Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s pecovatelstvim

Od: honzamachy odpovědí: 14 změna:
Zdravim.Mel by jsem dotaz.Moje mama ma invalidni duchod ale nema plny.Jde mi o to aby jsem mohl delat pecovatele svoji mame.Sama dojde do cukrarny nebo se sama naji i umeje ale neni schopna uklizet,prat,poradne se o sebe starat ...nestriha si nehty malo kdy se sama prevlikne,neuvari..naposled na to zapomela a nastesti spalila jen hrnec..finance za ni resi jeji sestra s kterou ani moje mama ani ja nemame moc dobre vztahy.Bylo by pro me lepsi i kdyz tezsi byt pecovatel svoji mami abych nemusel chodit do prace ale mel cas se starat o mamu.Mame barak takze je tu hodne prace a nestiham chodit do prace a delat jeste tisic veci doma.Opravdu uz nemuzu tak doufam ze mi nekdo kladne poradi a predem dekuji za odpovedi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Já celkem tazatele chápu. Jestli je celý den mimo domov, tak může s obavami přicházet domů každý den, co se tam opět stalo.

Kde žije - bydlí sestra? Pokud někde nablízko, tak může ona zaběhnout do domu a pomoci mamince. Napsal jste, že se jí stará o finance, tedy i nakupuje, vaří? Dcera by se o matku měla postarat asi více, přece jenom je jí péče o domácnost a matku bližší jako ženě. Ale možná, že chodí do zaměstnání též, nebo musí k vám dojíždět, tak to také nejde.

Pokud budete jako pečovatel osoby blízké, tak jste pojištěn jak po důchodové stránce, tak i po zdravotní. Bude to Vaše zaměstnání. Počítá se jako náhradní doba pojištění zase na Váš starobní nebo invalidní důchod.

V případě pečovatelství se budete chít zřejmě postarat o maminku i po finanční stránce, což je celkem logické. Budete muset se sestrou spolupracovat.

Pokud Váš příjem s matčiným důchodem a příspěvkem na péči a mobilitu nebudou stačit, můžete ještě žádat o nějaké sociální dávky na dorovnání.

Přece jenom životní náklady v domě jsou vyšší, než v bytě.

Příspěvek na péči je odstupňován a jako zaměstnání se počítá od II., III., IV. stupni závislosti.

Sociálni pracovnice přijdou a mají docela dlouhý seznam úkonů, který s maminkou projdou, na každou otázku odpoví, jak to zvládá, co dokáže a to se vyhodnocuje.

Začněte u obvodního lékaře matky a odd na oddělení sociální péče, pod který spadáte. /třeba místní úřad, nevím, kde bydlíte/

I při pečovatelství můžete chodit do zaměstnání, třeba si můžete najít práci na částečný úvazek a zatím na maminku může dohlédnout někdo jiný, nebo si najdete domácí práci /kterých tedy moc není/.

Ale možnosti jsou, jak tyto situace řešit. Informace máte v odkazech od jiných rádců, ale podobných a stejných info je na internetu spousta.

doplněno 04.06.18 19:32:

Snad to tady ještě nezaznělo, ale upřesňuji, že řízení o přiznání příspěvku na péči se zahajuje na základě písemné žádosti podané na tiskopisu předepsaném ministerstvem /žádosti jsou k dispozici na kontaktních pracovištích krajských poboček Úřadu práce/. Případně si žádost můžete stáhnout ze stránek MPSV - viz elektronické formuláře.

Vyplněnou žádost odevzdáte na ÚP podle místa trvalého bydliště.

Na portále MPSV najdete ,,sociální politika,, a tam si všechno, co Vás zajímá najdete a rozklikáte.

doplněno 04.06.18 19:47:

Vidím, že jsem se překlepla, nejedná se o dceru, ale sestru maminky.

Jinak, jak se může sestra starat o finance? Matka je nesvépravná? S penězi by si měla disponovat Vaše matka. Též s příspěvkem na péči. A platit tomu, kdo se bude o ni starat.

Poraďte se s jejím ošetřujícím lékařem, kdo by zvládl péči o vaši matku lépe, jestli Vy, nebo třeba i nějaká jiná blízká osoba, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb. Nevíme, co přesně maminka potřebuje.

