Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

6 nocni jako prescas a dovolena

Od: ricardus* odpovědí: 5 změna:
Dobry den,
poprosim o informaci ci radu.
Zaciname nocni smenou v nedeli 22.30,koncit by se melo tedy 5 smenou v patek rano 6.30.
Pokud po me zamestnavatel bude vyzadovat 6 smenu jako prescas (klasickou dalsi smenu, nejedna se o zadny uvedeny duvod dle zakoniku prace o prescasech) a ja jiz mam zakoupene vstupenky na koncert je nutne si vzit dovolenou i za tento den, ktery je vlastne pocitan jako prescas?
Dekuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Podle mne nemá smysl řešit "co by, kdyby". Situace je dobré řešit, až/když nastanou.

Neumím si představit, jak by zaměstnavatel zaměstnanci na dovolené nařídil "šestou směnu přesčas". Něco jiného by bylo odvolání z dovolené a teprve pak nařízení práce přesčas.

Obecně: Pokud požádáte o týden dovolené od pondělka do neděle, měl by Vás zaměstnavatel odečíst pět pracovních dnů. Pokud v tom týdnu nebude svátek → to by měl odečíst 4 dny.

ricardus*
hodnocení

Dekuji. Asi jsem se spatne vyjadril. Cely tyden pujdu do prace, ale v patek odpoledne jedu na zakoupeny koncert. Jde mi o to, pokud by mela byt ona 6 smena (z patka na sobotu) zda si musim vzit dovolenou, kdyz se jedna o prescas?
iz*

Podle zákomíku práce určuje čerpání dovolené zaměstnavatel. Teoreticky byste sice mohl v takovém případě požádat o dovolenou, ale kdyby Vás zaměstnavatel potřeboval v práci, dovolenou by Vám podle mne neschválil.

Poznámky: Práci přesčas nelze odmítnout kvůli koncertu, divadlu apod.

Posouzení, jestli má zaměstnavatel vážný důvod k nařízení práce přesčas, není na zaměstnancích. Pokud byste se domníval, že zaměstnavatel nebyl oprávněn Vám práci přesčas nařídit, musel byste se obrátit na inspektorát práce.

hodnocení

0x

Já to znám. Bojíte se něco si domluvit, protože co kdyby náhodou nařídili v práci přesčas. Ještě je možnost to sdělit dopředu vedoucímu, že máte koupené lístky na koncert, bylo to drahé a dyžtak si vezmete dovolenou. Pokud by to šlo tak udělat. Záleží na tom, jaké máte vedení a jestli máte v práci lidi na tu práci. Jste v takové nejistotě. Pro ivzez: možné to je nařídit šestou směnu navíc. V bývalé práci nám to dělali.

Ivzez. Přečetla jsem si to znovu, Vy jste myslela na dovolené, přesčas. To je něco jiného. Pardon, beru to zpátky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]