Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše silniční daně?

Od: qwe* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Do 15.12.2012 mám dle FÚ zaplatit silniční daň za říjen a listopad bez podání přiznání. Přiznání mám podat až do konce ledna 2013 s další platbou. Auto, které mám v podnikání má objem 1360 ccm. Dle internetových kalkulaček mi vychází výše částky 2400 kč. Tzn. 200 kč za měsíc. Za říjen a listopad tedy zaplatím 400 kč. Jsou mnou nastudované informce správné? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To, co máte zaplatit do 15.12., je ZÁLOHA na silniční daň. Tyto ZÁLOHY platí ten, kdo používá automobil k podnikání a uplatňuje si náklady na jeho provoz. ZÁLOHY jsou splatné k 15.4. (za tři měsíce), 15.7.(za tři měsíce), 15.10. (za tři měsíce) a 15.12. (za dva měsíce). Poté do konce ledna následujícího roku (ledna 2013) podáte DAŃOVÉ PŘIZNÁNÍ, kde vypočtete daň za celý předešlý rok (2012), odečtete si zálohy a zbytek doplatíte (pokud jste používal auto po celý rok 2012 a máte správně vypočítané zálohy, doplatíte pouze prosinec).

Zda máte dobře vypočítané zálohy nelze odpovědět, protože neuvádíte dostatek informací. Zda se jedná o osobní nebo nákladní vůz, dále je potřeba znát datum první registrace a dalši fakta - slevy na dani mají např. auta na plyn či elektřinu, hasičská auta, sanitky, atd.

frame*
hodnocení

Děkuji.

Jedná se o osobní vůz. První registrace: říjen 1999. PHM - benzín.

Četl jsem o tom, že vozidlo přestavěné na E85 je od daně osvobozeno. O té přestavbě jsem uvažoval a při ceně 2400 kč/rok by se ta přestavba celkem vyplatila - myslím si.

Pokud se Vás netýkají žádné další slevy a vozidlo jste používal k podnikání pouze v říjnu a listopadu, zaplatíte do 15.12. na účet FÚ zálohu 400,-Kč, poté do konce ledna podáte daňové přiznání, kde Vám vyjde nedoplatek 200,-Kč (za prosinec). Ten zaplatíte a zároveň si vypočtete zálohy, které budete platit v r.2013.

Vozidlo přestavěné na E85 je skutečně osvobozeno od sil. daně. Musí jít ovšem o oficiální přestavbu s homologací a zápisem do TP vozidla.

frame*
hodnocení

Děkuji za jasné a stručné odpovědi.

sanda*
hodnocení

0x

Jedná se o osobní auto (M1) anebo nákladní auto (N1)?

Na stránkách www.business.cent/... najdete šablonu jak na výpočet zálohy, tak samotné daňové přiznání, které je pro jedno auto zdarma. Dále tam najdete také silniční zákon, který doporučuji pročíst a řídit se jím při stanovení daňové povinnosti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]