Nejste přihlášen/a.
Tak Vy rodiče musíte být ty první, kdo to změní.
1. Matka musí přestat pít alkohol.
2. Vy by jste si měl kvůli dceři najít práci s 8 hodinovou prac. dobou. Když pracujete 16 hodin - píšete KAŽDÝ den,/ tzn. že jste v práci od 6.00-22.00 hod,? /, jak vám potom mohou svěřit k návštěvě dcerku.
Ale je dobře,že jste s ní v kontaktu aspoň přes SMS.
To je nějaké divné.
Domov má povinnost spolupracovat s odpovědnými osobami za dítě.
Kde to děcko máte? Podívejte se na jejich stránky a stáhněte si jejich vnitřní řád. Možná, že nepostupujete správně podle tohoto řádu. Musíte dodržet jejich postupy. Hlavně asi budou chtít vše písemně. naučte se to nazpaměť. To je právě ten Váš zájem, Musíte jim být roven a nepůsobit jako prosebník.
Nebo všeobecné informace najdete, /co platí pro všechny domovy/ na stránky ombudsmana - veřejný ochránce práv. Případně se na jejich stránkách můžete na vaši záležitost zeptat.
Jako zákonný zástupce máte povinnosti i práva. Obraťte se na ředitele nebo zástupce zařízení a chtějte spolupracovat. Chtějte nastavení pravidel návštěv. Jednání může být přítomen třeba psycholog, sociální pracovník, vedoucí vychovatel apod.. Musíte projevit skutečný zájem. Zajímejte se Vy osobně pravidelně o prospěch ve škole, o jeho zájmových aktivitách. Pokud Vám předloží týdenní rozvrh /mají i roční, měsíční/. Co právě budou dělat o víkendu. Poptejte se, jestli Vy nemáte přednost se svou návštěvou a aktivitou před výlety domova. V neděli je většinou volno? To se snad na výlety nejezdí.
Dcera může projevit svůj názor a má být na něj brán zřetel. Na návštěvu mohou jezdit i příbuzní dítěte - sourozenci, prarodiče, tety, strýcové, bratranci atd., též tam mohou kamarádi, spolužáci, ale zde je to na uvážení a povolení.
Můžete si dceru po písemné žádosti a povolení vzít i na víkend domů.
Děti nemají stále každý den výlety. Ale mají školu, nebo navštěvují různé kroužky.
Jste stále s matkou dítěte? A stále pracujete tolika hodin denně? Chtělo by to mít ty víkendy volné.
@vladimir - Dcera navstevy chce a ke všemu ji nutí v domově,a sebrali ji proto že matka dcerky pila a já 16h denně v práci.
Hm - a proč soud nesvěřil dcerku do vaší péče namísto umístění do DD? Kdybyste mu sdělil, že máte zaměstnání na obvyklých 8 hodin a o dítě se tedy můžete postarat, byla by to pravděpodobnější možnost.
Skoro si myslím, že nám neříkáte všechno - promiňte.
Pane Vladimíre,
mně se to nějak nezdá. 16 hodin v práci není možné, pracovní směna nesmí překročit 12 hodin. A pokud někdo pracuje ve dvanáctihodinových směnách, má jich 15 nebo 16 v měsíci (podle toho, jak je měsíc dlouhý).
Pokud byste pracoval v šestnáctihodinových směnách, měl byste v měsíci 10 pracovních směn a zbytek volno → opět byste podle mne měl dostatek prostoru se dceři věnovat.
Situace se pravděpodobně nějakou dobu vyvíjela, matka nezačala pít ze dne na den, během doby, kdy se situace řešila s OSPODem a soudně už jste mohl dát výpověď a najít si zaměstnání s takovou pracovní dobou, abyste se mohl věnovat i dceři.
Dcera je v dětském domově, musí se podřídit tamnímu programu. Výlety jistě nejsou každý den. → Kdo Vám tvrdí, že ano? Možná, že i kvůli styku s dcerou bude potřeba změnit pracovní dobu. (Návštěvy budete muset Vy přizpůsobit programu domova.)
Jak to vypadá s matkou? Léčí se? A jak to vypadá s Vaším zaměstnáním → hledáte něco jiného?
Poznámka: »Já své dítě do ničeho nikdy nenutím.« → To je podle mne chyba. Každé dítě má mít i nějaké povinnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.