvírá...

Od dědy dostal před několika lety už jeden byt po jeho mamince (mojí prababičce) a tento byt okamžitě prodal a peníze z něj rozházel bůhví kde, nezbyla mu ani koruna. Chtěla bych nějak zabránit tomu, aby dostal i tento. S dědou se o tom moc mluvit nedá, že prý je to přece jeho dítě a kdesi cosi...Nejde mi o majetek i když jsem si vědoma, že já už dnes nemám šanci si pořídit vlastní byt při podmínkách co momentálně panují. Klidně tam otce nechám bydlet celý život, pokud bude mít zájem. Jde mi jen o to, aby neměl právo ho prodat a peníze vyhodit oknem stejně tak, jako to udělal předtím, protože si absolutně neuvědomuje, jak cenné v dnešní době nemovitosti jsou. S dědou nemají dobré vztahy, můj otec je cholerik a někdy jsem měla strach, aby babičce s dědou něco neprovedl. Když jsem se s ním sešla naposled mluvil tak, že čeká až oba zemřou a on na ten byt konečně dosáhne...*alene*

Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@valeri - Zajímalo by mě, jestli já jako vnučka můžu mít nějaký nárok na byt po mém dědovi
Nemůžete. Váš otec, tedy jeho syn, je nepominutelný dědic ze zákona

NOZ § 1643

(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.

Protože s dědečkem "se o tom moc mluvit nedá", nepřichází v úvahu asi ani závěť, natož vydědění, takže vy i váš nevlastní bratr nemáte možnost byt získat.

Ošklivě řečeno - jediná šance, jak na byt "dosáhnout" by byla, kdyby váš otec zemřel.

hodnocení

1x

Vydědění nepřichází asi v úvahu, takže jediné řešení je závěť, ve které syn jako nepominutelný dědic musí dostat aspoň 1/4 zákonného podílu (tedy čtvrtinu bytu, vy pak tři čtvrtiny - předpokládám, že kromě bytu děda žádný jiný majetek nemá). A pro vás by bylo ideální pak od otce tu jeho čtvrtinu odkoupit.

Ale pokud děda závěť nenapíše, pak jediným dědicem je jeho syn a je jeho právem s majetkem naložit, jak bude chtít. Propít, prohrát v kartách...

iz*
hodnocení

0x

Valeri, nejspíš jste svou otázku tak nemínila, ale vyznívá hrozně.

Ne, vnučka (ani nikdo jiný) nemá nárok na vlastnictví majetku, který patří někomu jinému (nemáte právo vlastnit dědečkův byt). Dokud Váš dědeček žije, je to jeho majetek a on má právo s ním nakládat, jak uzná za vhodné.

O dědictví půjde až po dědečkově smrti, kdy budou dědit jeho děti (Váš otec).

Jsou tři způsoby, jak byste se k bytu dostala Vy. Nejjednodušší by byl dar bytu Vám. Samozřejmě s věcným břemenem dědečkova dožití v bytě. Ovšem, jestli se s dědečkem nedá mluvit...

Poznámka: Kdyby otec zemřel, dědila byste nejspíš společně se svým bratrem. (Předpokládám, že ten desetiletý chlapec není dědečkovým synem, ale synem Vašeho otce.)

ppp
hodnocení

0x

Podívejme se na § 1646 občanského zákoníku

(1) Ze zákonných důvodů lze nepominutelného dědice vyděděním z jeho práva na povinný díl vyloučit, anebo jej v jeho právu zkrátit. Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který

a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,

b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,

c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo

d) vede trvale nezřízený život.

(2) Zůstavitel může vydědit i nepominutelného dědice, který je nezpůsobilý dědit, a proto je z dědického práva vyloučen.

(3) Přežije-li vyděděný potomek zůstavitele, nedědí ani potomci vyděděného potomka, ledaže zůstavitel projeví jinou vůli. Nedožije-li se vyděděný potomek smrti zůstavitele, pak jeho potomci dědí vyjma těch, kteří jsou samostatně vyloučeni z práva dědického.

§ 1647

Zůstavitel může vydědit i nepominutelného dědice, který je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že tu je obava, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl. Učinit to však může jen tak, že tento jeho povinný díl zůstaví dětem tohoto nepominutelného dědice, popřípadě, není-li jich, jejich potomkům.

pohanka*

No, jo, když on děda ale svého adoptivního syna vydědit nechce a nehodlá. Možnosti jsou, ale pokud otec /majitel bytu/ neučiní žádné kroky, tak nastoupí dědění dle zákona.

Dělo se to v minulosti, kdy potomek prohýřil, či prohrál v kostkách dědictví po předcích a je vidět, že i dnes jsou takové případy. Myslím ale, že těch, kteří si váží a s péčí spravují je více.

Tazatelka to myslí dobře, ale zatím s tím nic neudělá. Co bude, ukáže čas.

hodnocení

0x

@ppp - Podívejme se na § 1646 občanského zákoníku
Podíváme-li se, zjistíme, že klíčové slovo je "může".

Jenže podle tazatelky "S dědou se o tom moc mluvit nedá, že prý je to přece jeho dítě a kdesi cosi...", tudíž sice "může", ale zjevně nechce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]