Také je divné, že píšete, že její sestra se stará o její finance, ale zároveň ani s maminkou a ani s Vámi dobře nevychází? To je divné, přece nesvěřím peníze člověku, se kterým mám problémy. Možná, že nemáme od Vás všechny informace, ale základy, jak případně postupovat dále, máte.

hodnocení

0x

Myslím, že vaše maminka na tom ještě není tak zle, abyste na ni pobíral takový příslěvek, který by vám umožnil nechodit do práce.

Podle následujících odkazů posuďte sám.

mujduchod.cz/...

mujduchod.cz/...

jofa*
hodnocení

0x

Pokud maminka sama vstane, umeje, dojde na toaletu, dojde do cukrárny, může se tudíž i sama najíst tak ji pravděpodobně nepřiznají žádný příspěvek.

Těch skutečností si zjistí více, jestli bude mít nárok, třeba na ten nejnižší. Doporučí Vám pečovatelskou službu, pokud je v dosahu a ta zajistí částečně potřeby, které maminka vyžaduje. Jinak se budete muset postarat z rodiny. Leckdy je to těžké, ale při dobré vůli jde to. Jestli máte barák a kolem práce, na to se nebere ohled při posuzování příspěvku.

jabraka*
hodnocení

0x

Moje sestra po přiznání invalidního důchodu "na hlavu" byla v péči matky,než tato zemřela.Pak jsem požádal o přiznání pečování,přesto že sestra chodila sama na procházky,ohřála si oběd,uklidila byt a podobné nenáročné činnosti-.O pečovatelství rozhodla ač ČSSZ.Postupně jsem musel zažádat i o zbavení svéprávnosti.Rozhodl soud.

JABRAKA

hodnocení

0x

Tady máte přehled stupňů závislosti kupnisila.cz/...

Ale podle toho, co o mamince píšete, asi do té práce budete muset chodit dál.

pb®
hodnocení

0x

Nestíháte chodit do práce a dělat tisíc věcí doma. To je každodenní realita většiny žen, které také chodí do práce, k tomu dělají tisíc věcí doma a ještě se k tomu starají o děti. Zažádat o příspěvek můžete na úřadu práce, ale jestli, tak máte nárok na ten nejnižší, tedy 800Kč měsíčně. Pro srovnání, my se staráme o partnerovu babičku a ta má druhý stupeň, tedy 4400Kč na měsíc. A to nechodí, opravdu neudělá ani krok, jen zvládne vstát z postele a přesednou na vozík, i když někdy jí už musíme zvedat. Nosí pleny, na záchod si nedojde, vše jde do plen. Neumeje se, možná tak jedině ruce. Na jedno oko slepá na druhé téměř taky, špatně slyší. Kompletně se sama neobuje ani neoblékne, zvládne tak sama strčit nohy do pantoflí a převlíknout noční košili. Kalhoty ani sukni není sama schopná si obléknout. Obědy jí vozí, sama nenakoupí a neuklidí, nikdy to nedělala. No a na vyšší stupeň nemá nárok, protože jí to myslí, zvládne komunikovat s okolím, hospodařit s penězi a sama se nají. U vaší maminky je otázka, jestli když si sama dojde na záchod, umeje se, oblékne a nají se, dojde do cukrárny, jestli se jí ostatní věci už dělat prostě jen nechtějí, nebo má k tomu třeba počínajícího Alzheimra. Kdo se sám umeje, ten se sám i převlékne, že se mu nechce, to už je věc jiná. Někteří senioři prostě jsou takoví.

Tak to zkuste, ale podle mě nemáte šanci příspěvek získat. Nejvyšší stupeň se přiznává naprostým ležákům a i tak je to mrzkých 13200 a pozor, nejsou to vaše peníze, ale toho o koho se pečuje a ten s nimi nakládá. Když se rozhodne nedat vám ani korunu, tak jí nedostanete a když si jí vezmete, je to klasifikováno jako týrání seniora. A to se ještě ta doba, po ktrou se staráte o příbuzného, nezapočítává do důchodu a o to se důchod krátí. Já bych tedy pečovatele na plný úvazek s tím, že odejdu z práce, nedělala ani omylem.

pohanka*

Nesouhlasím, že doba, kdy člověk pečuje, že se nezapočítává do odpracovaných let. Při splnění všech podmínek se doba pečování bere jako zaměstnání. Tedy jakoby tazatel pracoval.

Nemůžete srovnávat péči o dítě, které dáte do školky, školy, družiny, kde je dohled nad dětmi, je jim podána strava a oproti dospělým člověkem, ale který má zřejmě nějaké problémy s pamětí, s myšlením, nebo s pohybovými problémy.

Pro takové lidi bez dozoru potom může být nebezpečná i vlastní domácnost.

Ale započítává se to do důchodu, máte špatné info, jsem takto doma se ženou už osmý rok. Ale máte pravdu, že je to mrzkých 13200, ale to udělali soudruzi Drábek a Nečas, kteří mnoho invalidních občanů "papírově"zázračně uzdravili a tím ušetřili státní kasu v době krize. Ač nejsem věřící, tak pán Bůh jim to vrací i s úroky, jednomu, tak druhému!*palec2*

Musím se přidat. Do důchodu se to započítává. To vím naprosto bezpečně. To má právě ta moje kamarádka. nevím teda jak a kolik, ale započítává. Je o osm let mladší než já a už o maminku pečuje asi tak 4 roky. Nemá to jednoduché, protože je strašně omezená ve všem. Ta hrozná nemoc vyžaduje neustálou péči. Vím, že by ji ráda dala do nějakého domu, kde jsou na to lidé specializovaní, ale protože se jí nepodařilo sehnat práci, která by odpovídala jejímu vzdělání a nárokům, tak se raději stará o nemocnou maminku, protože to je východisko. Ale já vidím, jak je z toho psychicky zdeptaná. Vím, že toužebně očekává moment, kdy bude moci jít sama do důchodu a bude moci dát maminku někam do ústavu.

hodnocení

0x

Nestíháte dělat tisíc věcí doma.

Ale to je úplně normální. V domě, kde žije někdo starý a nemohoucí, se musí tisíc zdánlivě nutných činností často redukovat třeba jen na deset. Dům i zahrada zákonitě pustnou. Pokud nemáte někde v bance pěknou sumičku, musíte se s tím smířit. Ani nejvyšší příspěvek na péči toho moc nezachrání, s ním rozhodně nezaplatíte celodenní péči pečovatelek. Buď budete vydělávat a platit pečovatelky, nebo půjdete do předčasného důchodu (pokud je to možné, ale je to velmi nevýhodné) a péči o maminku vykonávat sám. Pak ale rozhodně nebude čas na těch tisíc věcí... Stáří není pěkné...

Bimbam, stáří je náhodou hezké. Ale záleží na člověku. Já se už rozhodně nemohu počítat mezi mladé, ale celý život jsem byla pracovitá a podnikavá. A to mi zůstalo. Je pravda, že s přibývajícím věkem toho už tolik nezvládnu a kolikrát už si řeknu, že tohle a tohle udělám druhý den. Ale abych se na všechno vykašlala a zlenivěla, to se mi asi nestane. Ono fakt záleží na tom, jaký člověk je ve své podstatě.

Suzy - za stáří, o kterém jsem se zmínila nepovažuji věk a duševní stav, ve kterém jsme třeba my dvě. Možná jsem některými vzpomínkami příliš zatížená, že na to opravdovské stáří s pečovatelkami, krmením a přebalováním nevzpomínám ráda. A někdy toho sdělím víc, než je potřeba. To je pravda.

Bimbam, já rozumím. Ale neznám to z vlastní zkušenosti. Moje maminka zemřela po mozkové mrtvici hodně rychle a v nemocnici. Takže nevím co to je, starat se o nemohoucího člověka. To si musí určitě každý prožít, aby dokázal soudit. Ale tady u tohoto tazatele mi přijde, že je jeho maminka docela soběstačná. Teda kdyby jenom trochu chtěla. Ale opět. Nevíme jak to ve skutečnosti je.

hodnocení

0x

Mám kamarádku a ta se stará o svou matku a nemusí chodit do práce. Ale její matka má "Alzheimra". Překvapilo mne, že píšete, že Vaše maminka si sama dojde do cukrárny. A do obchodu nakoupit už si nedojde? Myslím si, že byste si měl promluvit s maminkou a vysvětlet situaci jí. Že to prostě nezvládáte a že by Vám měla pomoct. Kolik je jí let? Není to jenom její zvyk, o nic se nestarat? Protože jestli je to tohle, tak na to nedostanete ani korunu. Proč není schopna uklidit, když je schopna dojít do cukrárny? Já bych se právě sešla s její sestrou a prodiskutovala to všechno s ní, když je to ona, která se stará o finance Vaší matky. Obávám se, že tohle za Vás stát nevyřeší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]